Marcus Sörensen om Djurgårdens intresse: "Om det inte blir NHL får vi..."


19 augusti 2021

STOCKHOLM. NHL-forwarden Marcus Sörensen är klubblös och tränar den här veckan tillsammans med andra NHL-svenskar på Hovet med Djurgården.

Och han är medveten om att han står högt upp på sin tidigare klubbs önskelista.Täljefostrade Marcus Sörensen, 29, fick sitt genombrott i Djurgården. Han var en av kvalhjältarna när klubben tog steget tillbaka till SHL från Hockeyallsvenskan 2014 och efter två starka säsonger i SHL med bland annat 66 poäng (32 mål), kunde han ta klivet till NHL 2016.


Han har spelat för San Jose i fem säsonger och 226 NHL-matcher. Men eftersom han nu är utan kontrakt är framtiden i NHL lite oviss för Sörensen. Han hoppas på en fortsättning i Nordamerika.


– Det hoppas jag fortfarande ser bra ut. Vi har kontakt med ett par klubbar där borta och det ser förhoppningsvis bra ut, säger Sörensen till HockeyNews.se.


LÄS MERDebut för nya toppmålvakten i Brynäs: "Han är mentalt riktigt stark"


Den här veckan tränar han på Hovet ihop med andra NHL-svenskar och med Djurgården.


– Många av de här träffar man inte mer än när man möter dem där borta så det är skitkul att träna ihop med alla. Även med Djurgården också, säger Marcus Sörensen medan spelare som Lukas Vejdemo, Kevin Stenlund, Emil Bemström och Oliver Kylington kliver ut mot omklädningsrummet på Hovet efter ett ispass under Djurgårdstränaren Barry Smiths ledning.I förhandlingarna med NHL-klubbarna diskuteras vilken roll Marcus Sörensen kan tänkas få.


– Det är viktigt. Man måste se vad man får för roll. Det är inte att sajna bara för att. Det är klart att det pågår ett bra snack. Det är inte så att man bara skriver på första bästa hela tiden, säger han om läget.


Att slå sig in i toppkedjorna i ett NHL-lag är tufft. Men det går ändå att få en skapligt kreativ roll i exempelvis en tredjekedja.


– Jag förväntar mig inte en offensiv roll så utan jag förväntar mig mer att få spela kanske mer än bara i egen zon och i boxplay. Sedan förväntar jag mig inte att spela powerplay, men kanske att man får spela lite mer offensivt än att bara vara i egen zon, säger Sörensen som har haft en defensiv roll på senare tid i San Jose.


Hemma i SHL och Stockholm letar Djurgården efter två forwards i nuläget och Marcus Sörensen passar perfekt in och skulle vara en drömvärvning.


Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson har varit lagkamrat med Sörensen i Djurgården och de umgås vid sidan av hockeyn. Så kontakten är minst sagt bra.


– Jo, men den har alltid varit bra. Jag och Jocke har spelat tillsammans. Han är från, utanför Södertälje, och jag bor där också. Det är klart att vi snackar varje sommar. Det är inget konstigt med det. Spelar golf gör vi ibland också tillsammans. Vi är goda vänner sedan ett tag, medger Sörensen.

Foto: Mattias Ek/HockeyNews.se


Så frågan är om Djurgården och dess supportrar kan hoppas på Marcus Sörensen i laget senare i höst.


– Oj, ingen aning. Det är svårt att säga. Jag siktar ju på NHL. Och det vet Jocke om. Jag kan inte svara på om det inte blir ett NHL-kontrakt var man hamnar då. Det får jag ta när den dagen kommer och den dagen är inte idag, säger han.


– Om det inte blir NHL får vi se vad det finns för klubbar som är intresserade, men just nu har jag inte ens tänkt på Europa.


I våras spelade Marcus Sörensen VM för första gången och det lämnade lite blandade känslor efter sig efterkoms Tre Kronor inte blev bättre än nia.


– Det var kul att få spela VM. Sedan gick det inte som vi hade tänkt oss. Det var väldigt speciellt med covid och sådana restriktioner, säger Sörensen.


LÄS MERDjurgården hoppas fortfarande på Sörensen: "Ett gott Djurgårdshjärta"


Tre Kronor föll mot både Danmark och Belarus i början på VM och sedan var det mer eller mindre kört.


Sörensen utvecklar:


– Vi hade svårt att komma ihop som grupp i början. Det tog några extra dagar just för att man inte kunde hänga och göra så mycket utanför isen. Det blev lite svårare. Men absolut, den dagen jag lägger av är det ett minne att titta tillbaka på.