Kontraktslös Vejdemo om framtiden: "Om det skulle vara möjligt..."

1 juli 2020

Lukas Vejdemo debuterade i NHL på nyårsafton för Montreal. När han reducerade hemma mot Nashville i 4–2-förlusten den 10 mars var det den 24-årige centerns första mål i NHL, men också det sista i Bell Centre innan coronapandemin stoppade säsongen.

Nu löper den 24-årige exdjurgårdarens kontrakt med Montreal ut.För två år sedan skrev Lukas Vejdemo på sitt första NHL-kontrakt med Montreal Canadiens. Efter tre säsonger i SHL med Djurgården kände han att det var dags att försöka slå sig in i NHL.


Den här säsongen har 24-årige Vejdemo fått spela sju matcher i världens bästa liga. Han debuterade för Montreal i Raleigh på nyårsafton 2019 borta mot Carolina.


– Det var riktigt kul. Det var det man åkte över för, att få spela i NHL. Jag var uppkallad länge och fick sitta på läktaren ett tag. Det var skönt att till slut att få debutera också. Det hade varit lite trist om man hade fått vara upp och sedan fått åka ner utan att ha spelat någon match, säger Vejdemo till HockeyNews.se.


Han fick spela i lite drygt sex minuter i sin NHL-debut, som slutade med en 3–1-förlust.


– Då var man lite nervig innan den matchen… Det var häftigt. Det är en nivå till upp och det går ännu fortare och man märker att de bästa spelarna är riktigt duktiga. Det var kul att få mäta sig med dem även om det inte blev så många minuter i den matchen. Jag tycker ändå det gick rätt bra.


LÄS MERLukas Vejdemo inför NHL-debuten: "Har tagit ett kliv"


Den 10 mars var han på nytt uppkallad och spelade sin sjunde NHL-match för Montreal. Det blev den sista matchen hemma i Bell Centre för Canadiens innan NHL:s grundserie blev avblåst till följd av den pågående coronapandemin.


Lukas Vejdemo slog då till med sitt första NHL, en reducering till 4–2 i 4–2-förlusten hemma mot Nashville.


– Det blev sista målet innan de stängde ner säsongen. Det var ett bra sätt att avsluta säsongen på i alla fall. Jag hann spela en match till med AHL-laget efter det. Det var så klart en milstolpe också att få hänga dit en. Det kunde man ta med sig över sommaren och motivera sig lite extra att man fick hänga dit en kasse där i slutet.


Ex-djurgårdaren Lukas Vejdemo har spelat sju NHL-matcher för Montreal. Han hoppas på fler kommande säsong. Foto: Bildbyrån.


Sedan de sista dagarna i mars är Lukas Vejdemo hemma i Sverige och har tillfälligt flyttat in hos sin pappa i Danderyd. Det var ju inte direkt planerat att det skulle komma en pandemi…


– Jag har en lägenhet i stan, men den har varit uthyrd. Planen var att det skulle vara en lite kortare sommar… Men det funkar bra.


Lukas Vejdemo har inte blivit tillbakakallad till Kanada av Montreal för att förbereda sig för ett eventuellt Stanley Cup-slutspel. Hans kontrakt löper ut, men han vet vad han vill.


– Just nu verkar det stå rätt stilla där borta och det handlar om att börja lira igen. Mitt mål är att försöka sajna med Montreal igen. Jag fick som sagt känna på det lite förra året.


– Det är väl mitt mål, sedan får jag se vad de säger. Förhoppningsvis så vill de ge mig ett nytt kontrakt så ska jag göra allt för att försöka ta en ordinarie plats där.


Lukas Vejdemo har under sina två år i Kanada spelat 113 AHL-matcher för Laval Rocket och gjort 48 poäng (22 mål, 26 assist). Osäkerheten när nästa NHL- och AHL-säsong kan starta är stor.


Troligen dröjer det till november eller december innan det blir spel igen.


– Vi får se hur det utvecklas. Det är väl inte ens klart än att de ska börja lira. Det är lite för tidigt att säga. Så klart vill man inte gå hela hösten hemma utan att spela hockey. Jag vet inte vad det kommer att finnas för möjligheter då. Vi får se längre fram.


