HockeyNews
PLUS

Ligan står inte bakom den upprörda klubbens överklagan

(13271) Väsby / Mats "Horndal" Johansson
Montage Bildbyrån/ATGplay

Publicerad: 17 mars 2020

FacebookXWhatsApp

Det har varit upprört runt om i hockeysverige efter beslutet att ställa in resterande del av säsongen och varken flytta upp eller ner lag i seriesystemet. Väsby har protesterat högljutt och under måndagen kom Hockeyallsvenskan med en spetsig skrivelse. Ligaorganisationen Hockeyettan ställer sig emellertid inte bakom de upprörda protesterna.
– Det var helt rätt beslut, det fanns väl inget val, säger ligachefen Mats ”Horndal” Johansson till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Efter att Svenska ishockeyförbundet i helgen tog det ofrånkomliga beslutet att ställa in resterande del av säsongen och dessutom beslutade att ingen upp eller nedflyttning mellan några serier ska ske har det stormat ordentligt. Björklöven och Modo har varit arga eftersom de tycker sig har rätt till platser i SHL. Väsby har varit arga eftersom de vill åt en plats i Hockeyallsvenskan.

Mats ”Horndal” Johansson, ligachef i Hockeyettan har dock inställningen att det var rätt beslut som togs.

– Det är inte färdigspelat än, det är jättesynd om Modo och Björklöven, det är jättesynd om Väsby, men vi har inte spelat om det, allt är spekulation. Vad ska Västerås eller Timrå säga som fortfarande var inblandade i playoff-serien, de kunde också ha gått upp. Vi kan inte göra någonting, folk säger att det gynnar dem som gjort en dålig säsong, men nej jag vet inte det heller, säger han.

– Annars hade det blivit godtyckligt och den som skrikit högst hade fått som han hade velat, jag känner att det här var det enda, det minst dåliga.

Hur ställer ni er till Väsbys utspel att överklaga till Riksidrottsnämnden?
– Den får stå helt för dem, det är ingenting som någon i Hockeyettan står bakom, i alla fall inte vad jag vet. Definitivt inte jag eller styrelsen. Det där är något som får stå för dem helt och hållet. Jag kan läsa deras argument, men vi har inte spelat om det.

LÄS MER:
 Väsby överklagar beslutet: "Ett jävla haveri om jag ska vara ärlig" 


Pausa inte elitlicensen
Under måndagen gick ligaorganisationen Hockeyallsvenskan dessutom ut med en skarpt formulerad skrivelse där de med hänsyn till situationen bland annat förespråkar att slopa elitlicenskraven kommande säsong.

Hur ställer ni er till det i Hockeyettan?
– Jag tycker inte som Hockeyallsvenskan, att man ska pausa alltihop.

Vad borde man göra då?
– Det får Svenska ishockeyförbundets styrelse ta ett beslut om. Det var bland det första man diskuterade på något styrelsemöte förra veckan någon gång, att det kommer att få någon form av effekter på det, så det har de haft med på agendan länge.

– Jag kan tycka, det är min högst personliga uppfattning, att licensregelverket ska fortsätta att gälla. Men pausa så tillvida att de förutsättningar som gällde 30 april 2019, flytta fram de förutsättningarna till 30 april 2020. Det blir bara ett extra år men med samma förutsättningar, för jag tycker inte att man ska lägga ner helt och hållet och så får du ha vilken ekonomi du vill. Det känns som att det var det Hockeyallsvenskan var ute efter och det tycker jag inte.

LÄS MER: Hockeyallsvenskans kritik efter beslutet – begär möte med SHL 

Med säsongen avslutad en månad i förtid ligger fokus nu på framtidens serieupplägg för Hockeyettan. Säsongen 20/21 ska en ny kvalmekanism tillämpas mellan serierna och till säsongen 21/22 ska ett helt nytt serieupplägg vara på plats.

– De beslut som är kvar för den här säsongen de ligger på förbundsstyrelsen och det är egentligen bara licensen, för man har deklarerat att säsongen är över och det blir inget kvalspel i augusti och sådana saker som fanns med på diskussionsnivå i alla fall. Nästa vecka har vi möte i tävlingsutskottet där vi fortfarande ska prata om hur vi ska se ut från 21/22 och där har jag mitt fokus.

Påverkar det att hela den här säsongen blev rumphuggen?
– Nej, säsongen 20/21 var ju redan bestämd att vara någon form av kvalificeringssäsong så det är ju ingen skillnad. Vi skulle ha ett fysiskt möte med tävlingsutskottet onsdag, torsdag nästa vecka och vi får väl se hur det blir med det fysiska. Men att vi måste ha mötet det var vi överens om i alla fall.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)