HockeyNews
PLUS

JVM 2022 spelas i augusti – Juniorkronorna blir av med två klara segrar

(22367) Emil Andrae/Juniorkronorna
Joel Marklund/Bildbyrån

Publicerad: 17 februari 2022

FacebookXWhatsApp

JVM 2022 i Red Deer och Edmonton avbröts på grund av coronasmittan.

Turneringen kommer att spelas i augusti i Kanada. Men Juniorkronornas segrar mot Ryssland och Slovakien stryks.


Planerna för ett framflyttat junior-VM i ishockey 2022 börjar att ta form. Turnereringen inleddes i provinsen Alberta i Edmonton och Red Deer i december, men avbröts när omikron-varianten av coronaviruset hade fått fäste och smittspridningen tog fart.


Lag som fick in coronasmitta tvingades sitta i karantän och strax före nyår hade tre matcher blivit inställda och lag med en smittad spelare eller ledare förlorade matchen.


Till slut blev läget ohållbart och JVM avbröts. Efter diskussioner och planering är det bestämt att JVM ska spelas i Kanada på sensommaren.


– JVM 2022 kommer att hållas i mitten av augusti i Alberta. Vi diskuterar fortfarande detaljerna. Det kommer att bli en helt ny turnering. Vi glömmer alla resultat från redan spelade matcher. Turneringen kommer att äga rum efter Gretzky/Hlinka-turneringen i augusti, säger Internationella ishockeyförbundets president Luc Tardif, enligt nyhetsbyrån RIA Novosti.


Juniorkronorna får en ny JVM-chans i augusti. Men alla tidigare resultat från vinterns avbrutna turnering stryks. Foto: Bildbyrån.


För svensk del innebär det att Juniorkronornas 6–3-seger över Ryssland och 3–0-vinst över Slovakien stryks.


Samtliga resultat, vilket för Finlands del innebär att trepoängarna mot Tyskland, Österrike och Tjeckien annulleras. Finlands 1–0-seger över Tjeckien var en pappersprodukt då finländarna tilldömdes segern på grund av smitta i Tjeckien. Ytterligare två matcher slutade på detta sätt, men nu nollställs alltså turneringen.


LÄS MERSverige vidare till OS-semifinal – Lasse Johansson stor matchhjälte


– Jag tror att beslutet att ställa in junior-VM var det rätta. Det kommer att bli en förändring vad gäller formatet: ett lag kommer fortfarande att degraderas. Det kommer inte att finnas elva lag i Novosibirsk och Omsk vid junior-VM 2023, säger Tardif.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)