HockeyNews
PLUS

Ekonomin första prioritet när Sundsvall är tillbaka i Hockeyettan

(14114) Sundsvall Hockey
Andreas Planck

Publicerad: 31 maj 2020

Våren 2017 hade Sundsvall Hockey skulder på nästan fem miljoner. Det fick förödande konsekvenser. 
Tre år senare är skulderna betalda och herrlaget är tillbaka i Hockeyettan och planen är att ha ett damjuniorlag i seriespel den kommande säsongen.
– Vi har verkligen byggt om från grunden, säger klubbens ordförande Magnus Svensson till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

Våren 2017 var det stormigt i Sundsvall Hockey. Skuldberget var högt och klubben hade damlaget i SDHL och herrlaget i Hockeyettan. Till slut fanns det ingen återvändo för att undvika en konkurs för klubben än att lägga ned både herr- och damlag och börja sanera ekonomin.

Det blev ramaskri från damlagets sida och det blev snabbt en fråga om genus.

– Det var mycket liv då, men jag tror inte alla insåg hur illa ställt det var ekonomin. Det fanns absolut ingen avsikt att behandla damerna på något sämre sätt. Men det vinklades på det sättet, inte minst i media, men det var en ren ekonomisk fråga, säger Sundsvalls nuvarande ordförande Magnus Svensson till HockeyNews.se och fortsätter:

– Damlaget innehöll flera utländska spelare och det hade inte varit ekonomiskt hållbart att fortsätta på det sättet. De senaste åren har vi börjat bygga upp en flickverksamhet från grunden. Vi samarbetar med Timrå, men det tar lite längre tid att bygga upp en bas med spelare från distriktet. Men det kan kan faktiskt bli så, om allt går vägen, att vi har ett damjuniorlag i seriespel ihop med Timrå till kommande säsong.

LÄS MER: Här är de allsvenska lagen som gör upp i klassiska SCA-Cupen 

Våren 2020 är Sundsvall Hockey en välmående förening igen. För ett år sedan hade man nästan tre miljoner i negativt kapital – nu är man skuldfria. 

– Det har varit ett evigt gnetande med alla kostnader och intäkter. Organisationen har varit mindre och allting har körts på en lägre nivå. Och även innan vi hade vårt herrlag i spel igen (hösten 2019) så var det en del sponsorer som hjälpte till. Och nu när vi fick chansen att spela i Hockeyettan igen så var de beredda att hjälpa till ännu mer, säger Magnus Svensson.

Men en förutsättning för att klubben skulle återvända till Hockeyettan var att man hade betat av alla skulder.

– Vi vill absolut inte köra i diket igen och hade vi inte varit skuldfria hade vi väntat ett år med att ta klivet upp. Responsen från sponsorerna har varit enorm och de har gillat att vi har gjort rätt för oss och betalat av våra skulder. Och som sagt så har sponsringen ökat, allt för att vi skulle bli skuldfria och kunna ställa upp med ett lag i Hockeyettan igen.


Det jublas i Sundsvall igen. Foto: Andreas Planck

Tidigare år i Hockeyettan har det varit synonymt med ett slagkraftigt Sundsvall som direkt ska tillbaka till finrummet i Hockeyallsvenskan. Räkna inte med samma forcering från start den här gången. Först och främst handlar det om att etablera sig i Hockeyettan – där stora delar av truppen ska ha lokal förankring.

– Vi kommer fortsätta att bygga med spelare från distriktet och sedan ta in några rutinerade spelare. Förr var ambitionen att alltid kvala till allsvenskan, men då hade vi en helt annan budget. Kommande säsong har vi som mål att undvika negativt kval, det skulle bara vara en bonus om vi hamnade i Allettan direkt, säger Magnus Svensson.

Hittills har bara några spelare presenterats för den kommande säsongen och ännu har inte Sundsvall gjort klart med tränare inför comebacken i Hockeyettan. 

– Det är givetvis ett prioriterat område. Vi för en dialog med ett par namn och vi hoppas kunna sy ihop tränarstaben inom ett par veckor, säger Pär Nilsson som är ordförande i sportkommittén.

29-årige Björn Forsgren förde laget upp i Hockeyettan. Är han aktuell för en fortsättning?

– Ja, vi pratar även med Björn, men inte i rollen som huvudtränare. Han finns med som ett namn i tränarstaben, säger Nilsson och fortsätter:

– Helst vill vi ha någon som har varit med på nivån tidigare och som kan lotsa våra unga spelare vidare. Klivet från division 2 till Hockeyettan är stort.

LÄS MER: LISTA: Fem klubbar som hamnat på efterkälken

Det ser tunt ut på truppfronten?

– Vi har flera spelare klara som vi inte har gått ut med än. 

Hur ska ni bygga truppen?

– Vi letar efter några rutinerade spelare, men annars är målsättningen att behålla stora delar av det unga lag som var med förra säsongen. Vi tänker inte chansa med ekonomin och får inte göra några misstag. Givetvis hade vi helst velat satsa mot toppen direkt, men det gäller tänka förnuftigt. 

Jonas Lindström som lämnar Hudiksvall efter tio raka säsonger är ett rätt rutinerat namn som säkert finns på er radar?

– Vi för diskussioner med Jonas. Mer än så vill jag inte säga. Vi har även pratat med Åkerlund (Magnus, målvakt), men där ser det tuffare ut. 

LÄS MER: Efter tio raka säsonger - lagkaptenen tvingas lämna: "Fruktansvärt tråkigt

"


Jonas Lindström (till höger) är aktuell för Sundsvall. Foto: Swe Press Photo

Markus Kinisjärvi valde att varva ned i Kovland, en spelare som Pär Nilsson gärna hade sett i truppen inför comebacken i Hockeyettan.

– Vi försökte övertala honom flera gånger och det är lite synd att han väljer att trappa ner, men det är hans val, säger Pär Nilsson.

LÄS MERPoängforwarden tvekar om framtiden: "Dags att få mer tid med familjen"

I Hockeyallsvenskan finns storebror Timrå – en klubb som Sundsvall söker samarbete med – även på herrsidan. 


– Vi har haft det uppe på tapeten och pratar med dem. Vi blir ju mer attraktiva om vi spelar i Hockeyettan. Vi får se hur det ser ut i deras trupp när vi närmar oss seriestart, om det finns några öppningar.

Känner ni att ni är på efterkälken med lagbygget?

– Nej, det gör vi inte. Vi känner att det flyter på och det tog ett tag innan vi fick klartecken för förbundet och klubben. Vi jobbar på, säger Pär Nilsson.

***

Intressant?! Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS