AnnonsDramatisk playoff-kväll – fyra matcher till sudden


25 februari

Fyra matcher gick till förlängning och två tunga storfavoriter (Boden och Östersund) föll tungt. Det blev minst sagt en högdramatisk kväll när playoff-spelet tog sin början i Hockeyettan.
Playoff 1 känns vidöppet när matchserierna vänder till de topprankade lagens hemmabanor på fredag.


Annons

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Piteå-Tranås 2-3 efter förlängning (0-1 i matcher)

Inför-snacket till playoff-mötet mellan Piteå och Tranås har handlat ganska mycket om att Piteå haft en jobbig Alletta med många tunga skador. Men när pucken släpptes var det snarare Tranås som tvingades förhålla sig till ett manfall.

Medan Piteå fått tillbaka merparten av sina frånvarande (snajpern Joakim Högberg saknas dock alltjämt resten av säsongen) hade gästerna utöver några långtidsskadade tvingats lämna bärande spelare som Rasmus Koskinen, Anders Skoog och Max Rapp hemma i sjuksängen.

Man hade kunnat tänka sig att Karl Helmerssons manskap i ett sådant läge skulle koncentrera sig på att spela snålt och spara kraft. Men icke. Det blev en frejdig match där båda lagen försökte kreera framåt och där spelet virvlade åt båda håll i underhållande tempo.

Victor Johnson i Tranås-kassen hade kunnat ge sitt lag grym energi när han tre minuter in i första perioden rånade en sopren Emil Wrenman med en drömräddning. Men tvingades bara två minuter senare kapitulera när gästerna gick bort sig i egen zon och Piteå-backen Viktor Nilsson kunde prickskjuta 1-0. Ett tag såg det ut som att hemmalaget skulle segla iväg. De borde kanske ha gjort det i det skedet.

Piteå hade lite mer av initiativet och hade med lite mer distinkta avslut kunnat göra fler mål. Men det var en match där de båda målvakterna (nämnde Johnson och John Westermark i hemmakassen) förvisso spelade strålande, men där det samtidigt var gott om skeva avslut i plank, plexi och täck.

Istället kom Tranås tillbaka och pressade på i öppningen av andra och nådde också en kvittering efter ett distinkt avslut av Ivar Arnesson. Det momentum man skapade höll dock på att glida dem ur händerna när Piteå återtog ledningen och gästerna dessutom misslyckades med att göra mål på straff.

Men en kvittering kom i slutet av den sista perioden och det var rätt man som satte pucken. Kaptenen Filip Petersson, som fick enormt mycket istid, fick fri gata fram efter att en Piteå-back drattat på ändan och kunde med ett kyligt avslut skicka matchen till förlängning.

Efter tre perioder kändes det ganska logiskt.

Förlängningsspelet blev som resten av matchen. Ganska flängigt och med två lag som ville och vågade gå för att avgöra. Tillslut var det gästande Tranås som kunde få den avgörande 3-2-pucken i nät via Mathias Karlsson efter 12.24.

Starkt gjort av decimerade Tranås som kan vända hem i slagläge trots att spelet helt klart påverkades av manfallet.

Piteå måste slipa offensiven. Det fanns möjligheter att avgöra den här tillställningen för hemmalaget.

* * *

Strömsbro-Troja/Ljungby 0-1 (0-1 i matcher)

Troja/Ljungby valde Gävle-laget Strömsbro som motståndare med hänvisning till att det var ett lag som släppt in en hel del mål. Det skulle passa Ljungby-gängets aningen trubbiga offensiv tänkte man. Men någon målfest blev det knappast. Fast å andra sidan, släpper man inte in något mål räcker det med att göra ett. Det gjorde Troja och har nu två möjligheter att avgöra på hemmaplan.

* * *

Nyköping-Nybro 1-2 efter förlängning (0-1 i matcher)

Det satt långt inne, men efter förlängning kunde Nybro ändå bortabesegra vårserielaget Nyköping med 2-1. Fabian Ilestedt gjorde båda målen för Nybro när storfavoriten kom undan med andan i halsen och frågan är om Nyköping nu kan resa sig efter att ha varit så nära, men ändå hamnat i brygga.

* * *

Kiruna AIF-Östersund 3-2 efter förlängning (1-0 i matcher)

Tungt nederlagstippade Kiruna AIF lyckades kvittera hemmamatchen mot Östersund förhållandevis sent till 2-2, men när förlängningen drog igång väntade man inte på avgörandet. Det behövdes inte mer än elva sekunder förrän Viktor Lund satte den avgörande pucken i nät och såg till att Kiruna svarade för en stor skräll.

* * *

Visby/Roma-Lindlöven 5-3 (1-0 i matcher)

Lindlöven hade 2-0 efter två perioder borta mot Visby/Roma och ett drömläge att koppla ett järngrepp om matchserien. Då vaknade Visby. Det tog inte mer än 3.36 av den tredje perioden förrän laget tagit sig ikapp till 2-2 och sedan rullade det bara på. Teemu Huttu och Mikael Adamsson blev tvåmålsskyttar för Visby när laget vann med 5-3 och nu ligger pressen istället på Lindlöven.

* * *

Vimmerby-KRIF 3-4 efter förlängning (0-1 i matcher)

Att det skulle bli en jämn matchserien mellan Vimmerby och Kallinge/Ronneby förväntade sig de flesta och att det blev en första fight som gick till sudden är helt i sin ordning. Det blev dramatiskt. Gästernas Viktor Holmkvist kvitterade till 3-3 med 20 sekunder kvar och tog matchen till förlängning. Väl där dröjde det till 11.30 in i den femte perioden innan Oskar Lindgren kunde frälsa KRIF och skicka hem laget med två matchbollar.

* * *

Teg-Boden 4-0 (1-0 i matcher)

Boden förlorade borta mot Teg med 1-3 i sista omgången av Allettan, men valde ändå att hellre möta laget man förlorat tre av fyra möten med den här säsongen än lokalrivalen Piteå. Det kanske inte var ett helt korrekt val. I kvällens första playoff-möte vann Teg på hemmaplan med 4-0, bland annat efter två mål av Anton Tano, och sätter nu ofantlig press på Boden när serien vänder norrut.

* * *

Spaningar från kvällens stekheta första match i Hockeyettan-finalen, mellan Halmstad och Väsby, läser ni här .

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 


Annons

Annons