HockeyNews
PLUS

Wahlstrom slog till för AIK i första bytet på sju månader: "Känsla"

(15249) Oliver Wahlstrom/AIK
Mattias Ek/HockeyNews.se/Bildbyrån

Publicerad: 8 september 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Det är snabba ryck för Oliver Wahlstrom. Efter bara en träning med AIK spelade han sin första match mot SM-guldkandidaten Färjestad.

Och redan i första bytet – på sju månader – satte Wahlstrom sitt första mål i AIK-tröjan.

– Det var en skön känsla att spela match. Med allt som händer runt om i världen så var det fint att vara tillbaka på isen.

HockeyAllsvenskan presenteras av:

Unibet – ligans huvudpartner 


AIK:s sportchef Anders Gozzi spelade med Joakim Wahlström i AIK:s pojk- och juniorlag under uppväxten i Stockholm.


Nu under coronapandemin sluts en liten cirkel mellan Gozzi och Wahlström eftersom Joakim Wahlströms talangfulle son Oliver Wahlstrom har hamnat i AIK på lån från NHL-klubben New York Islanders.


Svensk-amerikanske Wahlstrom har varit i Sverige det senaste halvåret.


– Hela sommaren. Min familj bor nere i Kungsbacka och min syster bor här så jag har varit här sedan den 1 mars. Det har varit bra, säger Oliver Wahlstrom efter sin debut i AIK.


Och vilken debut det blev. Mål i första bytet mot SHL-klubben Färjestad. Wahlstrom behövde bara 51 sekunder, men två chanser mot målvakten Henrik Haukeland och så var han målskytt ur snäv vinkel efter att först ha blivit stoppad på första skottet.


– Det är en stor omställning. Jag är inte van vid att ha så mycket yta vid sargen. Tempot är lite långsammare längs sargen, så jag behöver vänja mig vid det. Jag har inte spelat en match på sju månader, men jag kommer långsamt tillbaka in i det.


Oliver Wahlstrom har spelat nio NHL-matcher för New York Islanders. Fram till november spelar han med AIK. Foto: Bildbyrån.


51 sekunder – det är inte jättelångsamt.


– Hehe, det kändes bra att sätta den. Jag såg en yta att skära in i och det slutade rätt bra.


Oliver Wahlstrom kommer precis som Arizona-backen Victor Söderström att hjälpa AIK i den allsvenska starten. Wahlstrom kommer att bidra massor i offensiven när han blir mer van vid stor rink och sina nya lagkamrater.


– Jag tränade lite med Frölunda i juni och jag har tränat med Rasmus Dahlin och hans personliga tränare den sista månaden eller så. Det har varit bra.


Hur blev det AIK?


– Det var ett bra ställe för mig att träna och få igång benen. Min syster bor här och min pappa (Joakim) spelade i den här klubben när han var väldigt ung. Det är ett bra ställe, bra coacher och härliga killar.


– Han spelade lite i Djurgården också så han är bekant med området. Han växte upp här i Stockholm och hamnade i Göteborg.

LÄS MERAIK-bossen om stora skillnaderna mellan topplagen: "Skiljer fem miljoner"



Oliver Wahlstrom har spelat för USA i både U18-VM och JVM. Men han kunde istället ha valt Sverige.


– När jag var yngre så var det antingen att spela för USA eller Sverige. Jag har dubbelt medborgarskap, men jag växte upp i USA och valde det eftersom jag är bekant med det.


I 5–3-förlusten mot Färjestad hade han Fredric Weigel och Anton Holm som kedjekamrater. En vass trio.


– De var bra! Det var kul. Som jag sa, det var min första match på sju månader som min tajming är lite slö, men de var bra och   hade några bra passningar. Vi får ta det härifrån och jobba vidare, säger Wahlstrom.


I powerplay fick han spela ihop med Victor Söderström och de har mötts i juniorlandslagssammanhang.


– Jag kände inte honom sen tidigare och har bara tränat en gång med de här killarna, så jag har inte hunnit bekanta mig med honom, men sättet han behandlar pucken på och har huvudet uppe och slår passningar. Det var en bra början och jag kan inte vänta på att få komma igång med fortsättningen med de här killarna, säger Wahlstrom.


Vet du när du ska vara på Islanders camp?


– Nej, jag tror ingen vet när NHL-camperna börjar, så man får hoppa in på isen och få lite matcher och träna. Jag är på ett bra ställe och de har varit jättebra mot mig så här långt.

LÄS MER: Så gick det i dagens träningsmatcher – NHL-lånet presenterade sig direkt


Islanders är för närvarande kvar i Stanley Cup-slutspelet, men åkte på en 8–2-förlust i den första semifinalen mot Tampa Bay.

Wahlstrom fick spela nio matcher med NY Islanders i grundserien, men istället för att vara med inne i bubblan är det alltså AIK som gäller tills vidare.


– De vill att jag ska spela matcher. Jag är så ung, 20 år, och vill inte sitta och vänta på att NHL-campen ska börja. Jag vill spela matcher och få igång hjärtat. Det är bra.


Wahlstrom har alla förutsättningar att smälta in väl i AIK och den svenska hockeyn. Livet vid sidan om kommer också att vara till hjälp.


– Jag har kusiner i Göteborg och några farbröder och styvsyskon i Stockholm så vi har mycket släktingar här, säger han och ler.


***


Intressant? Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!