HockeyNews
PLUS

Lagkaptenen berättar om skräckskadan: "Käken satt inte som den skulle"

(13590) Elfsberg käke
Mats Tjernström/Privat/Montage

Publicerad: 14 april 2020

FacebookXWhatsApp

I mitten av februari tog säsongen slut för Borlängekaptenen Patrik Elfsberg. Efter en brutal armbågstackling från Lindlövens powerforward Albin Gunnarsson, vilken gav en lång avstängning, konstaterades det att Elfsbergs käke var av på två ställen.
– Det var otäckt när man upptäckte att käken inte satt som den skulle, säger Patrik Elfsberg till HockeyNews.se två månader efter smällen.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

Det var i slutomgångarna av Allettan Norra som Patrik Elfsberg åkte på skräckskadan.

– Jag kommer ihåg allt och var hela tiden vid medvetande. Jag kunde själv ta mig av isen, men det gjorde jäkligt ont. Det syns inte skitbra på videon från matchen, men det enda han träffade var käken, säger Patrik Elfsberg till HockeyNews.se.

Patrik Elfsberg hade tagit sig förbi en Lindlövenspelare och tog sig in i anfallszon i slutet av den andra perioden.

– Jag skulle lägga en passning tvärsöver och såg i ögonvrån att deras spelare backcheckade. Jag var redo att ta emot tacklingen, men han missbedömde situationen, och missade kroppen och smällen tog bara käken, säger Elfsberg.

I samband med smällen snurrade Elfsberg runt ett varv och blev liggande på isen i några minuter.

Lindlövenspelaren Albin Gunnarsson fick matchstraff och blev senare avstängd i totalt sju matcher. För Elfsberg var matchen över och det skulle visa sig att även säsongen var slut då Borlänge åkte ut i playoff 2-spelet mot Visby/Roma några veckor senare.

– När jag var nere i omklädningsrummet så var det otäckt när man upptäckte att käken inte satt som den skulle.

Matchläkaren i Lindesberg skickade Patrik Elfsberg till akuten på hemmaplan i Falun för att kolla upp käken senare på kvällen efter matchen. Men det fanns ingen läkare på plats på akuten så Elfsberg skickades hem med smärtstillande.

– Dagen efter var jag hos käkkirurgen och då fick jag det bekräftat: Det var fraktur på båda sidorna av käken.

Så här såg Patrik Elfsbergs käke ute före operationen. Foto: Privat

Två veckor efter operationen hade titanplattorna börjat läka ihop käken. Foto: Privat

LÄS MER: 
Bröt käken på spetsspelaren – nu stängs powerforwarden av länge

Någon dag senare opererades Patrik Elfsberg och det sattes in fyra titanplattor för att hålla käken på plats. Den första tiden kunde inte Borlängespelaren uttrycka sig verbalt och hade svårt att få i sig föda.

– De första veckorna var värst. Det var väldigt svårt att få i sig mat.

Nu har det snart gått två månader sedan smällen och Elfsberg är vid gott mod.

–  Det har gått sex veckor och käken har återhämtat sig väl. Titanplattorna har läkt in i skelettet eller hur man ska säga. Jag är med i matchen, men har lite småskavanker. Det blir bättre och bättre för varje dag.

Det lär nog bli en fortsättning i Borlänge för Patrik Elfsberg. Foto: Mats Tjernström

Nu blickar Patrik Elfsberg mot en ny säsong med Borlänge, om inte något intressant erbjudande dyker innan den första maj då optionsåret med Borlänge kickar i gång.

 – Jag har inte hört ett smack från andra klubbar, så jag sitter lugnt i båten. Men jag har inte stängt den dörren än, säger Elfsberg.

Det mesta talar för en fortsättning i Borlänge där Elfsbergs båda kedjekamrater från säsongen i Borlänge, Markus "Pajen" Persson och Jacob Thor, finns kvar. Trion öste in poäng under säsongen.

–  Vi kom väl ihop oss till Allettan och det funkade rätt så bra från start. Riktigt roligt att "Jacke" blev kvar. Överlag tycker jag att klubben har byggt bra hittills och det ser intressant ut, säger Patrik Elfsberg.

LÄS MER: 
Poängmakaren stannar i topplaget

Patrik Elfsberg trivs bra i Borlänge. Ett Borlänge som har en framgångsrik säsong bakom sig även om det blev respass i playoff 2 mot Visby/Roma. Kommande säsong ser Borlänge ut att bli ett topplag på nytt. Foto: Mats Tjernström

 ***

Riktigt bra! Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)