Växjö vill spara tio miljoner kronor – men Leksand spår värvningscirkus


21 maj 2021

Mästarna Växjö tänker spara tio miljoner kronor och krympa kommande spelarbudget till 38 miljoner.

Men får mothugg från Leksand.

– Jag vet inte hur mycket man ska tro på de där sakerna, säger LIF:s general manager Thomas Johansson till HockeyNews.se.

Johansson spår att rädslan för att göra som HV71 och åka ur SHL kommer att driva på en fortsatt pengarullning.I en intervju med Smålands-Posten berättar Växjös guldmakare, sportchefen Henrik Evertsson, att Lakers efter SM-guldet kommer att sänka sin spelarbudget från 48 miljoner kronor till 38 miljoner kommande säsong.


Under coronapandemin har statliga stöd och stora pengar via Riksidrottsförbundet kompenserat för tomma läktare och de publikintäkter som har uteblivit. Men hur blir det i höst med restriktioner och folks vilja att återvända till arenorna?


Osäkerheten gör att Henrik Evertsson vill hålla hårdare i pengarna.


– I budgetar handlar det om att ta höjd för det som skulle kunna ske i negativ bemärkelse. Att sitta och hoppas kan man inte göra. När man ser vad det kan göra med våra intäkter så landar det där. Vi försöker alltid komma till spel med så hög budget vi bara kan. Just nu ser det ut på det viset att det är 38 miljoner. Det är den högsta budget vi kan gå till spel med. Så ser det ut, säger Evertsson i en webb-tv-intervju på Växjö Lakers hemsida .


Evertsson igen:


– Jag kan givetvis inte veta hur det ser ut för alla andra lag i Sverige. Jag kan bara konstatera att de i alla fall har samma samhälleliga förutsättningar, så mest troligt tror jag att ganska många lag ser neddragningar de också.


Mästarbacken Ilari Melart uppvaktades efter SM-guldet av Frölunda och Mannheim och han har nu lämnat för spel i Tyskland. Foto: Bildbyrån.


Leksand gjorde en kanonsäsong med stjärnor som Marek Hrivik, Peter Cehlarik och Janne Juvonen i laget. Nu har de fortsatt till KHL och Leksand ska ersätta sina förlorade ledande spelare.


– Jag har fått en tydlig inriktning från styrelsen vad jag får förhålla mig till. Det finns egentligen inga betänkligheter. Det är inte som i fjol när man inte visste. I år känns det lite mer som att man har bättre kontroll. Man vet hur förra året tedde sig och man ser väl ljuset i tunneln. I år har det kanske varit lite enklare att sätta att den här ekonomin kan vi jobba utifrån. Och jag känner mig nöjd med det, säger Leksands general manager Thomas Johansson till HockeyNews.


Växjös utspel om sänka spelarbudgeten med över 20 procent, eller drygt tio miljoner kronor och hamna under snittet i SHL, ger Thomas Johansson inte mycket för.


– Jag vet inte hur mycket man ska tro på de där sakerna, om man ska vara helt ärlig, säger Johansson.


Leksands general manager lyfter istället fram skräckexemplet HV71. De femfaldiga svenska mästarna är en välskött klubb ekonomiskt som föll handlöst ner i Hockeyallsvenskan på grund av en dålig säsong sportsligt.


– Om man tänker själva serieupplägget när SHL-lagen konkurrerar mot varandra och ett SHL-lag ska åka ut. Med tanke på hur det blev förra säsongen med HV och Brynäs som hamnade i den situationen, då tror jag att det gick upp för rätt många… börjar Thomas Johansson.


– Både vi och Oskarshamn, eller framför allt Leksand har varit väldigt mycket upp och ner, upp och ner, och legat i det här gränslandet. Men nu när det blev riktigt etablerade klubbar, Brynäs har väl haft det lite kämpigt under ett antal säsonger, men det var inte så länge sedan de spelade SM-final, och HV likadant, och så går det en säsong och så ramlar de ur. Det är klart att jag tror inte att det kommer att dämpa spelarbudgetarna. Det tror jag inte.


Leksands Thomas Johansson tror inte att Växjö, eller andra SHL-klubbar, kommer att spara pengar. Utan fortsätta gasa. Foto: Bildbyrån.


Leksands GM vänder på frågan:


– Jag tror nog snarare tvärtom. Jag tror att det kommer att driva på spelarbudgetarna, för det är ingen klubb som kommer att vilja hamna i den situation som HV hamnade i, till exempel.


Han fortsätter engagerat:


– Om det innebär att du behöver ha tre, fem eller sju miljoner mer i din spelarbudget mot det vi ”riskar”… Jag är rätt övertygad om att det var många klubbar som fick ett: Oj! Är det det här som kan hända? Är det det här som kan bli verklighet? Jag tror faktiskt inte att det är någon som kommer att sänka sin spelarbudget.


Thomas Johansson tror istället att SHL-klubbarna kommer att rusta från start och redan nu på försäsongen för att ge sig själva så goda förutsättningar som möjligt att inte få en tuff start på hösten och sedan få kämpa i motvind hela säsongen.


– Alla ser svårigheten när du hamnar fel på det. HV försökte liksom allt. De bytte tränare. De värvade in fem, sju spelare. De försökte verkligen allt, säger Johansson.


LÄS MERLeksand visar intresse för stjärnmålvakten – som får lämna CSKA


Med andra ord tror han inte att Växjö i slutändan kommer att stå fast vid att sänka spelarbudgeten med tio miljoner kronor.


– Då säger jag också att jag kommer sänka min spelarbudget med 15 miljoner, haha. Nej, jag tror bara att det stämmer liksom inte. Jag kan inte se det. Jag tror inte att någon klubb vill riskera sig att sätta sig i den situation som HV till exempel hamnade i.


Hur undviker man den situationen då?


– Ja, genom att ha bra spelare i sitt lag. Sedan finns det inga garantier. Nej, det gör det inte men då har man ändå satt sig i en situation där man verkligen har försökt från första början istället för att på något sätt försöka rädda skeppet under resans gång, säger Johansson.


Det är mer rimligt?


– Det är mer rimligt. Sedan om det är sunt… Det blir ju panik i leden. Det är så mycket som står på spel. Inte bara att man ramlar ur en serie. Det handlar om att folk som jobbar i organisationen, alla sådana saker. Alla i organisationen eldar på för att vi verkligen ska säkerställa att vi fortsätter att spela i SHL, oavsett om det är Leksand, Djurgården eller Frölunda eller vilken klubb det än är. Det är väl klart, vad eldar man på med? Jo troligtvis ekonomi för det gör att man kan få in bra spelare som man tror på. Sedan behöver inte resultatet bli det man vill, det ser man på HV också, men det är dumt att inte försöka sätta sig i den situationen. Att chansa på att dra ner min spelarbudget, lägga mig lågt och hoppas att jag ska ha en bra säsong, säger Leksands general manager Thomas Johansson.