HockeyNews
PLUS

Sverige vidare till OS-semifinal – Lasse Johansson stor matchhjälte

(22360) Tre Kronor
Bildbyrån

Publicerad: 16 februari 2022

FacebookXWhatsApp

Matchen stod länge och vägde med ett 0–0 resultat.
Lucas Wallmark snappade upp pucken med tio minuter kvar att spela och sköt Sverige till semifinal. 

Det var nog få av oss som lyfte några ögonbryn när Kanada inledde matchen genom att sätta in en stentuff tackling. Jack McBain fick sätta sig två minuter i utvisningsbåset efter en interference på Jonathan Pudas.

Sverige lyckades dock inte få någon utdelning i det efterföljande powerplayet även om Carl Klingberg kanske borde skjutit när han och Lucas Wallmark kom i en två mot en situation. Samtidigt är det svårt att beskylla Klingberg för att försöka hitta stekhete Wallmark men den gången gick passen inte fram.

LÄS MER: Schweiz nästa lag att tacka för sig i OS – dessa lag är nu kvar

I mitten av den första akten var det dags för Sverige att ge igen med en tuff tackling. Kanada fick chansen att spela powerplay efter att Joakim Nordström gått för hårt åt i sarghörnet.

Tre Kronor har under den här turneringen inte haft ett lyckat spel i boxplay men i matchens inledning fick man stopp på Kanadas powerplay som under turneringen varit väldigt vassa i just den spelformen.

Det märktes på matchbilden att det var en OS-semifinal i potten. Båda lagen lade ner ett stort jobb på att hålla varandra på utsidan och de stora målchanserna uteblev den första halvtimmen. 

Matthew Tomkins och Lasse Johansson visade dessutom upp ett stabilt målvaktsspel och tog hand om det som kom deras väg. 

Under den andra delen av andra perioden började matchen öppna upp sig mer och mer och det var Sverige som skapade de stora chanserna. Men avsluten var av för dålig kvalité och det var mållöst även efter den andra perioden. 


Lars Johansson räddade 22 av 22 skott. Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

Inför den tredje perioden efterlyste Henrik Lundqvist i Discovery plus studio en hjälte som skulle kliva fram och avgöra. Det skulle komma att bli Sveriges målkung i den här turneringen, Lucas Wallmark. 

Sverige var det bättre laget i inledningen av den sista perioden och med halva perioden kvar så snappade Lucas Wallmark upp pucken efter ett misstag från Kanada i uppspelsfasen. 

Pucken satt högt i krysset ovanför Matthew Tomkins axel och 1–0 var ett faktum med 09:45 kvar att spela. 

Sverige stod emot en hård press från Kanada och Anton Lander fastställde matchens slutresultat till 2–0 i tom bur i matchens slutskede. Nu väntar Ryssland i semifinal. 

Sverige – Kanada 2–0 (0–0,0–0,2–0)
Mål, SVE: Lucas Wallmark, Anton Lander
Mål, KAN: - 
Skott: 26–22 (10–8,8–9,8–5)

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!