Lukas Vejdemo inför NHL-debuten: "Har tagit ett kliv"


17 december 2019

Efter 96 matcher i farmarligan AHL.

Natten till onsdagen svensk tid får den förre Djurgårdscentern Lukas Vejdemo göra sin NHL-debut för Montreal Canadiens.Det blev inte så mycket tid till depp för Lukas Vejdemo efter 5–0-förlusten med Montreals AHL-lag Laval Rocket mot Rochester i lördags.


Kort efter matchen fick den 23-årige stockholmaren direktiv om att göra sig redo mentalt för spel i NHL. Montreal Canadiens kallade upp honom lagom till NHL-lagets bortaresa västerut i Nordamerika.


– Jag skickade ett sms till min pappa (Roland), men det var lite sent där. Han såg meddelandet på morgonen när han vaknade. Han var glad för min skull, säger Vejdemo till Montreals hemsida .


Tidigt på onsdag morgon svensk tid ser den förre Djurgårdscentern Lukas Vejdemo ut att få göra sin första match i NHL. Han har haft en träning i en kedja mellan Montreals slovakiske poängkung Tomas Tatar och den assisterande lagkaptenen Brendan Gallagher, men det återstår att se om han får börja i förstakedjan eller längre ner i hierarkin.Vejdemo gjorde 13 mål och 16 assist på 66 AHL-matcher förra säsongen och den här säsongen har det blivit ytterligare åtta mål och åtta assist på 30 matcher och han är nu tvåa i den interna poängligan i Laval.


– Det känns som att jag har tagit ett kliv den här säsongen. Allt är ganska nytt när du först kommer hit, men i år känner jag mig mer bekväm. Jag hade en bra sommar med bra träning och jag känner mig starkare och snabbare, säger Vejdemo.


LÄS MERFörre Djurgårdscentern på väg mot mot NHL-debut


Han lade om sommarträningen och tillbringade mer tid på is än förut. Och han kapade sin klubba för att göra den kortare på rekommendation av några coacher. Det har gjort att han kommer lite djupare ner och det verkar ha hjälpt honom framåt i utvecklingen.


På plats i Vancouver har han tagit chansen att äta middag med Montreals andre svensk, backen Christian Folin, och Vejdemo har fått lite småtips inför NHL-debuten.


– Det här är en dröm som går i uppfyllelse. Som liten kille drömmer du om NHL och nu är du här. Det känns väldigt bra. Jag ska spela mitt spel och ska göra mitt bästa för att använda mina verktyg och min skridskoåkning.