AnnonsLehmann ska lyfta ny klubb mot toppen: "Spelar inte för att lattja"


14 juni

För ett par veckor sedan blev Hockeyettan-profilen Niclas Lehmann klar för sin sjunde klubb i Hockeyettan. Framöver är tanken att Lehmann ska vara med och lyfta Vallentuna mot toppen. 
– Helhetsmässigt har jag aldrig varit en bättre hockeyspelare, säger den rutinerade centerforwarden till HockeyNews.se.


Annons

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

Det var pompa och ståt när Vallentuna kallade till presskonferens för ett par veckor sedan. Och det var inga dussinlirare som presenterade för klubben. Spelskicklige backen Gustav Ahnelöv hämtades från Huddinge, rutinerade måltjuven Stefan Söder från Österrike och så spelskicklige centerforwarden Niclas Lehmann som anslöt från Huddinge. 

Lehmann insåg tidigt efter säsongsslut i vintras att det inte skulle bli förnyat kontrakt med Huddinge.

– Jag märkte det ganska fort när de (Huddinge) inte hörde av sig, att jag inte låg högst upp på listan. Jag läste någon intervju med Victor (Andersson, tidigare Huddingespelare) och jag kan väl sajna under på att det borde ha skötts bättre, säger Niclas Lehmann till HockeyNews.se.

LÄS MER: Poängkungen om uppbrottet: "Inte bra nog att spela i Huddinge..." 

Hungern för hockeyn är stor hos 30-årige Niclas Lehmann som känner sig i bättre form än någonsin.

– Jag bestämde mig ganska tidigt för spela i minst en säsong till. Visst, förra säsongen gick upp och ner för laget, men jag tycker inte att jag har varit bättre än vad jag var under förra säsongen. Helhetsmässigt har jag aldrig varit en bättre hockeyspelare, säger Lehmann.

Den AIK-fostrade spelaren bor och jobbar i Stockholm och då passade utmaningen med Vallentuna väldigt bra in i livspusslet. 

– Det är tre saker som lockade med Vallentuna. Dels så tycker jag att de redan i fjol hade ett stabilt och solitt lag. De har bara blivit bättre och bättre. Sedan trivs jag med Micke (Österblom, tränare i Vallentuna), jag tror på honom som tränare och hans spelidé. Sedan har Vallentuna fått in mycket bra folk runt laget, till exempel David Engblom. Och som jag har förstått det har de en sportgrupp som jobbar hårt tillsammans, så att inte en enskild person behöver dra hela lasset. Jag har varit i många klubbar där det har varit folk som har gått på knäna. Jag tror väldigt mycket på organisationen i Vallentuna, säger Lehmann som under förra säsongen i Huddinge stod för 47 poäng (20+27) på 42 matcher.

I Vallentuna återförenas Niclas Lehmann med barndomsvännen Stefan Söder som Lehmann spelade tillsammans med i Troja/Ljungby och KRIF Hockey. 

– Det är klart att det lockade också.

Den sportsliga utmaningen med Vallentuna måste också har lockat en hel del?

– Det är jättekul att vara i en klubb som är på uppgång. Målet är att göra det bättre än förra året (Vallentuna tog sig till Allettan, men missade playoff). Vi startar med att ta oss till Allettan, vilket blir väldigt tufft i år då den östra serien ser väldigt stark ut. 


Vallentunas tre spetsförvärv: Gustav Ahnelöv, Stefan Söder och Niclas Lehmann. Foto: Bildbyrån

LÄS MER: Tränaren slår bort spekulationerna efter klubbytet: "Skiljs åt som vänner"

Civilt jobbar Niclas Lehmann som revisor och efter fyra års studier och fem års arbete så närmar sig poänggöraren examen. 

– Tanken är att ta examen och bli auktoriserad revisor till vintern eller nästa vår. Jag har pratat lite med revisorsinspektionen och det vet inte om det är någon som har lyckats ta examen samtidigt som man har en pågående idrottskarriär. Så det blir en spännande utmaning, säger Lehmann som tycker att fler elitidrottsmän borde studera om chansen finns. 

– Även om det har blivit lite enklare de senaste åren, så är det svårt att kombinera studier med idrotten. Där tycker jag att universiteten borde vara mer flexibla. Har man lite pluggdisciplin så är det superbra. Du kan oftast styra din tid själv och du får in pengar både från studierna och idrotten. 

LÄS MERFörre AIK-profilen om nya rollen: "Glädjande att jag kan bidra" 


Niclas Lehmann från tiden i Troja/Ljungby. Foto: Bildbyrån

Förutom en allsvensk match med AIK för tio år sedan så har Lehmann spenderat hela sin seniorkarriär i Hockeyettan. Vallentuna blir klubb nummer sju i divisionen.

Tidigare i karriären har han varit med och spelat upp Troja/Ljungby och Västerås i Hockeyallsvenskan. Det kunde ha blivit allsvenskt spel med Västerås, men en otäck smäll mot huvudet i bortamatchen mot Boden i Allettan i början av 2018 förstörde planerna.

Det slutade med blodiga scener i Boden och Lehmann låg helt orörlig på isen i tio minuter innan han till slut kunde rullas ut från isen på bår. Förutom en rejäl hjärnskakning så bröt Lehmann även käken. 

– Det var jäkligt dålig tajming på den skadan. Jag stressade mig tillbaka alldeles för tidigt och spelade i kvalserien. Läkarna sa sex månader, jag var tillbaka efter sex veckor. Det var fantastiskt att vi gick upp och så, men jag levererade inte alls. Jag hade även problem i KRIF året efter. Före smällen lät det som om Västerås hade planer på att behålla mig, så det blev ett tråkigt slut. Jag hade gärna stannat kvar i Västerås.

Har du gett upp tankarna på spel i allsvenskan?

– Det har varit på gång många gånger. När jag studerade fick jag tacka nej några gånger. En annan gång har kontrakt rivits när klubben bytt sportchef.

– Jag vill fortfarande spela så högt upp som möjligt. Jag spelar inte för att lattja, hockeyn tar alldeles för mycket tid för att det ska vara värt att inte ta på allvar, säger Niclas Lehmann.

***

Okej artikel?! Värd en läsk – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Annons

Annons