HockeyNews
PLUS

Mål- och poängtorka för Tre Kronors meriterade kedja: "Ska göra allt"

(19803) Rickard Rakell/Lindholm/Lindberg
Simon Hastegård/Bildbyrån

Publicerad: 31 maj 2021

FacebookXWhatsApp

För Tre Kronor väntar ett ödesmöte med det ryska laget i den sista matchen i gruppspelet.
Bara seger och tre poäng räknas. Men det är något som Tre Kronor har vant sig vid i detta VM efter förlusterna mot Danmark och Belarus.

– Vi har gett oss chansen att fortfarande ha möjlighet att ta oss vidare. Det är klart att vi hade en tuff inledning på turneringen och har behövt spela med kniven mot strupen efter de där två matcherna, säger Anaheim-forwarden Rickard Rakell.

Det ryska laget föll mot Slovakien tidigare i VM, men har i övrigt vunnit fyra matcher och är klart för kvartsfinal. Inför matchen mot Tre Kronor, som är piskat att vinna, får man in Washington-backen Dmitrij Orlov och St Louis-forwarden Vladimir Tarasenko.


NHL-topparna kan förändra hierarkin i det ryska laget.


– Den möjligheten finns att när det kommer in spelare i ett lag att man ställer sig och tittar på vad de ska göra och vilken plats de ska ta, vilken roll jag får och så vidare. Det blir en liten rörelse i gruppen naturligtvis. Nu har ryssarna en ganska bred och stark trupp här så de här spelarna kommer nog att flyta på rätt bra in i deras grupp. Tarasenko är en spetsspelare och han är ganska tydlig med var han ska spela med dem. Jag räknar väl inte med att vi kommer få alltför mycket fördel av deras grupprocess utan vi förväntar oss ett fysiskt bra Ryssland där vi kommer att få se ett spel som de har spelat under turneringen, säger Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv.


Han hoppas att Tre Kronors stjärnforward Rickard Rakell får igång sitt målskytte lagom till den viktigaste och avgörande matchen i VM. Rakell har med 22 skott på mål varit den i Tre Kronor som haft flest puckar på motståndarmålen. Men än så länge har det bara blivit ett mål (och en assist).



Kedjekamraterna Pär Lindholm och Oscar Lindberg har inte gjort någon poäng alls på sex VM-matcher, vilket är lite förvånande sett till deras starka spel. Lindberg har varit med och vunnit två VM-guld med Tre Kronor medan Rakell var poängkung vid VM-guldet 2018.


– Jag känner samma sak. Det känns som vi har skapat mycket målchanser framåt och gjort mycket bra saker, men inte fått in pucken i mål. Vi har som sagt en ny chans kväll och vi är inte några som ger upp i alla fall. Vi ska göra allt för att sätta dit den och kunna hjälpa laget på det sätt vi kan göra bäst, säger Rakell.


LÄS MERGarpenlöv om varför Mario Kempe utgick – och vad som krävs i ödesmatchen


Vändningen mot Slovakien där 0–1 efter första perioden blev till en 3–1-seger gör att Tre Kronor har chansen att ta sig till kvartsfinal. Men då måste det bli tre poäng mot ryssarna och sedan behöver andra resultat gå svensk väg för att det ska bli fortsatt kamp om medaljer.


– Vi är väldigt laddade inför ikväll. Vi vet vad som gäller. Jag tror ändå att vi är inne i den här desperationen som behövs ikväll eftersom vi har behövt spela med den de senaste fyra matcherna. Vi vet vad som gäller. Vi vet att tre poäng måste in om vi ska ha en chans att gå vidare. Det finns inget annat i tankarna just nu. Det är bara vinst som gäller, säger Rickard Rakell.


Hur är stämningen i laget efter vändning mot Slovakien?


– Jag tror att det betydde mycket. Vi har gett oss chansen att fortfarande ha möjlighet att ta oss vidare. Det är klart att vi hade en tuff inledning på turneringen och har behövt spela med kniven mot strupen efter de där två matcherna. Det känns ändå som vi är inne i nåt slags slutspelsmindset. Det är ändå en skön känsla att ta med oss det inför kvällens match.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)