HockeyNews
PLUS

Friberg efter dubbla VM-smällarna: "Mycket är inställningsfrågor"

(19701) Max Friberg/Tre Kronor
Simon Hastegård/Bildbyrån

Publicerad: 24 maj 2021

FacebookXWhatsApp

Tre Kronor har åkt på två rejäla snytingar i VM-starten.

Frölundas Max Friberg har varit lagkapten i landslaget tidigare under säsongen och försöker sätta fingret på problemet.


Förlusterna mot Danmark (3–4) och Belarus (0–1) har gjort att Tre Kronor mer eller mindre måste vinna samtliga fem matcher som är kvar i gruppspelet för att nå VM-kvartsfinal.


I ett VM där alla stora NHL-stjärnor lyser med sin frånvaro har Tre Kronor fått oväntade bekymmer och är under stor press.


– Det som har varit har varit. Vi är inte nöjda med att förlora de här två matcherna, givetvis. Men det går inte att älta det för mycket heller. Det är klart att vi har satt oss i ett sämre läge än vad vi hade hoppats på, men vi blickar framåt och måste fokusera på det vi kan kontrollera och vad vi vill göra framåt istället för att tänka tillbaka för mycket, säger Max Friberg från spelarhotellet i Riga.


Tre Kronors spel har inte fungerat i någon del och förbundskapten Johan Garpenlöv får inte misslyckas med att åtgärda bristerna inför tisdagskvällens möte med Schweiz. En ny förlust kan göra att VM är över redan efter den sista matchen i gruppspelet den 31 maj.


– Det är en ansträngning från alla. Så är det med alla lag. Det är en process. Det kommer inte av sig självt på många ställen, säger Max Friberg.


Max Friberg och Andreas Wingerli under Tre Kronors match mot Belarus i Riga. Foto: Bildbyrån.


Tre Kronor-spelarna fick chansen att snacka igenom 1–0-förlusten mot Belarus i lugn och ro under söndagskvällen.


– Vi hade en bra kväll efter matchen där vi pratade ihop oss. Men även förmiddagen här och vi har ett träningspass i benen som har hjälpt till. Det blir bättre och bättre för varje dag här. Det känns bra tycker jag, säger Friberg.


Han menar att matchen mot Belarus var bättre, trots 1–0-förlusten, än 4–3-smällen mot Danmark sett med svenska spelarögon.


– Mycket i vårt spel blev bra mycket bättre från Danmarksmatchen till Belarus. Det är små grejer, men väldigt viktiga grejer, som vi kanske inte har träffat rätt på. Mycket är inställningsfrågor och där kan alla snäppa upp lite grann, säger Friberg.


Under Karjalaturneringen fick den urstarke Frölundaforwarden vara lagkapten i Tre Kronor och trots att han inte har någon ledarbokstav på tröjan, vare sig i Frölunda eller Tre Kronor, är han en spelare som utmärker sig med sitt enormt hårda jobb i byte efter byte. Fler borde med andra ord spela som Friberg.


– Mycket är de små grejerna som att täcka skott, gå på mål, skymma målvakten. Det är sådant som jag vill bidra med och verkligen gå i bräschen för. Det gäller att snäppa upp ett par steg till och det ska jag göra imorgon.


LÄS MERDe två VM-förlusterna gör att Tre Kronor inte har tid med NHL-hjälp


Skellefteåbacken Jonathan Pudas, som värvats tillbaka från Jokerit inför kommande säsong, vill tona ner det faktum att det börjar talas om att Tre Kronors VM-lag inte har kommit ihop som grupp.


– Om vi inte hade haft de här två förlusterna kanske det inte hade varit en fråga. Jag tycker att vi har haft väldigt roligt ihop och så där, men nu får vi verkligen bekänna färg och verkligen komma ihop som grupp. Vi är upptryckta med ryggen mot repet. På något sätt nu känns som att vi verkligen har tagit stora steg på den biten. Jag hoppas att vi kan komma ut starkt imorgon och visa att vi verkligen har ryggen mot repet och köra därifrån, säger Pudas.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)