HockeyNews
PLUS

SHL stängde Söderströms dörr till Brynäs – nu hjälper stortalangen AIK

(15257) Victor Söderström/AIK
Bildbyrån/Mattias Ek/HockeyNews.se

Publicerad: 9 september 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Victor Söderström gör ingen hemlighet av att han gärna hade fortsatt spela i Brynäs i väntan på att NHL-campen ska starta.

Men Arizona-lånet lovar att göra sitt bästa för att hjälpa AIK lyfta i Hockeyallsvenskan.

– Det är väl en av organisationerna i Hockeyallsvenskan som jag tycker ska vara i SHL, säger Söderström till HockeyNews.se.

HockeyAllsvenskan presenteras av:

Unibet – ligans huvudpartner 


Stortalangen Victor Söderström har Skutskär som moderklubb och de senaste fem säsongerna har han spelat junior- och SHL-hockey i Brynäs.


19-årige Söderström gick som nummer elva i NHL-draften 2019. Han kan därigenom bli en stor del av Arizona Coyotes framtid.


Under början av hösten är han utlånad av NHL-klubben för att få spela matcher i väntan på att nästa NHL-säsong ska ta sin början.


Men inte till Brynäs i SHL utan till AIK i Hockeyallsvenskan. Eftersom Söderströms kontrakt med Brynäs slutat gälla har SHL stängt dörren för den skicklige högerskytten.


I allsvenska AIK är han mer än välkommen. Och på onsdagen gjorde han debut i AIK i träningsmötet med Färjestad (3–5)


– Det är lite ovant. Man är bara van vid att spela i Brynäs hemma i Sverige, säger Söderström till HockeyNews.se där han står i spelargången på Hovet med AIK:s svarta underställ på sig.


– Det är kul att komma till ett nytt lag och en ny miljö. Det är bara inspirerande.


Hur gick det till när du hamnade i AIK?


– Det är den där regeln med SHL. Och jag bor här i Stockholm med tjejen och har tränat sommarfys här, med Vladimir Egorov, ända tills jag åkte över till ”bubblan”. Jag har bott här i Vasastan sen SHL-säsongen tog slut i princip, säger Söderström.


– AIK är ändå en stor förening och har mycket bra fans. Det är väl en av organisationerna i Hockeyallsvenskan som jag tycker ska vara i SHL. Det var ett ganska lätt val, och det är kul att vara här.



Victor Söderström hade personligen gärna spelat vidare i SHL, men låneregeln satte stopp.


– Som spelare är det väl lite tråkigt. Självklart hade det varit kul att gå tillbaka till Brynäs och spela där under tiden, men det är ett val som de har gjort och det får de stå för. Det hade så klart varit kul att spela där, men samtidigt är det väldigt roligt att vara här. Vi har ett bra lag och jag ser fram emot att vi ska starta serien.


LÄS MERSHL täpper till kryphålen för de kontraktslösa NHL-svenskarna


Det var tuffa förutsättningar för Victor Söderström när han gjorde sin AIK-debut.


– Jag hade inte varit på is på två och en halv vecka, sen jag kom hem från ”bubblan”, men jag tränade med laget i går, säger han.


Söderström fick spela över 21 minuter för AIK i sin debut, bara Simon Fernholm hade något mer istid i de båda lagen, så han fick ett stort förtroende av AIK-coachen Håkan Åhlund.


– Det gick helt okej. Det var lite ovant med tajmingen ibland och man blev lite trött i benen, men det känns helt okej för att vara första matchen sen i mars.


Victor Söderström var inne på isen i första bytet då AIK:s andra NHL-lån, New York Islanders-forwarden Oliver Wahlström, skickade in 1–0 mot Färjestad.


– Det var en kul match och bra för oss att möta ett topplag i SHL, säger Söderström.


Kände du Oliver Wahlström sen tidigare?


– Vi kände inte varann tidigare, men jag har mött honom lite i (junior)landslaget. Det är en riktigt bra målskytt med ett väldigt bra skott och det är det som gör att han sticker ut.


Söderström och Wahlström fick tillsammans med Simon Fernholm, Anton Holm och Fredric Weigel utgöra en powerplayenhet.


– Jag tycker att vi har en bra kemi direkt känner jag. Nu har vi inte tränat på PP utan klev direkt in i matchen här och körde, så får vi lite träning på det ska det nog bli bra.


LÄS MERWahlstrom slog till för AIK i första bytet på sju månader: "Känsla"


Till dess att Arizona kalla över Söderström till campen i USA i november kommer han att träna och spela med AIK. I juli, då Arizona Coyotes spelare var på väg till Edmonton (”bubblan” för att göra sig redo för kvalrundan till Stanley Cup-slutspelet meddelade den 31-årige general managern John Chayka att han hoppade av jobbet, och ersattes då av assistenten Steve Sullivan.


– Jag vet nog inte mer än vad du vet. Allt sånt där är så hemligt där borta. Vi bara såg det i media och sen på kvällen därefter pratade vi lite om det och att vi inte skulle tänka så mycket på det. Det var inte så mycket snack i laget efter det, säger Victor Söderström.


***


Bra artikel? Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!