Dick Axelsson om träningen, SHL-suget, domarkritiken och Joel Lundqvist


5 januari 2022

STOCKHOLM. På ett eller annat sätt lyckas Dick Axelsson skapa känslor.

Som spelgeni på isen eller som proffstyckare vid sidan ställer han sig gärna i händelsernas centrum.

Nu laddar den 34-årige publikfavoriten för en ny comeback i Djurgården.I måndags gjorde Dick Axelsson sin första träning på Hovet tillsammans med spelarna i Djurgården.


Det var lika många bekanta ansikten som det var nya. Och för Axelsson, som slutade efter förra säsongen och som bara spelat lite hockey på division 4-nivå under hösten var det en enormt slitsam första isträning i uppskruvat SHL-tempo.


– Det var jobbigt framför allt. Men kul att vara tillbaka. Vi kan summera det med att det var jobbigt, säger han när HockeyNews.se möter honom på Hovet efter det första av många träningspass den här veckan.


Efter måndagens gemensamma isträning genomgick Djurgårdens lag coronatester för att se så att det inte var några nya smittade förutom de fyra som redan var isolerade hemma.


Och det var det inte.


– Det är bara att jobba på och få upp lite återhämtning, sedan börjar det roliga.Dick Axelsson hade ställt in siktet på en comeback i SHL på torsdagen mot Luleå, men Djurgårdens två matcher den här veckan är framflyttade på grund av covid 19 i laget.


Axelsson räknar med att vara i matchform då tränarna kallar på honom.


– Får jag två minuter tar jag gärna dem. Får jag 20 så tar jag det. Det är lika bra att köra, säger han.


På förra säsongens 42 matcher (9 mål, 18 assist) spelade han i snitt lite drygt 16 minuter per match.


LÄS MERDjurgården nära nya värvningar – sportchefen om jakten och coronaläget


Nu ska han kasta sig in i SHL-tempot utan någon SHL-match i benen på nio månader.


Det är ett understatement att påstå att det är ett stort steg från division 4 till SHL.


– Det går fortare och det är tuffare. Men framför allt farten. Ge mig några träningar så anpassar man sig och kommer in i det också, säger Axelsson.


Under hösten har han jobbat för Aftonbladet och rankat olika företeelser i SHL, men suget att få fortsätta att spela på högsta nivån har funnits kvar. Och vuxit sig starkare.


– Det har varit där, men man har inte tänkt tanken. Sedan när Djurgården låg där de låg så växte det lite mer. Det är väl det, och man brinner fortfarande. Så länge jag känner att jag kan bidra, vilket jag känner, så står jag för valet. Det ska bli kul, säger Axelsson glatt och bekymmersfritt.


Dick Axelsson hamnar ständigt i händelsernas centrum. Foto: Bildbyrån.


Redan på första träningen flippade han fram puckar till medspelare så att de kunde skjuta direkt. En svår konst i hockeyn.


– De grejerna sitter i, det är bara att det går lite fortare allting. Man är anpassningsbar.


Om det blir spel mot Timrå nästa torsdag, den 13 januari, är det tänkt att han ska bilda kedja med Sebastian Strandberg och Niclas Bergfors som så många gånger förut.


– Det är två som jag trivs otroligt bra med sedan tidigare. Det är skönt att se dem igen framför allt, och köra med dem.


Hur var välkomnandet i omklädningsrummet?


– Det var bra! Grabbarna var glada att se mig. Det växer man ju av. Man hade kul. Det kändes som det var igår man satte sig och tog en kaffe och pratade. Det är sig likt om man säger så.


Du blev inte utsatt för något practical joke?


– Nej inte än. Jag hade inte brytt mig. Det är för jobbigt nu ändå, hehe.


Hur har det varit att vara vid sidan av och titta på SHL-matcher och tycka till?


– Det är så klart ett annat perspektiv. Man ser matcherna från fågelhöjd och man ser hur fort det går där ute. Det har varit en bra omställning också. En bra lärdom, att ha fått jobba lite med annat och ha fått se det verkliga livet också. Det är bara kul, säger Axelsson.


– Man förstår verkligen hur gynnad man ska vara för att få göra det man älskar, att få spela hockey. Det är fantastiskt.


Dick Axelsson har under sina elva SHL-säsonger gjort sig känd för att prata mycket med domarna. Och det har inte alltid varit uppskattat, vilket har lett till både utvisningar, matchstraff och avstängningar och ett antal tusenlappar i böter.


På Twitter och på annat sätt har han fortsatt sitt snack med domarna. Eller framför allt om domarna.


– Nej men precis. Jag var ju anställd journalist och då får man tycka och tänka som man vill. Det kan ingen ta ifrån mig, säger Dick Axelsson.


– Och det är ju så det är. Man får tycka vad man vill. Sedan får man lugna ner sig lite nu när man har ett kontrakt och man står under SHL:s regler.


Han fortsätter:


– Jag fick ur mig det jag ville. Grejen är ju att man vill ha en debatt. Det är det man vill. Inte kasta skit på alla egentligen. Men det är svårt när det inte blir någon debatt utav det.


Är det en allmän debatt om läget med domarnivån du är ute efter?


– Framför allt allmänt. Allting. Det finns hur många fantastiska domare som helst där ute, men det jag skrev är det om abuse of officials, att knappt få visa en känsla.


Snart dags för Dick Axelsson och Joel Lundqvist att stöta på varandra i SHL:s hetluft. Foto: Bildbyrån.


Axelsson tar ett exempel:


– Om man tittar på NHL-domarna så skriker de både det ena F***-ordet och det andra till spelarna. Det är en dialog. Men här kör de annat. Man får se. Jag får ta upp debatten igen när kontraktet går ut…


Apropå kontrakt. Dick Axelssons trätobroder, Frölundas lagkapten Joel Lundqvist, 39, förlängde tidigare i veckan sitt kontrakt vilket gör att han kommer att spela vidare i SHL över 41-årsdagen kommande säsong.


– Ja, jag såg faktiskt det. Jag fick en notis på mobilen. Helt overkligt! Gubbjäveln lägger aldrig av, säger Axelsson och ler brett.


Joel Lundqvist kommer med Frölunda till Hovet den 5 mars för match mot Djurgården tre dagar efter sin 40-årsdag.


– Det är samma sak där. Han bidrar och är en fantastiskt bra spelare. Det är otroligt kul att han är kvar. Sedan är det frågan om jag hade lagt av om han hade förlängt då… Men vi får väl se, haha.