HockeyNews
PLUS

De två VM-förlusterna gör att Tre Kronor inte har tid med NHL-hjälp

(19700) Bäckis-Garpen-Hagelin
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 24 maj 2021

FacebookXWhatsApp

Förlusterna mot Danmark och Belarus blev dyra.

De gör att Tre Kronor inte har tid att vänta in eventuella förstärkningar till VM i form av Washingtonstjärnorna Nicklas Bäckström och Carl Hagelin.

– Vi känner i det här läget att det är det här laget och de som är på plats är de som ska göra det, säger förbundskapten Johan Garpenlöv.


Tre Kronor åkte på en kalldusch mot Danmark i VM-premiären (3–4).


Och sedan en rejäl snyting när Belarus följde upp med att vinna med 1–0, vilket var den lilla hockeynationens första VM-seger mot Tre Kronor efter åtta förluster tidigare genom åren.


Eftersom det tar en vecka för NHL-spelare som nu är tillgängliga för VM-spel, men som inte redan är på plats i Lettland, känner Tre Kronor-ledningen att man inte vågar vänta sju dagar på att få in ytterligare förstärkningar från NHL. Tre Kronor spelar sin sista match i gruppspelet den 31 maj mot Ryssland, alltså om sju dagar. Så för att kunna slussa in en NHL-spelare i tid till den matchen hade han redan behövt vara på plats i Riga.


Så medan Tre Kronors sista gruppspelsmotståndare Ryssland, efter två raka vinster i VM, på måndagen kallade in St Louis-stjärnan Alexander Tarasenko och Washington-duon Ilja Samsonov och Dmitrij Orlov inför VM-slutspelet, bestämde sig Tre Kronor-ledningen att fylla på i VM-truppen med Albert Johansson, Jesper Sellgren, Filip Hållander och Jesper Frödén, som har tränat med laget sedan ankomsten till Lettland.


Med de spelarna anmälda och registererade för spel har Tre Kronor utnyttjat de tre målvaktsplatserna plus 24 av 25 platser för utespelare.


– Vi hade hoppats på ett annat resultat naturligtvis, men nu är vi där vi är och vi får titta framåt med det vi har kvar och då måste vi använda allt vi har här på plats i och med de regler som finns. Det finns ingen hjälp utifrån vi kan få utan det är de spelarna som är här och då måste vi kunna utnyttja dem. Nu har vi anmält alla och har väl en plats öppen, men det är det spelarna på plats här som ska göra det ihop med oss ledare och vi i Tre Kronor. Det är så vi tänker, säger förbundskapten Johan Garpenlöv.


Ryssland fick på måndagen klart med de tre NHL-spelarna. Tre Kronor-ledningen å sin sida har inte frågat Washingtons Nicklas Bäckström och Carl Hagelin om VM. Men de har skickat ett sms.


– Vi har inte ställt frågan att de ska komma. Sedan om de vill komma så får de komma, men vi har inte ställt frågan, nej, säger Garpenlöv.


Han fortsätter:


– De är direkt utslagna i natt och normalt sett brukar man inte svara på frågan när man precis har blivit utslagen. Som jag var inne på tidigare är det här och nu vi behöver spelare. Det är nu vi måste göra resan. Innan de är här är det semifinal, tidigast. Det kan vara för sent och då vill vi använda de spelare som finns här, för att hjälpa till om det skulle behövas, säger Garpenlöv.


Tre Kronor har inte utnyttjat samtliga 28 platser i VM-truppen. 27 spelare är anmälda.


– Vi ser truppen som spikad, men samtidigt har vi en öppning. Som jag var inne på, vi är i en situation där vi måste vinna här och nu. Vi kan inte vänta en vecka på att spela mot Schweiz utan det är i morgon så vi måste anmäla alla spelare som finns här för att de ska vara tillgängliga. Utifrån det får vi välja lag. Skulle det vara så att bitarna faller på plats framöver och det finns någon som blir utslagen i Stanley Cup och som är villig att komma hit och sätta sig i karantän då har vi en plats öppen, säger Garpenlöv.


St Louis-forwarden Jacob de la Rose har inte blivit tillfrågad och kommer inte att bli tillfrågad om VM.


Tre Kronor hade hoppats på förstärkning av fler NHL-spelare än de fem som är på plats nu i Riga.


– Vi visste att vi kunde fylla på med NHL-spelare. Då hade vi den platsen ledig, och vi trodde kanske att det skulle komma någon till där bortifrån som inte dök upp så det var det som var tanken, säger Garpenlöv.


– Det var en plats öppen hela tiden och som vi alltid gör har vi dörrar öppna till den andra sidan (NHL), men den här säsongen har det varit svårare. Man måste sitta en vecka (sex dagar) i karantän innan man får komma in och hjälpa till. Det finns liksom inte tid för någon utifrån att komma in och hjälpa här nu.


LÄS MERGarpenlöv om fiaskostarten: ”Vi har inte fått komma ihop ordentligt”


Tre Kronor valde att peta Skellefteås poängkung Jonatan Berggren efter den sista matchen i Carlson Hockey Games, vilket spräckte den i landslaget så pigga Skellefteåkedjan. Andreas Wingerli har fått göra VM-debut och Jesper Frödén kan bli aktuell mot Schweiz.


Många är undrande om Berggrens petning.


– Jag förstår att man spekulerar i spelare som inte är här just nu med tanke på att vi har förlorat två matcher och Jonatan Berggren är en jätteduktig hockeyspelare. Samtidigt finns det en massa bra hockeyspelare här, så vi tog beslutet på sportsliga grunder när vi åkte hit. Vi ville spela VM med den här truppen, säger Garpenlöv.


Tre Kronors förbundskapten försöker nu skaka av sig förlusterna mot Danmark och Belarus i hopp om att kunna ta Sverige till VM-slutspel, vilket skulle kunna innebära att idel segrar krävs mot Schweiz, Tjeckien, Storbritannien, Slovakien och Ryssland.


– Varje match som kommer är som en game seven varje match. Vi får ta oss an den matchen, bara tänka på den matchen, göra det som krävs för att vinna den matchen och när den matchen är över tar vi det resultatet och går vidare därifrån, säger Garpenlöv.


Viktor Fasth stod mot Danmark i premiären, men var inte ombytt mot Belarus – varför inte?


– För vi hade (Samuel) Ersson på bänken, (Adam) Reideborn stod. Nu har vi igång alla målvakterna, alla har fått en matchkänsla så det var tanken, säger Johan Garpenlöv.


Han betonar trots det pressade läget:


– Jag mår bra. Sedan är det tråkigt att förlora. Någonstans måste man skilja på det hockeymässiga och det som händer vid sidan om. Jag har bra stöd av ledarteamet här. Vi ledare och spelare förlorar tillsammans och vinner tillsammans. Det är så vi får se det. Självklart hade jag önskat en bättre start. Det är inget att snacka om, men nu är det inte så. Vi har fortfarande chansen att göra något bra av det här och det är det vi fokuserar på just nu. Det är där vi lägger ner all energi.


Känner du att du har spelargruppen med dig?


– Ja, det gör jag naturligtvis. Jag har inte fått någon annan känsla.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!