HockeyNews
PLUS

AIK-tränaren om NHL-lånen i allsvenskan: "Inte så att de tokdominerar"

(15904) Håkan Åhlund/AIK
Jesper Zerman/Bildbyrån

Publicerad: 21 oktober 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. AIK:s huvudtränare Håkan Åhlund ser utmaningar för de spelare som har lånats in från NHL-klubbar till lag i Hockeyallsvenskan.

Utan helt rätt inställning blir det svårt att leva upp till förväntningarna.

– Jag tycker att man ser det generellt på flera lag, att det är inte så att de här killarna tokdominerar i allsvenskan, säger Åhlund till HockeyNews.se.

HockeyAllsvenskan presenteras av:

Unibet – ligans huvudpartner 


AIK tar emot Tingsryd på Hovet på onsdagskvällen efter att ha haft spelledigt i tio dagar. Nu väntar istället fem matcher på tio dagar.


– Vi fick träna förra veckan och ta två och ett halvt dygn att vara lediga på, för sedan går det i ett fram till jul kan man säga, säger Åhlund.


Det är ett skadefritt AIK.


– Vi är fulltaliga. Jag har alla tillgängliga, så vi är glada för den delen. Det känns positivt.


AIK har vunnit två av sina fem matcher så här långt. I laget finns de båda NHL-lånen, forwarden Oliver Wahlstrom från New York Islanders och den förre Brynäsbacken Victor Söderström från Arizona.


Wahlstrom har gjort två mål och två assist på fem matcher för AIK.


– Han har varit på uppåtgående de sista matcherna. Det är ett helt nytt sätt att spela för honom och det vet man om när man får nordamerikaner. Oftast tar det en tid för dem att bli acklimatiserade här. Han har oerhörda spetskvaliteter som vi har fått se hittills. Det finns mer att klämma ut, absolut, säger Håkan Åhlund.


Den 20-årige amerikanske högerskytten har pepprat iväg 24 skott på mål, vilket är mest i AIK, och han har gjort ett mål i powerplay. I plus/minus står han däremot på minus fem på fem matcher.


Hur ska Wahlstrom acklimatisera sig på bästa sätt?


– Det är mer generellt. Det gäller att utnyttja sina medspelare mer och sätta sig själv i positioner att använda sina spetskvaliteter. Vara intensiv, det är mycket is att jobba på för dem när de kommer där bortifrån. Det är lite annat, säger Åhlund.


Oliver Wahlstrom är inlånad av AIK från NHL-klubben New York Islanders. Foto: Bildbyrån.


– Men jag tycker mig se att han är intensivare och jobbigare att möta i de här småkamperna på isen. Det är ju så det är i Sverige, det är tufft att slå sin gubbe där ute.


LÄS MERWahlstrom slog till för AIK i första bytet på sju månader: "Känsla"


Victor Söderström är även han ett anfallsvapen i offensiven och i powerplay. Hittills har han gjort ett mål och tre assist.


– Där finns det också en uppsida som är enorm och han har ju haft det enklare till det svenska spelet, säger Åhlund.


AIK-coachen belyser också den mentala sidan och inställningen till att spela i Hockeyallsvenskan i väntan på NHL-äventyret, vilket spelarna på lån behöver hantera.


– Man måste gå på hundra hela tiden annars är det så liten skillnad. Det är tufft för de här som har sajnat NHL-kontrakt och som kommer in och ska spela för att hålla sig i form, säger Åhlund.


Han utvecklar om Söderström:


– Jag tror att det är marginellt att de är så mycket bättre om de inte går för fullt. Men när han är där så finns det en oerhörd uppsida på honom också. Det måste vara svårt för dem att kunna vara på två ställen mentalt.


LÄS MERSHL stängde Söderströms dörr till Brynäs – nu hjälper stortalangen AIK


AIK har två så kallade NHL-lån medan det varierar från noll till fyra spelare per lag i den näst högsta ligan.


– Jag tycker att man ser det generellt på flera lag, att det är inte så att de här killarna tokdominerar i allsvenskan, säger Åhlund.


– Det är väl så med allting med den här fria arbetsmarknaden, jag tycker att folk och lag kan göra som de vill, men man får ha med sig det onda också när de försvinner.


Victor Söderström har gjort fyra poäng (ett mål) på fem matcher i AIK-tröjan i början på serien. Foto: Bildbyrån.


Coronakrisen ställer till med andra bekymmer för klubbarna, menar Håkan Åhlund. Det begränsar klubbarnas möjligheter att värva eller skicka bort spelare.


– En normal säsong är det in och ut (spelarövergångar) fram till den 15 februari, det är så man jobbar. Funkar det inte så byter man och är man inte nöjd med sin tillvaro då vill man ha mer istid nån annanstans. Nu är det svårt att få de här rotationerna på spelarna. Nu sitter föreningarna still med det man har. Det är lite svårare.


Och det hänger ihop med den sämre ekonomin?


– När jag kom in var truppen till stora delar satt. Vi försöker väl att förändra på det vi kan. Föreningarna är försiktiga, vilket är förståeligt. Det tar emot att göra förändringar.


AIK har lånat in Örebroforwarden Max Lindholm och släppt fram juniorbacken Fredric Jansson. Samtidigt har AIK gjort sig av med den mer erfarne backen Robin Jacobsson. Och så har backen Oliver Horrsell och forwarden Carl Wassenius blivit utlånade till norska Grüner.


Wassenius har gjort fyra mål och två assist på fem matcher för Grüner.


– Som jag sa till Calle, ibland så funkar det inte och det innebär inte att man är en dålig ishockeyspelare. Ibland funkar inte sättet att spela på vissa ställen. Det är väl ingen hemlighet att ”Wasse” inte har sin starkaste sida i skridskoåkningen, men han har ett jäkla fint spel i sig. Då gäller det att hamna på rätt ställe för att få utrymme för det. Det är en win-win-situation för båda, säger Håkan Åhlund.


AIK har lånat ut Carl Wassenius till Grüner i den norska ligan. Foto: Bildbyrån.


Kan han förbättra den delen i norska ligan?


– Det handlar om att spela mycket och har vi inte möjlighet att ge honom den istiden så utvecklas han inte, då är det bättre att han är på ett annat ställe. Sedan får man hoppas att han tar steg i sin utveckling.


Håkan Åhlund är nöjd med en del saker i AIK:s spel i början av säsongen.


– Jag tycker sättet hur vi vill agera i egen zon, i spelet både med puck och utan puck, där har vi kommit en bra bit på väg på resans gång. Vi har varit bra i special teams tycker jag, men vi har varit lite ineffektiva i spelet fem mot fem. Som många andra lag har man en resa att göra och man är inte färdig i oktober på långa vägar. Vi ser framåt, absolut.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)