HockeyNews
PLUS

Ryska toppnamnen kräver seger mot Sverige: "Inget guld till dem"

(17104) Vladislav Tretjak/Rysslands ishockeyförbund
(c) photo.khl.ru Yury Kuzmin

Publicerad: 31 maj 2021

FacebookXWhatsApp

Den ryske förbundsordföranden Vladislav Tretjak kräver rysk seger mot Tre Kronor – som han inte vill se i slutspelet.

– Svenskarna måste besegras så att de inte tar sig vidare någonstans, säger han till nyhetsbyrån RIA Novosti.


Ryssland får inte spela under eget namn och inte med egen logotyp efter Wadas dopingdom som gäller till och med slutet av 2022.


Men det ryska laget tänker sätta käppar i hjulet för Tre Kronor, som behöver tre poäng ikväll för att ha en rimlig chans att nå VM-kvartsfinal. Därefter väntar en avslutningsmatch mot Belarus.


– Vi måste definitivt slå dem. Men svenskarna, belaruserna och alla andra måste besegras, och då faller bitarna på plats. Det blir inga guldmedaljer för dem, säger Tretjak, enligt RIA Novosti.


LÄS MEREfter hjälteinsatsen – Reideborn redo för ryska laget: "Känns tryggt"


Ryssarna vann i sin senaste match över Schweiz med 4–1 och har fått upp självförtroendet. Den tidigare förbundskaptenen, Dynamo Moskva-coachen Vladimir Krikunov, är inne på Tretjaks linje inför matchen mot Sverige.


Tidigare huvudtränare för det ryska landslaget Vladimir Krikunov sa att landslaget borde använda mötet med det svenska laget vid VM i Riga för att förbereda sig för slutspelet. 


– Vår uppgift att nå slutspelet är i praktiken löst. Svenskarna har nästan inga chanser att ta sig dit, bara rent teoretiska. Den här matchens betydelse bör inte överskattas. Det viktigaste är att våra spelare inte slappnar av utan spelar normalt, säger Krikunov till RIA Novosti.



Den Stanley Cup-vinnande St Louis-forwarden Vladimir Tarasenko gör sin första VM-match och ser ut att kliva in i en kedja med SKA St Petersburg-centern Ivan Morozov och SKA-forwarden Anton Burdasov, som har gjort fyra mål i VM på fem matcher.


LÄS MERGarpenlöv om varför Mario Kempe utgick – och vad som krävs i ödesmatchen


Förbundskapten Johan Garpenlöv menar att Tre Kronor-ledningen har koll på Tarasenko och den förväntade kedjan.


– Tillräckligt bra koll tycker jag. Det är ännu ett tecken på att de försöker sprida ut sitt målskytte på tre kedjor. De har ett bra lag här. De har spets i varje kedja förutom kanske den sista kedjan som är lite mer hårdjobbande. De har stabila backar som sätter igång spelet nerifrån och låter forwards göra jobbet. Det är ett bra lag, säger Garpenlöv.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)