Finalhjälten utpekad som fuskare: "Folk får tycka vad de vill"


26 februari
HALMSTAD. Det spelar ingen roll att han stoppade 42 skott och höll sin tredje raka nolla. Efterspelet kom att handla om någonting helt annat för 23-årige Väsbykeepern Linus Ryttar.

Folk får tycka vad de vill, för mig handlar det om att vinna matcher, säger Ryttar till HockeyNews.se om situationen där han flyttade på målburen i slutskedet av matchen.


Annons

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

I nästan 60 minuter i första Hockeyettan-finalen mot Halmstad var 23-årige Väsbykeepern Linus Ryttar på allas läppar –  positiv bemärkelse. Men med drygt tio sekunder kvar av matchen kom situationen som fick både Halmstadlägret och sociala medier att koka av ilska.

–  Jag brukar inte snacka om sådant i media, men jag kan inte låta bli nu. Jag stod i båset och såg att han (Linus Ryttar) lyfte upp och flyttade på målburen. Det är ett rävspel och den här gången lyckades han med det och det får man ge heder till honom. Jag kan tycka att domaren borde se vad som händer, se Halmstads lagkapten Sebastian Åkesson till HockeyNews.se i katakomberna i Halmstad Arena efter matchen.

Halmstad kom i ett sista desperat anfall på vänsterkanten i anfallszon och skickade in pucken mot Väsbymålet, och strax före pucken kommer in mot Ryttar flyttar han på målburen. På bilderna ser det solklart ut –  Ryttar "knackar" målburen ur sitt läge. Det såg både klantigt och medvetet ut, men Ryttar och Väsby kom undan med "fulspelet". Domarteamet med David Gustafsson i spetsen vinkade avvärjde och utdelade inget straff. 

–  Jag kom fel in i situationen och tryckte emot med vikten mot ena stolpen. Alla såg ju vad som hände, säger Linus Ryttar till HockeyNews.se efter matchen.

Ryttar spelade ett högt spel och riskerade att bjuda Halmstad på ett straffslag.

– Jag visste inte det då, utan fick reda på det i efterhand. Nu har man lärt sig regelboken också, säger Ryttar.

Har du sett situationen i efterhand? 

–  Jag har sett den, och vad ska jag säga: Alla ser vad som händer.

LÄS MER: Spaningar från Halmstad-Väsby: "Högt spel av Väsbykeepern" 

Linus Ryttare gick från att vara en hyllad finalhjälte till att både bli kallad det ena och det andra på sociala medier.

–  Folk får tycka som de vill. Jag lägger ingen större vikt vid det. Jag kan hålla med om att situationen ser väldigt konstig ut, men för mig handlar det om att vinna. Jag är inte domare och vi åker härifrån med seger.

Linus Ryttar var namnet på alla läppar efter första finalmatchen i Halmstad. Foto: Halmstadsport

Fuskare eller inte – Linus Ryttar höll sin tredje (!) raka nolla och såg till Väsby har ett delikat läge att sig till kvalserien på fredag på hemmais. Ryttar hade en hel del att göra i Halmstad Arena, men hade både studsar, stolpar, ribba och domsluten med sig.

– Ibland hade jag lite flax med situationerna, det erkänner jag. Men jag kom in i matchen jäkligt bra och det var underbart att få spela inför 3 000 åskådare. Jag älskar att spela sådana här matcher.

Det har snackat smycket om AIK-aktuelle Edvin Olofsson i Väsbymålet den här säsongen – men det är Ryttar som har stått i de senaste matcherna och har alltså hållit tre raka nollor.

Ryttar är inne på sin fjärde säsong i Väsby och är i sitt livs form just nu.

–  Det är tuff konkurrens, Edvin är svinbra och det har fått mig att steppa upp och ta vara på chansen. Jag har inte spelat lika mycket som tidigare, men har tagit chansen när jag fått den. Fyra nollar i Allettan och plus en nu i finalen. Det har gått bra den senaste tiden.

Står du på fredag igen?

– Jag har faktiskt inte känsla alls. Vi får se på torsdag efter träningen, säger Linus Ryttar, Hockeyettans mest omtalade person just nu.

Linus Ryttar hade god hjälp av sina utespelare när han höll nollan ännu en gång. Foto: Halmstadsport

Annons

Annons