HockeyNews
PLUS

Tränaren slår bort spekulationerna efter klubbytet: "Skiljs åt som vänner"

(13876) Mikael Österblom
Fredrik Sten | Swe Press Photo

Publicerad: 8 maj 2020

För en månad sedan meddelade Huddinge att tränaren Mikael Österblom valt att bryta kontraktet för att fokusera på sitt eget företag i dessa coronatider. Det tog inte lång tid innan Österblom presenterades som ny tränare i Vallentuna.
– Upplägget i Vallentuna passade mig perfekt, säger Österblom till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

Utåt sett kan man se Huddinges uttalande som en dimridå för en bakomliggande konflikt med Mikael Österblom. Bara veckor efter att klubben kommunicerat att Österblom inte kommer att utnyttja sitt andra kontraktsår på grund av att han måste lägga mer tid på sitt företag, så presenterades han som ny coach hos konkurrenten Vallentuna.

Men huvudpersonen själv slår bort spekulationerna om någon konflikt.

– Jag fick ett bra avslut i Huddinge och vi skiljs åt som vänner. Jag har jobbet i Huddinge, min dotter spelar i Huddinge och jag har 300 meter till hallen. Huddinge ville att jag skulle göra samma saker utanför isen som förra säsongen, till exempel arbeta med kontraktsskrivningar och så vidare. Det hade varit omöjligt med min jobbsituation i dessa tider. Jag har ett eget bolag och 18 anställda, säger Mikael Österblom till HockeyNews.se, som berättar att flera klubbar har hört av sig.

– Innan Vallentuna kom in i bilden var det tre lag från Hockeyettan och tre från division 2 som var intresserade. Men jag vara ganska tydlig mot dem att det inte skulle fungera. Tanken var att inte träna något lag alls.

Men så kom Vallentuna med en bra deal som passade Österbloms livspussel.

– De ringde och förklarade att jag bara behövde vara hockeytränare. Spelarna har ett upplägg i dessa corona-tider där de tränar fys hemma och vi kommer att ha ett par samlingar innan jag börjar ordentligt i augusti. Upplägget i Vallentuna passade mig perfekt, säger Österblom.

Den nye Vallentunatränaren tror stenhårt på Vallentuna, som tog sig till Allettan Norra i vintras, men bommade att knipa en playoffplats. 

– Engblom (David, förre AIK-spelaren) och Fredrik Hamberg har presenterat det sportsliga upplägget och det känns jäkligt positivt. De var nöjda med laget i fjol och målsättningen är att behålla uppemot 80 procent av spelarna ur fjolårets trupp och kanske addera fyra-fem nya spelare. 

Får ni behålla nyckelspelare som Marcus Andersson och Andreas Paulsson?

– Att behålla Marcus är högsta prio. Andreas ska jag träffa här framöver. Jag hoppas att han sugen på att spela ett år till om han får ihop allt med sin jobbsituation. 

Veteranen Andreas Paulsson har varit en nyckelspelare i Vallentuna de senaste säsongerna. Foto: Bildbyrån

Mikael Österblom, som kommer att ha Magnus Kullerback som senast kommer från Hammarby vid sin sida, ser en ny plats i Allettan som ett tydligt mål för kommande säsong. Men samtidigt tror han att det kommer att bli en väldigt hård kamp om de åtråvärda platserna. 

– Det kommer att bli stentufft. Strömsbro satsar och det finns många andra som slåss om platserna. Vi har inte satt någon målsättning än, men givetvis kommer vi vilja ta oss till Allettan.

Den gångna säsongen var till en början väldigt stormig för topptippade Huddinge och Österblom. Sportsligt var första halvan av hösten fiaskobetonad, men ledare och spelare lyckades vända på skutan.

– Det var en nyttig erfarenhet som tränare. När det går bra är det hur lätt som helst, men det är tuffare när det gungar. Men spelarna och vi ledare reste oss starkt och vann 13-14 raka matcher. Men starten på säsongen var en nyttig käftsmäll för laget.

Nästa säsong väntar alltså nya utmaningar för Mikael Österblom – fast den här gången i Vallentunas bås.

***

Intressant?! Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS