HockeyNews
PLUS

LISTA: Fem klubbar som hamnat på efterkälken

(14097) Sundsvall / Piteå
Peter Skaugvold/Bildbyrån

Publicerad: 30 maj 2020

FacebookXWhatsApp

De allra flesta är avvaktande i sina lagbyggen och är mer återhållsamma med sina värvningar än vanligt, det är en realitet i coronasamhället. Men för vissa går det mer trögt än för andra.
Idag listar HockeyNews krönikör Mikael Mjörnberg fem klubbar i Hockeyettan som har en bra bit kvar innan de kan stoltsera med något så när en full trupp.
Klubbar som hamnat lite på efterkälken.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

SK Lejon (Hockeyettan norra)
Jag har skrivit det förr och det tål att skrivas igen. Att SK Lejon säsong efter säsong lyckas sätta ihop ett lag som klarar sig kvar i Hockeyettan är oerhört imponerande med de små resurser de har att manövrera med. Låt gå för att det haltande antalet lag i den norra serien gjort att kvalet bitvis uteblivit, men SK Lejon har ändå hittat vägar att ha lag bakom sig i serietabellen. Nu står man där igen. I skrivande stund är endast fyra spelare presenterade som klara inför kommande säsong. Samtliga har slussats fram från det egna juniorlaget, tre av dem är födda på 00-talet. Det är förmodligen så ungt Skellefteå-klubben kommer tvingas satsa och de har en lång, lång, lång väg kvar till full trupp.

Malung (Hockeyettan västra)
Den lilla dalaklubben tillhör den samling av klubbar som är överlägset sämst på kommunikation i ligan och går ofta och drar på kontrakteringar som inte kommuniceras ut. Via sina egna kanaler har föreningen inte presenterat en enda spelare inför kommande säsong än, men några namn har ändå smugit sig ut i offentligheten och det handlar om ett uteslutande ungt garde som valt att rita på. Ifjol hamnade Malung i negativt kval mycket på grund av att de inte klarade av generationsskiftet när ett gäng rutinerade herrar valde att kliva av. Troligtvis kommer det fortsatta lagbygget också bli av en väldigt ung karaktär. Nye tränaren Per Lundell får en diger uppgift att försöka få det här att lyfta.

Nyköping (Hockeyettan västra)
Det är så klart inte särskilt förvånande att det blir en fullständig ombyggnation i Nyköping. Ifjol spände man musklerna och gick in i säsong med ny tränare och sportchef och en riktigt namnstark trupp. Det var dags att sätta hockeyn i staden på kartan på allvar igen. Men det hela havererade ganska omgående och Nyköping gick ur säsongen med en riktigt risig ekonomi. Nu har många av de namnstarka spelarna valt att lämna för andra klubbadresser och föreningen tvingas bygga om, bygga ungt och bygga lite mer oprövat. Det behöver inte alls bli särskilt dåligt, men klubben har fortfarande ganska långt kvar till en punkt där de ser riktigt slagkraftiga ut. Trots att några viktiga spelare (som målvakten Daniel Fahlström och poängkungen Christian Axelsson) har förlängt.

Piteå (Hockeyettan norra)
Säsongen som gick opererade Piteå med en bantad budget och efter coronans intåg ser det väl ut som att norrklubben kommer tvingas fortsätta på samma spår. Klubben har permitterat personal (däribland sportchefen Jonatan Glader) och lagbygget går trögt. Bara en handfull spelare är presenterade, vassa lån som man gärna ville locka till sig igen (så som Hannes Lindström och Linus Hedman) hamnade någon annanstans och det allra mesta talar väl för att Piteå kommer att behöva ställa ett påfallande ungt lag på isen till kommande säsong igen. Men den annars så notoriska topplaget har en lång väg att vandra innan de truppmässigt kan mäta sig med de övriga toppkonkurrenterna i Norrland.

Sundsvall (Hockeyettan norra)
Senast det begav sig för Sundsvall i Hockeyettan var man en klubb som satsade ganska hårt uppåt och ställde namnstarka trupper med rutinerade spelare på isen. Så kommer det förmodligen inte bli nu när man tar klivet upp som nykomling. Lagbygget har så sakteliga börjat komma igång inför comebacken i Hockeyettan, men man är ordentligt på efterkälken jämfört med många av konkurrenterna. Jag förväntar mig ett ungt och hungrigt gäng i Gärdehov till vintern. Centern Markus Kinisjärvi som lämnar Hudiksvall men som bor på orten valde ju till exempel division 2-lir med Kovland framför spel i Sundsvall kommande säsong.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

* * *

Gillade du artikeln? Värd en 50/50 lott - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)