HockeyNews
PLUS

Vaccineringen i SHL går bra – men det finns spelare som nobbar sprutan

(20392) Vaccin/SHL
Bildbyrån

Publicerad: 20 augusti 2021

FacebookXWhatsApp

Vaccineringen i SHL-klubbarna går framåt och i takt med samhället i stort.

Men trots att covid-19 slog hårt mot SHL och spelarna förra säsongen finns det de som inte vill vaccinera sig.

– Några spelare har sagt att de inte vill ta det och då får man respektera det, säger Örebrocoachen Niklas Eriksson till HockeyNews.se.


SHL har från ligans sida inga särskilda direktiv eller krav på vaccinering bland spelarna.


Och klubbarna har ingen förtur i vaccinationsköerna utan spelarna får på egen hand anmäla sig till sina respektive regioner och boka tid för att få vaccin mot covid-19.


– Klubbarna följer samhället i övrigt. När det är seriestart kommer trupperna att ha en hög vaccinationsgrad, säger Johan Hemlin, sportchef och vice vd på SHL, till HockeyNews.se.


SHL hoppas att ett vaccinpass för publiken ska kunna göra det möjligt för fler åskådare på matcherna än de åtta som var maxtaket större delen av förra säsongen. I nuläget skulle taket hamna på 300 åskådare per sektion, men då har man en rad restriktioner som ska uppfyllas.


Smittspridningen har ökat i landet under flera veckor, men få hamnar på sjukhus eller behöver intensivvård.


– Våra klubbar kan idag ta in från 750 till 2 500–3 000 personer. Med vaccinationspass skulle vi kunna ta in väldigt många fler, men även ha kvar en del av arenan där gällande restriktioner fortfarande gäller, säger SHL:s vd Jenny Silfverstrand till SVT.


Under 2020 var det en majoritet av spelarna i ligan som blev smittade och lagen tycktes smitta varandra även om det inte är vetenskapligt belagt. Ett fåtal av spelarna blev kraftigt infekterade av coronaviruset, men fick då problem att återhämta sig fullt ut.


LÄS MERBristedt lider fortfarande: ”En motgång jag förhoppningsvis lär mig av”


För SHL-klubbarna ser det lite olika ut i fråga om vaccinationsgrad i spelartrupperna inför SHL-premiären den 11 september 2021.


– Vi är hyfsat snart framme att alla har tagit två. Det känns ändå ganska bra tycker jag. Jag har själv precis i förra veckan tagit min andra. Det var lite tufft ett tag med tider, men nu har hastigheten verkligen ökat. Det känns jäkligt bra att alla snart har tagit två. Det är grymt bra, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström.


Han tillägger:


– Sedan får man ändå vara försiktig och noggrann på alla sätt och vis, men det känns ändå bra att vi har kommit så pass långt.


Frölundas sportchef Fredrik Sjöström berättar att hans spelare ligger långt framme med vaccineringen mot covid-19. Foto: Bildbyrån.


Linköpings general manager Niklas Persson:


– Vi har väldigt få som har båda sprutorna, men i stort sett alla har minst en. Det är självklart egentligen. Det är eget ansvar. Man får bestämma själv och man har en egen vilja och allt sådant, men hos oss har vi inte haft några som inte har velat än så länge. De flesta har tagit minst en.


I Örebro finns det spelare som inte har velat vaccinera sig, enligt huvudcoachen Niklas Eriksson.


– Jag har inte fulla bilden, men vi hoppas ha 85-procentig vaccinering när vi drar igång säsongen. Några spelare har sagt att de inte vill ta det och då får man respektera det, säger Eriksson.


LÄS MERDjurgårdscentern var borta i fem veckor på grund av covid-19


Han har själv tagit två doser, men hann bli smittad innan det var dags för vaccinering. Varför det finns spelare i Örebro som inte vill ta vaccinet är oklart.


– Man skulle givetvis vilja ha 100 procent, men det kan finnas anledningar ibland också, säger Niklas Eriksson utan att gå in djupare i ämnet.


I Leksand fick nio spelare lite mer biverkningar än vanligt vilket gjorde att de fick stå över en träningsmatch. Men vaccinationsläget i dalagänget är gott.


Leksand ska under hösten resa till bland annat Slovakien och Tjeckien för att spela i Champions Hockey League för första gången.


– Alla spelare förutom två eller tre stycken har fått andra sprutan. Men inför CHL gäller inte nordamerikanernas vaccin, det är inte godkänt i EU så de måste fortsätta testas hela tiden. Det är ett ordentligt regelverk. Jag vet inte om det går att fixa, jag vet bara att dom måste testa testa sig, säger Leksandstränaren Björn Hellkvist.


LÄS MERCovid-19 fortsätter att stoppa spelare i Leksand: ”Symptom och test i familjen”


– De har inget bevis som vi har utan mer en papperslapp som det ser ut som att dottern har gjort på bildlektionen i skolan.


Leksandstränaren Björn Hellkvist ger en bild av hur vaccinationsläget är bland sina spelare inför SHL och CHL. Foto: Bildbyrån.


I Färjestad löper vaccineringen på enligt plan.


– Det ser ganska bra ut. Vi håller på att göra en inventering exakt. Jag tror att ett gäng är inne på andra varvet och några har till och med tagit den så det börjar se helt i sin ordning ut. Det känns verkligen bra, säger Peter Jakobsson, som är general manager i Färjestad


– Det ska gå den vanliga vägen så det tar sin tid, men det är bara att ligga på så att de går in och anmäler sig och det funkar smidigt och bra tycker jag. Jag har fått dubbla doser, så nu är det check på den.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)