Lösningen under smittspridningen – spela fler matcher under OS-brejket


7 januari 2022

Pandemin har slagit till mot svensk hockey med full kraft. Förbundet och ligorna SHL, Hockeyallsvenskan och SDHL flyttar nu matcher för att rädda säsongen – matcher kan flyttas till OS-uppehållet i februari.

Och kommer slutspelet att förkortas? Säsongen förlängas? Eller både och?Tävlingschefen på Svenska ishockeyförbundet, Olof Östblom, har fullt upp.


Smittspridningen i samhället påverkar hockeyn som har tvingats skjuta upp nästan alla matcher i SHL och Hockeyallsvenskan den här veckan.


– Vi är just nu i en fas där vi måste få det här att stabilisera sig. Tyvärr kan man väl säga så var vi i samma situation förra året och hanterade det. Vi har ett verkställande utskott där vi kan ta upp frågor om förlängningar av serier och formatändringar, säger Östblom till HockeyNews.se.


Förhoppningen är att kunna återuppta matchspelandet i nästa vecka i större skala. Flera klubbar har redan lyckats stoppa smittspridningen och få spelare friska efter det första utbrottet 2022.


Men det kan förstås bli ännu fler framskjutna matcher, så det det gäller att få ihop spelprogrammet eftersom ligorna bara har kommit lite drygt halvvägs.


– Det vi absolut vill göra är att spela klart serien och det negativa kvalet är det viktigt att vi håller som det är bestämt från början (bäst av sju matcher), säger Olof Östblom.


– Sedan kanske man kan titta på själva SM-slutspelet i både SDHL och SHL även fast det finns mindre marginaler för de spelar bäst av tre, bäst av fem och bäst av fem, så det är mindre marginaler där.


Det har snabbt blivit många uppskjutna matcher i SHL och nu jobbas det på för att få ihop spelprogrammet om det blir fler uppskjutna matcher. Foto: Bildbyrån.


I SHL och Hockeyallsvenskan är slutspelet gjort så att lag 7-10 spelar en åttondelsfinal i bäst av tre matcher. Därefter spelas kvartsfinal, semifinal och final i bäst av sju matcher.


Det kan bli tal om att korta ner matchserierna. I SHL spelades SM-semifinalerna i bäst av fem förra säsongen.

LÄS MER: Slutspelet i Hockeyallsvenskan ändras om – fler matcher spelas


I Hockeyallsvenskan förra säsongen var det kvartsfinalerna som spelades i bäst av fem istället för i bäst av sju.


SHL kan tänka sig att förlänga säsongen och spela matcher en bit in i maj. Hockeyallsvenskan vill ha spelat färdigt sin säsong senast den 30 april då spelarnas kontrakt löper ut.


– Pandemin ställer till det och det har gått väldigt fort nu. Vi hade fulla hus för en månad sedan och spelade som vanligt och så kommer det här väldigt fort, konstaterar Olof Östblom.


För att få ihop spelschemat tittar man på alla möjligheter.


– Det första nu är att titta på där det är sportsligt rättvist och möjligt att spela, och det är att spela under OS-uppehållet, säger Olof Östblom.


LÄS MERDjurgården värvar NHL-meriterad back: "Kommer bära mycket istid"


– Det kommer att finnas lag som kommer att spela under OS-uppehållet och försöka spela vidare där så långt det går.


Lag som har ett antal spelare som blir uttagna till OS ställs inför ett tufft vägval. Spela under OS-uppehållet utan sina OS-spelare, eller få ett tajt spelprogram mot slutet av grundserien.


– Vi får se hur många matcher vi kan spela där. Och sedan får vi titta på resterande, men det är det första steget att nyttja den perioden där det inte ligger många matcher just nu, säger Östblom.