Väsbybasen: "Ett steg närmare spel i HockeyAllsvenskan"


12 juni 2020
Väsby, som är högst rankade lag i Hockeyettan, har varit redo i över två månader. Nu är man nära spel i HockeyAllsvenskan.
– Det här kom inte som en chock, kommenterar Väsbys klubbchef Tom Tärnström beskedet om att förbundet tvångsdegraderar Karlskrona. 


Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

Karlskrona hänger på repet. Efter Svenska Ishockeyförbundets pressmeddelande på fredagsförmiddagen där man meddelade att den allsvenska klubben inte uppfyller licenskraven för att spela i HockeyAllsvenskan och tvångsdegraderas i seriesystemet – så slåss klubben nu på flera fronter för att överleva och behålla sin allsvenska status.

LÄS MER: Efter beskedet: Karlskrona kommer överklaga: "Har en starkare plan nu" 

Karlskrona kommer att överklaga förbundets beslut och har fram till den 26 juni på sig att lämna in sin klagan till Appellationsnämnden. Skulle det bli ett negativt besked i nämnden så talar det mesta för att Väsby är ett allsvenskt lag. Väsby är det högst rankade laget i Hockeyettan efter att ha vunnit Hockeyettan-finalen mot Halmstad.

 Men först måste Hockeyallsvenskan komma med beskedet om att det är 14 lag som gäller i serien även kommande säsong om Karlskrona skulle slängas ut.

Men i en intervju med tävlingschefen Olof Östblom bekräftas det att Hockeyallsvenskan kommer att spelas med 14 lag.

–  Jag har varit i kontakt med Väsby och gett dom förutsättningarna för det här, jag har pratat med deras ordförande. Jag har bett dem att fundera på om det blir aktuellt, hur dom ställer sig till det här. Jag har i alla fall dragit förutsättningarna om två veckors överklagandetid och Appellationsnämnden, efter det kommer vi att ha ett fastslaget beslut. Utgångspunkten är att vi spelar med 14 lag i HockeyAllsvenskan säsongen som kommer, där har jag varit i kontakt med HockeyAllsvenskan och vi är på helt samma linje, säger Olof Östblom till HockeyNews.se.

LÄS MER: "Tävlingschefen om vakanta platsen: Har varit i kontakt med Väsby"


Redan när skriverierna om Karlskronas ekonomiska trubbel kom på tal för några månader sedan så var Väsby tydliga: "Vi kommer att tacka ja om frågan kommer". 

Den ståndpunkten står kvar även den 12 juli 2020.

LÄS MER: "Det är klart att man har funderat på lite om vi kommer att bli plundrade" 

Hur reagerade då Väsbys klubbchef Tom Tärnström när han hörde att förbundet beslutat sig för att tvångsdegradera Karlskrona.

–  Det här kom inte som en chock och det känns som att det har varit på gång ett tag. Vi har gått och väntat på ett besked och det här är ett steg närmare HockeyAllsvenskan för vår del. Men Karlskrona kan ju överklaga också, säger Tom Tärnström till HockeyNews.se.


Snart kan Väsby få anledning att jubla rejält. Foto: Bildbyrån

Ekonomiskt står sig Väsby starkt. Klubben hade nyligen årsmöte och presenterade positiva siffror. Det egna kapitalet uppgår till nästan 1,4 miljoner kronor och kassalikviditeten till närmare 1,8 miljoner kronor. 

Och det hade varit ännu starkare siffror om inte coronapandemin hade slagit till och stängt säsongen i Sverige tidigt i våras. Väsby, som hade kvalificerat sig för Kvalserien, tror sig hade kunnat göra ett plusresultat på en miljon kronor för säsongen, i stället blev det 412 000 kronor i vinst för verksamhetsåret 2019/2020.

– Ekonomiskt står vi tryggt, säger Tärnström.

LÄS MER: Kapten Gozzi: "Vi är inte klara med vår resa"
 
Sportsligt då? 

Lagbygget inför kommande säsong är i princip klart, men skulle det bli spel i HockeyAllsvenskan tvingas Tom Tärnström tänka om en del.

– Just nu har vi ett riktigt bra lag och har en väldigt bra grund att stå på. Men givetvis kommer vi att behöva se över truppen i så fall. Exakt hur vi tänker vill jag inte gå in på just nu, säger Tom Tärnström. 

* * *

Riktigt bra! Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.