Det finns tankar på att AHL-spelare som tillhör NHL-klubbar ska kunna bli utlånade till europeiska klubbar under hösten för att hålla igång, men än så länge är det bara spekulationer eftersom det inte finns några såna lösningar i gällande avtal mellan NHL och förbundet.


– Det beror helt på vad som tillåts och inte tillåts. Om det skulle vara möjligt att spela hockey under hösten och sedan kunna komma tillbaka så absolut skulle jag kunna tänka mig att göra det, men som sagt det är en del pusselbitar som måste falla på plats innan man kan bestämma sådant. Det är klart att det skulle vara kul, säger Vejdemo.


Det har snart gått fyra månader sedan han spelade hockey och det kan dröja minst lika länge till nästa match.


– Det är inte lätt. Om de börjar spela i november igen är det ett jäkla långt uppehåll. Och om ligorna i Europa börjar lira så förstår jag att folk vill lira, men samtidigt vill man inte ge upp någon dröm där borta.


Hans förra klubb Djurgården har hållit kontakt med Lukas Vejdemo i Nordamerika.


– Jag har pratat lite med dem och de har stämt av hur det har gått. Det är klart. Det har varit kul att höra ifrån dem och jag följer dem också. Men som sagt, mitt mål har varit där borta och mitt fokus har legat på att få försöka spela i Montreal.


Djurgården håller kontakten med Lukas Vejdemo, som senast spelade för klubben i SM-semin mot Skellefteå i april 2018. Foto: Bildbyrån.


Lukas Vejdemo har mått bra av att bo och spela hockey i Kanada.


– Det har varit ett litet äventyr. Man hade lite förväntningar när man kom över. Jag hamnade i en schyst organisation som verkligen tar hand om spelarna och jag trivs jättebra i Laval, där AHL-laget håller hus. Det är riktigt schysta anläggningar, det är nytt alltihop och intresset är rätt stort för det är så nära Montreal.


Laval är Montreals största förort och ligger bara ett par mil norra om storstaden i provinsen Quebec. Vejdemo har bott i samma lägenhet under sina två år i Laval med bara fem minuter till hemmaarenan Place Bell.


– Det går fort att åka in till Montreal. Det tar bara 20 minuter med bil och tunnelbanan går också där så det har funkat riktigt bra.


– Det har varit en fördel att ha AHL-laget så när Montreal för första året var man på lite NHL-matcher och kollade. Montreal är en stor stad och man har haft nära in dit. Även om man bort lite utanför, och Laval är schyst också, så har man haft möjlighet att åka in dit och utforska Montreal lite.


Vad har du utvecklat i ditt spel?


– Det är lite rakare hockey. Det går lite snabbare på det sättet att det är mindre rinkar. Jag skulle säga att man har vuxit och blivit allround som spelare. Som center där borta blir det att du går lite rakare mot mål. Det är inte så mycket som i Sverige. Det är mer stopp och start och snabbare spel. Jag har utvecklat det mesta. Sargspelet och tuffheten in mot mål har man fått jobba med så klart.


LÄS MERVejdemo: "Chansen finns"


– Det har varit riktigt roligt att få testa på den hockeyn också. Det är lite annorlunda kontra Sverige, med mindre rinkar och lite tuffare spel i AHL. Det har varit många utmaningar på vägen, alltifrån resor till mycket matcher och annorlunda spel. Men i år kände man sig lite tryggare när man kom dit och visste vad som väntade. Det har varit två roliga år, helt klart.


Vid sidan av ishockeyn skaffar sig Lukas Vejdemo en ekonomiutbildning på distans. Han går onlinekurser via Mälardalens högskola.


– Det har varit på kvartsfart, för att hålla igång lite. Även om man spelar mycket matcher och tränar mycket så har man en del busstimmar att döda och hotelltid. Det finns mycket tid över ändå.


Ekonomin hoppas han få nytta av den dag han slutar spela hockey.


– Jo, det hoppas jag. I alla fall försöka ha en utbildning klar efter hockey så man har nånting att luta sig tillbaka på. Jag har 60 poäng nu, så det är ett år av tre klara. Det är alltid nåt, så får man se sen vad man vill göra efter.


***


Gillade du artikeln? Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.