HockeyNews
PLUS

21-åringen har vunnit Hellkvists förtroende: "Han är majestätisk på isen"

(20395) Åman Hellkvist
Bildbyrån

Publicerad: 20 augusti 2021

FacebookXWhatsApp

I fjol ansågs han inte redo att bära en centerroll och fick flytta ut på kanten.

Nu har 21-årige Nils Åman vunnit Björn Hellkvists förtroende och det förvånar inte Leksandstränaren.

– Ute i hockeysverige är han underskattad tack och lov men vi vet vad vi har där. Han är majestätisk på isen, säger Hellkvist till HockeyNews.se.

Nils Åman SHL-debuterade för två säsonger sedan och samma år fick han chansen att debutera för Juniorkronorna.

Han blandade sig in i diskussionen sent men drabbades också av en skada vid samma tidpunkt och han var inte med i Tomas Monténs JVM-lag som vann brons i Tjeckien.

LÄS MERVaccineringen i SHL går bra – men det finns spelare som nobbar

Offensivt stod han för tio poäng (2+8) på 51 matcher för Leksand under fjolårssäsongen.

– Han avslutade fjolårssäsongen som vår kanske starkaste forward. Han har fått en bra sommar och byggt på sig ännu mer och framför allt tron på att han själv är stark och kan stå emot och det har han visat nu i början, att han tagit ytterligare kliv, säger Leksandstränaren Björn Hellkvist.

– Han är en jäkligt underskattad spelare, men han är inte det hos oss. Ute i övriga hockeysverige är han det ibland tack och lov. Men vi vet vad vi har där.

Stod för tio poäng i fjol. Foto: Bildbyrån

Åman är en naturlig center men i fjol ansågs han inte redo att axla en av centerpositionerna i laget utan i stället flyttades han ut som ytterforward.

– Han får spela center nu och det är hans naturliga position och att han klarar av det nu visar att han är mer redo för seniorhockeyn. Förra året klarade han inte riktigt att bära centerrollen och då hamnade han på kanten men han åt sig in bra i säsongen. Det var också ett tecken på att han inte var riktigt redo men det är han nu, säger Hellkvist och tillägger:

– Han är majestätisk på isen.

Leksandstränaren har stor tro på Åman. Foto: Bildbyrån

Åman har redan från första träningen den här säsongen fått spela i mitten med Emil Heineman och nyförvärvet Max Veronneau på kanterna.

Trion har producerat ihop i båda matcherna som laget spelat på försäsongen.

– Heineman har man bra koll på och jag har bara bra saker att säga om Max. Han är en riktigt bra skridskoåkare och jag trivs ihop med honom och det har känts bra för oss tre redan från start när vi klev på is, säger Åman.

LÄS MERMarcus Sörensen om Djurgårdens intresse

– Vi har tappat Marek (Hrivik) och Cehlarik (Peter) och det är två tunga namn som försvinner men vi har fått in bra nyförvärv och vi har en väldigt bred trupp. Jag vill bara spela så bra som möjligt i år och så mycket som möjligt för att hjälpa laget, säger Åman.

Leksand har förlorat på straffar mot Djurgården och Frölunda och i kväll ställs laget mot Färjestad i den avslutande matchen av Strömstad Hockey Classic.

– Jag har sett att Färjestad värvat på rätt mycket så dom kan nog bli starka i år. Det ser ut att vara ett väldigt bra lag och det ska bli kul att mötas nu, säger Åman.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)