HockeyNews
PLUS

Garpenlöv om varför Mario Kempe utgick – och vad som krävs i ödesmatchen

(19801) Mario Kempe/Tre Kronor
Simon Hastegård/Bildbyrån

Publicerad: 31 maj 2021

FacebookXWhatsApp

Bröderna Kempe räddade Tre Kronor i vändningen mot Storbritannien. Men i vändningen mot Slovakien tvingades Mario Kempe utgå efter en smäll tidigt i matchen.

På måndagen kom besked om CSKA Moskva-centern.


Mario Kempe sköt två mål i Tre Kronors 4–1-vinst mot Storbritannien i fredags. Han bildade då en het kedja med brodern Adrian Kempe och San Jose-forwarden Marcus Sörensen.


På söndagskvällen fick de chansen igen, men Mario Kempe spelade inte i den andra och tredje perioden.


– Han fick en smäll och sedan ville jag ha fräscha killar inne som inte hade fått smällar, så han fick vila i den här matchen, säger Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv.


Extraforwarden Dennis Rasmussen fick speltid när Mario Kempe ställdes åt sidan. CSKA Moskva-centern Mario Kempe blev däremot inte allvarligt skadad och är aktuell till ödesmatchen mot det ryska laget.


– Han är spelbar, säger Garpenlöv.


Precis som mot Storbritannien och Slovakien är Tre Kronor piskat att vinna och ta tre poäng för att ha en chans att nå VM-kvartsfinal.


3–1-segern mot Slovakien satt långt inne.


– Jag är naturligtvis glad att vi vann matchen och att vi kunde vända förstaperioden till någonting bra här och till slut vinna matchen på det sättet vi gör med mycket hårt jobb. En tävlande grupp som visar karaktär. Saker som vi ville få fram och nu fick vi fram det. Jag hoppas att det bygger en ännu starkare lagkänsla, att vi är ett bra lag och att vi kan. Jag är jätteglad för grabbarna att vi fortfarande har chansen att ta oss till kvartsfinal, säger Garpenlöv.



Tre Kronor hamnade precis som mot britterna i underläge med 1–0 och såg ganska taget ut av det pressade läget.


– I första perioden är vi inte alls på tårna, vi kommer på ”mellis”, vi kommer tvåa på pucken, vi förlorar närkamper, vi är inte alls med i den perioden. Den perioden avslutas med att de gör ett mål så att vi hamnar i underläge. Då är det lätt att både spelare och vi runt omkring kanske inte riktigt tror på det, men jag tyckte vi hade ett bra snack i periodpausen. Jag tycker att killarna svarade upp på det på ett bra sätt. Sedan tycker jag att vi jobbar oss in i matchen på ett bra sätt och vi börjar tävla på en helt annan nivå och vi börjar få lite mer energi i laget. Vi gör lite förändringar i kedjor och till slut äter vi oss in i den här matchen och kan vända på den, säger Garpenlöv.


KHL-målvakten Adam Reideborn tog 29 av 30 skott och är 95-procentig i VM och får hjälterubriken av Garpenlöv:


– Idag är Reideborn fantastisk. Han räddar oss flera gånger så ska jag lyfta fram någon så är det han.


Victor Olofssons matchvinnande 2–1-mål mot Slovakien var också nödvändigt. Olofsson har skjutit 18 skott på mål på de sex matcherna och det här var hans andra mål i VM.


– Han har ju skjutit och skjutit och skjutit. Det har varit ribba och det har varit lite lätt över och så vidare. Naturligtvis är det för den typen av spelare jätteviktigt att de får göra mål, så de får självförtroendet i det och att de tror på det och att de fortsätter skjuta. Jag är jätteglad att han får göra det där målet och jag gissar att han själv är jätteglad att han fick göra det målet. Han är ett hot i powerplay och på den kanten offensivt sätt. Jättekul, säger Garpenlöv.


Han efterlyser nu att Tre Kronor gör sin bästa match mot det ryska laget som släpper fram St Louis-forwarden Vladimir Tarasenko och Washington-backen Dmitrij Orlov.


Vad talar för att ni gör er bästa match?


– Vad kan tala för det? Att vi vann på det sätt vi gjorde. Nu har vi ställts inför den här typen av match i stort sett i varje match efter de två första. Det blir en vinna eller försvinna-match igen, men det har vi kämpat med de här matcherna som har varit så det är vi ganska förberedda på. Sedan blir det naturligtvis ett tuffare motstånd. Det ryska laget är starkt om man tittar spelare för spelare. Det kommer att krävas att varje spelare höjer sig lite till och spelar sin bästa match i turneringen och att vi får ihop det till vårt sätt att spela, säger Johan Garpenlöv.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)