Nygamle Tyringeprofilen derbykung i het kvalpremiär


8 mars

Kim Runermark fortsätter att bygga på sin frälsar-status i Tyringe. I den heta kvalpremiären mot gamla rivalen Osby slog Runermark till med ett hattrick och bidrog starkt till derbysegern.


Annons

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Playoff-spelet till Hockeyallsvenskan är i slutklämmen, men kvalserierna till Hockeyettan har precis dundrat i gång. Och vilken publikfest vi bjöds på när pånyttfödda Tyringe tog emot gamle rivalen Osby i kvalpremiären inför 1 374 åskådare i Tyrs Hov.

Det var som sagt mycket publik på plats och heta derbykänslor. Men det var inte särskilt välspelat. Men vad gör det när det blev en målmässigt jämn holmgång och heta känslor både på och utanför isen. Och jag kan garantera att Osbyfostrade NHL-backen Joel Persson, som har spelat i både Tyringe och Kristianstad hade tagit första bästa flight hem för att antingen vara på plats som åskådare eller spelare om möjligheten hade funnits. 

Osby är en gammal klassisk klubb, som för två år sedan var på dekis och faktiskt åkte ner i division 3, men som har hämtat sig starkt och är nu alltså framme i kvalserien till Hockeyettan som nykomling.

Laget som tränas av förre Moraprofilen Teemu Elomo gick in i kvalserien med inte mindre än tolv importer och det var just tre av dessa som såg till Osby var med i matchen efter två perioder. Tjeckiske målvakten Jaroslav Brazdil storspelade och finländarna Jesse Laasonen och Mika Huhtasalo gjorde var sitt mål. 

Men direkt i den tredje perioden visade Tyringe var skåpet skulle stå. Och det var liraren med frälsar-status Kim Runermark som gjorde det så viktiga 4–3-målet i powerplay. Det var återvändarens tredje mål i matchen och femte totalt på två matcher och hade inte Runermark Messiahs-status före matchen så har han det definitivt nu. Runermark återvände till Tyringe i samband med deadline, då det stod klart att Kalmar inte skulle gå till playoff. Då valde Runermark att förlänga säsongen med kvalspel med Tyringe. Och som han har levererat i comebacken.

En annan lirare som klev fram för Tyringe mot Osby var Kevin Ericson som blev tvåmålsskytt. 

LÄS MER:
 Tillbaka som förväntad frälsare: "Åker inte dit och bara lallar" 

Till slut vann Magnus Rahms Tyringe med 6–3. En minst sagt välförtjänt premiärseger för Tyringe. Som sagt inte välspelat, men heta känslor och grinigt, som om det vore som på den "gamle goda tiden". Det var underhållande. 

***

Som vanligt är det i första hand kvalettorna som har säkrat Hockeyettan-status för kommande säsong. Men oftast brukar även kvaltvåorna få en plats i division. Och precis som i om grundserien är det fyra geografiskt upplagda kvalserier, även om man i norras fall inte kan kalla det för kvalgrupp då Härnösand och Sundsvall gör upp ett i dubbelmöte där förmodligen båda klubbarna kommer att få frågan om de vill ta klivet upp. Oavsett vad så vann Härnösand det första mötet på hemmais med 6–5 efter att Christoffer Rikner satt segerpucken, med drygt sju minuter kvar av den tredje perioden.

***

Om vi fortsätter med den södra kvalserien där förutom Tyringe och Osby premiärspelade, så förlorade Borås (1–4) högst oväntat hemmapremiären mot Vänersborg. Borås gjorde en hel del fina fajter under säsongen i Hockeyettan. Det här var en riktigt vass skalp av Vänersborg. 

I den tredje premiärmatchen i söder mellan Bäcken och Mjölby så stod det 3–3 i mitten av den tredje perioden. Men i slutminuterna gjorde Marcus Schelin 4–3 till Mjölby, som till slut vann med 6–3 efter två mål i öppen kasse.

***

I östra kvalserien visade Hammarby var skåpet skulle stå borta mot Järfälla. Bajen, som något snöpligt hamnade i kvalserien efter en tung tremålsförlust mot Enköping i den sista omgången i fortsättningsserien. Hammarby vann kvällens match med 5–2.

Även det andra laget från Hockeyettan, Hanviken, vann enkelt i sin premiär mot Åker/Strängnäs. Hanviken grundlade segern i den andra perioden där 0–1 blev 5–2 efter en starkt slutforcering på perioden. Hanviken vann till slut med 7–3. I Åkers gjorde letten Linards Mazurs-Mago hattrick. 

I seriens tredje premiärmatch så ledde Nacka med 3–1 mot Tumba efter två perioder. Men Tumba vände på steken och vann med 4–3 efter förlängning där Emil Tikka blev matchvinnare, tolv sekunder in på den fjärde perioden.

***

I västra kvalserien gick det blytungt för förstärkta superjumbon Surahammar. Munkfors slog tillbaka "Sura" med 4–2. Inte direkt den starten på kvalserien Surahammar-coachen Patrik Juhlin hade önskat sig. Munkfors roffade åt sig en 3–0-ledning relativt tidigt i matchen och Surahammar kunde inte hämta sig från smällen. Laget vann skotten med 42–32, men det räckte inte hela vägen.

På onsdag väntar det en tidig måstematch i derbyt hemma mot Hallstahammar för "Sura". Hallstahammar i sin tur vann sin premiärmatch mot Hockeyettanlaget Malung med 4–1. Det gör onsdagens derby extra kittlande. Vi ska också nämna att Orsa 6–4-besegrade HC Flyers. 

Annons

Annons