HockeyNews
PLUS

Efter hjälteinsatsen – Reideborn redo för ryska laget: "Känns tryggt"

(10891) Adam Reideborn/Tre Kronor
Bildbyrån

Publicerad: 30 maj 2021

FacebookXWhatsApp

Victor Olofsson sparade sitt viktigaste mål i VM till när det behövdes som mest.

Samtidigt räddade Adam Reideborn 29 av 30 skott mot Slovakien och ser nu fram emot mötet med ryssarna.

– Vi kommer att spela vår bästa hockey imorgon förhoppningsvis och se till så att vi kniper sista platsen i slutspelet och går vidare efter det, säger Reideborn.


Tre Kronor var illa ute i måstematchen mot Slovakien. Ett sent baklängesmål i den första perioden var följden av en tveksam svensk start. Ex-leksingen Peter Cehlarik skickade en flipprande puck förbi Adam Reideborn, men efter det stängde den svenska målvakten igen fullständigt.


– Det var några lägen där pucken studsade lite överallt. Jag fick rädda någon på höger benskydd sedan vänster benskydd och sedan kom någon back och krigade och tog något extra skott också. Det var lite svettigt några gånger, men vi krigade på bra och vi gjorde det vi skulle i egen zon, tycker jag, för att hålla borta dem. Det var svettigt, men det var en kul match att spela, säger Reideborn efter hjälteinsatsen.


Den tidigare Djurgårdsmålvakten som har spelat för Ak Bars Kazan i KHL de senaste två säsongerna har bara släppt in fem mål på sina första fyra VM-matcher i karriären och har en räddningsprocent på 95,15.


Det finns inte mycket tid att njuta på i Tre Kronors utsatta läge, men efter 3–1-vinsten fick laget passa på att slappna av i några timmar.


– Absolut, vi njuter nu i några timmar när vi går och käkar och snackar lite och har det lite skönt, men vi vet att nästa match imorgon är lika viktigt som den idag och vi måste spela som vi gjorde idag, kanske lite bättre och kanske lite enklare ibland. Vi njuter nu och så går vi vidare och vinner imorgon också.



Slovakien pressade på för en kvittering i slutet av matchen då Tre Kronor hamnade i numerärt underläge två gånger de sista dryga fyra minuterna.


– Tänkte gjorde jag inte. Jag gjorde mig redo för en tuff avslutning och såg till att jag skulle ta puckarna som kom emot mig. Några tankar kom inte på det sättet. Vi skulle vinna den här matchen och vi löste det till slut, säger Reideborn.


Tre Kronor kvitterade efter mål av San Jose-forwarden Marcus Sörensen och Buffalos prickskytt Victor Olofsson fixade matchvinnande 2–1 efter nästan tolv minuter av den tredje perioden i powerplay i favoritpositionen vid höger tekningscirkel.


– Det var väldigt skönt. Jag har skjutit och skjutit och inte fått utdelning som jag har velat. Det var skönt att spara det till en situation när det verkligen gällde och gjorde stor skillnad i matchen, säger Olofsson om sitt andra mål i VM.


Var det en nervös match att spela?


– Jag tycker egentligen inte idag. Om jag pratar för mig personligen så kändes det inte alltför nervöst tycker jag inte. Vi har satt oss i en sits redan från start i turneringen där varje match är som en match sju egentligen. Vi måste in och vinna till varje pris. Det har vi vetat om nu i några dagar. Vi har full fokus från match till match och vi har klarat den första nu av de två vi måste vinna. Jag tycker att det känns som vi nästan har ännu mer energi nu och trygga än vi gjorde i början på turneringen, säger Olofsson.


LÄS MEREk: Med en målvakt i världsklass och en mästerskytt finns det hopp


På måndagskvällen väntar det ryska laget med bland andra St Louis-forwarden Vladimir Tarasenko för första gången i laguppställningen sedan flygresan från USA.


– Tuff utmaning. Ryssarna har väl på pappret kanske det bästa laget i turneringen och har fyra starka femmor som kommer att komma hårt imorgon och göra det tufft för oss. Men vi känner oss mer trygga nu än vad vi gjorde i början och vi känner att vårt spel kommer att kunna passa bra mot Ryssland tror jag. De kommer inte att kunna vinna över oss lätt. Vi kommer att spela vår bästa hockey imorgon förhoppningsvis och se till så att vi kniper sista platsen i slutspelet och går vidare efter det, säger Adam Reideborn.


Orkar du med en till batalj om mindre än 24 timmar?


– Ja, orkar jag inte en till sådan här match mot Ryssland så har jag gjort en dålig säsong och dålig träning, så det har jag inga problem med att göra och jag kommer att vara fullt redo imorgon.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!