HockeyNews
PLUS

Nyttig comebacksäsong för ettanlaget – som välkomnar licensbeskedet

(13625) Borås HC
Anders Gustafsson

Publicerad: 16 april 2020

FacebookXWhatsApp

Sportsligt och ekonomiskt blev comebacksäsongen i Hockeyettan en tuff utmaning för Borås HC. Nu tar klubben med sig nyttiga erfarenheter in i framtiden. 
– Vi har så klart dragit en del lärdomar, säger klubbchefen Christoffer Holst till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

Till säsongen 2019/2020 var Borås HC tillbaka i Hockeyettan. Ett klart större skyltfönster än vad division 2 är. Därför spände klubben bågen hårt på hur mycket pengar man kunde dra in via marknadssidan. Facit blev en stor missräkning. Det skiljde en hel miljon kronor mot planerad budget på marknadssidan. 

– Ur försäljningssynpunkt trodde vi att det skulle vara ett helt annat värde att spela i Hockeyettan. Det är en attraktivare serie att synas i och det är bra sändningar. Men det blev aldrig den genomkraften från våra sponsorer och vi hade en lite för hög målsättning, säger Borås klubbchef Christoffer Holst till HockeyNews.se.

I slutet av januari fick klubben dra i handbromsen och publicerade ett öppet brev på sin hemsida där man bland annat förkunnade att man inte kunde förstärka A-laget, som var på väg mot negativt kval, på grund av det ekonomiska läget. Dessutom fick klubben korrigera utgiftssidan. 

Borås var sedan tidigare inne i ett så kallat kontrollår gällande elitlicensen och när kvalspelet stoppade på grund av coronapandemin, där klubben gick miste om intäkter från fyra hemmamatcher, så var läget prekärt. Dessutom försvann andra viktiga inkomstkällor som klubben hade räknat med under säsongen.

– Ja, vi hade planerat fyra ungdomscuper och en camp som spolierades på kort tid. Vi kanske gick miste om ungefär en miljon netto på kvalmatcherna och de inställda cuperna och campen. Och det är svårt att få företag att sponsra i dessa tider då de själva knappt överlever. Det är också ett osäkert läge runt sponsringen för nästa säsong, säger Holst.

Borås klubbchef Christoffer Holst berättar om läget i klubben. Foto: Idrottsfoto.com


På onsdagskvällen meddelade Svenska ishockeyförbundet att licenskravet för klubbarna i SHL, SDHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan pausas för kommande säsong.

Här är punkterna som förbundet presenterade gällande elitlicensen och framtiden:

* Kravet på eget kapital kommer inte att tillämpas vid licensprövningen inför säsongen 2020/2021. 
Samtliga föreningar i SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan ska i samband med licensprövningen också inlämna en plan för att säkerställa föreningens likviditet.
* Gällande krav på eget kapital inför licensprövningen säsongen därpå, 2021/22, återkommer förbundsstyrelsen med besked i ett senare skede.

Som tidigare nämnt var Borås HC  sedan tidigare inne i ett kontrollår och hade behövt uppvisa ett eget kapital på 200 000 kronor för att inte riskera degradering. Även om Christoffer Holst är positiv till att elitlicensen inte tillämpas för säsongen 2020/2021 så pekade det mesta för att Borås HC hade fått elitlicens, trots de tunga inkomstbortfallen.

– Vi har fått fram en prognos av vår revisor som visar att vi hade klarat av kravet på 200 000 i eget kapital. Det är det vi har jobbat emot hela tiden, säger Holst och fortsätter:

– Vi har fått stor hjälp av våra partners, medlemmar och fått in en hel del intäkter via soffllotterier. 

LÄS MER: Licenskravet slopas kommande säsong 

Vad säger du annars om licensbeskedet?

– Jag tycker att det är ett klokt beslut och här har förbundet lyssnat på alla föreningar. Det är många klubbar som lider svårt och det vore konstigt om inte förbundet agerat när i princip hela samhället har stängt igen. För vår del är det givetvis fortfarande en stor utmaning för framtiden då vi har förlorat stora inkomster. Om kraven inte förändras för nästa år så ska klubbarna ha 300 000 i eget kapital så det är stora utmaningar som väntar. 

Hockeyettans ligachef tyckte till exempel att man inte skulle pausa elitlicensen och det har varit en hel kritik från annat håll också. 

– Jag förstår alla sidor av myntet här. Men personligen tycker jag det vore konstigt om det inte hade blivit några lättnader. Det hade gett stora konsekvenser och det är bara Hockeyettan som velat ha kvar kravet och gått sin egen väg. SHL och Hockeyallsvenskan har varit enade. 

LÄS MERHockeyettan vill inte pausa elitlicensen

Själv är Christoffer Holst och klubbens kanslist korttidspermitterade sedan den 16 mars. Nu försöker Holst blicka framåt genom att blicka bakåt. Comebacksäsongen i Hockeyettan var nyttig på flera sätt.

– Vi har så klart dragit en del lärdomar. Vi gick från division 3 till Hockeyettan på fyra år och organisationen kanske inte riktigt har hängt med. Vi har haft en som jobbat heltid på marknadssidan, men nu kommer vi gå tillbaka till att ha en marknadsgrupp som jobbar på ideell basis.

Borås hade en tuff säsong som nykomling i Hockeyettan. Foto: Anders Gustafsson

Sportsligt var säsongen som nykomlingar både positiv och negativ. Det positiva var att Borås pressade många topplag i grundserien och levererade en offensiv hockey, men det blev också många förluster. Och till slut hamnade alltså laget i en negativ kvalserie som bröts två omgångar in. 

– Jag tycker att vi presterade bra i många matcher, framför allt offensivt där vi gjorde många mål. Vi spelade med många lokala produkter som fick visa upp sig och gjorde det bra i den tuffa södra serien. Det var riktigt kul att se. Men försvarsspelet var för ostrukturerat och vi släppte in för många mål. Gör man 3-4 mål så ska man vinna matcher, men vi fick inte betalt för det plus att det var många uddamålsförluster. Jag är trött på att uppleva hedersamma förluster, säger Holst, som också lyfter att publikstödet har varit bra trots att laget gick tungt under säsongen.

I grundserien snittade nykomlingen 881 åskådare per match.

– Vi hade 1 300 i premiären och jag vill ge all cred till de som har kommit och sett våra matcher. Vi hade haft ännu mer publik om vi hade tagit några fler segrar, säger Holst.

Till säsongen som kommer har tidigare Skövdetränaren Johan Hellström värvats in. Hellström, som har byggt upp Skövde de senaste säsongerna, ska ge Borås stabilitet på tränarsidan. Den gångna säsongen i Borås blev turbulent på tränarsidan då Janne Ericson skadades på en isträning och fick hjärnskakning vilket höll tränaren borta från tränarbänken ett bra tag. Inför fortsättningsserien kom Janne Ericson och Borås överens om att avsluta samarbetet. Petri Mylläri avslutade säsongen som huvudtränare i Borås.

– Det var en oturlig olycka och det blev ett ofrivilligt skifte. Och när Janne kom tillbaka hade han varit borta så pass långt tid att han hade kommit bort lite från gruppen. Det kändes som ett rätt beslut där och då, säger Holst.

LÄS MER: Nykomlingens tuffa smäll - tränaren skadad på träning

Vad ser ni i Johan Hellström?

–  Dels så står han för det ledarskapet och spelidé som vi vill ha i föreningen. Och dels ville vi ha in en tränare som har ett inkluderande ledarskap, som inkluderar gruppen med samtal. Tränaren ska sätta normerna, men spelarna ska kunna vara med och påverka. Vi (Borås) fann varandra bra. Vi är lite i samma sits som när Johan tog över Skövde. Det finns chans för en bra utveckling här i Borås. 

Du nämnde spelidé. Berätta mer?

– När vi har pucken ska vi hålla den inom laget och vara så kreativa som möjligt. Sedan gäller det att göra bra avvägningar. Utan puck vill vi ha ett intensivt presspel högt upp i banan. Jag tror väldigt mycket på det här, Johan brinner mycket för det och vill göra karriär och har ett stort driv. Och vi tror att vi har rätt förutsättningar för att han ska lyckas här. Vi har investerat i vårt gym, renoverat omklädningsrummet, och vi har satsat mycket på videoanalys.

Johan Hellström coachar Borås säsongen 2020/2021. Foto: Fredrik Sten/Swe Press Photo

Truppmässigt har Borås få spelare på kontrakt. En spelare som blir viktig att behålla är 32-årige forwarden Henrik Eriksson, som var poängkung i Borås under föregående säsong med 43 poäng (17+26) på 34 matcher. Den rutinerade spelaren har inte bestämt sig för vad han ska göra i framtiden.

– Vi har en öppen dialog. Han är rotad i närområdet, har familj och jobbar vid sidan av hockeyn. Vi vill ha Henke, han är en stor ledare för oss. Vi får se vad som händer där. 

Hur ska ni annars bygga truppen?

– Vi vill fortsätta att bygga ett lag som har en stomme som är Boråsare och brinner för klubbmärket på bröstet. Jag tror att det är en bra grej för att locka ännu mer publik. Vi kommer att ha en helt annan spelarbudget och kommer att bygga ungt och vi ska försöka utnyttja att vi är en större stad i ettan och på den vägen locka spelare till ettan. Vi kan bli en hållplats för spelare på vägen till allsvenskan, säger Christoffer Holst. 

Henrik Eriksson har inte bestämt sig om det blir en fortsättning i Borås. Foto: Bildbyrån

***

Gillade du artikeln? Värd en kaffe - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)