AnnonsSpaningar från första final-matchen: "Högt spel av Väsbykeepern"


25 februari

HALMSTAD. Väsby vann första finalmatchen i Hockeyettan-finalen mot Halmstad med 1–0. Det kan man i stor del tacka sin målvakt Linus Ryttar – som var helt magisk  – men också kontroversiell när han flyttade målburen i slutminuten. Där blev Halmstad blåsta på en straff.


Annons

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 


Linus Ryttar


Det har snackat mycket om Edvin Olofsson när det har snackats målvakter och Väsby den här säsongen. Men det är faktiskt Linus Ryttar som tog laget till Hockeyettan-finalen efter två raka nollor i slutomgångarna av Allettan. Mot Halmstad fick Ryttar en hel del att göra direkt, men fick en perfekt start på matchen och kunde rida på den vågen.

Samtidigt som han fick hygglig hjälp av sina utespelare så var Ryttar lugn och stabil när han Halmstad kom i sina farligheter, även om pucken dansade på mållinjen och tog i målramen någon gång... Nej, det här var ännu en kväll när allt gick Linus Ryttars väg, till och med när han flyttade målburen medvetet (läs mer längre ner i texten). Där spelare Väsbykeepern ett högt spel. Det blir spännande att se vem som får chansen i Väsby-målet på fredag. Jag är faktiskt inte helt säker att det blir Ryttar, men vi får se.

På tal om målvakter ska vi även nämna Halmstadkeepern Anton Malmborg, som inte var dålig på något sätt, men den här kvällen blev han överglänst av Ryttar.


Den flyttade målburen...

Matchens stora snackis var helt klart den flyttade Väsby-målburen i slutminuten. Linus Ryttar förnekar inte att han gjorde det, men sa samtidigt att det är domaren som dömer. Och det har han helt klart rätt i.

Osportsligt eller inte – det är inte snyggt det han gör Ryttar och visst drar agerandet ner helhetsintrycket. Det var knappt en farlig situation? Varför sätta sig och laget i en sådan situation?

Men jag tycker även domarna ska ifrågasättas kraftigt. Hur kunde sex ögonen missa det det så uppenbara?

Jag snackade med Halmstadkaptenen Sebastian Åkesson och han förnekade inte sin ilska mot det uteblivna domslutet, men ville helst fokusera på nästa match. Men helt klart blev Halmstad blåsta på ett straffslag, vilket ska vara bedömningen i det här läget när en målbur flyttas medvetet. Det är så oerhört klantigt gjort av Ryttar som nu kommer ha allas blickar på sig framöver.


Marginalerna grinade emot Halmstad


Chansmässigt tycker jag att Halmstad var det bättre laget i första finalmatchen, men laget saknade det där flytet som behövs i sådana här matcher.

I matchinledningen hade som tidigare skrivet Sebastian Åkesson två kanonlägen och Hammersmål där och matchen hade fått en helt annan karaktär. Om inte Linus Ryttar stod i vägen så var det både ribba och stolpe i vägen för ett hemmamål. Dessutom en målbur som flyttas medvetet, men utan "belöning för Halmstad. Hur hämtar sig Halmstad efter den här mentala smällen? Redan på fredag väntar den andra finalmatchen. 

Matchinledningen


Här hade jag förväntat mig en tät och smågrinig start på matchen, men så blev inte fallet. Det hade knappt gått en minut innan Väsby hade friläge. Kort därefter hade Halmstadkaptenen Sebastian Åkesson två kanonchanser att få arenan att explodera tidigt.

I stället var det Andreas Maier i Väsby som gjorde matchens första mål efter slappt försvarsspel av Halmstad. Då hade det knappt spelats fem minuter av matchen och jag började tänka på hur många mål det skulle bli i matchen. Men det blev som sagt bara ett mål. 

Matchstarten var i alla fall förvånande, om det berodde på nervösa lirare eller att spelarna hade rostiga skridskor efter en knapp veckas speluppehåll, låter jag vara osagt.

Viktor Tuurala


Det snackas även för lite om Väsbys unge och spännande tränare Viktor Tuurala. Den gamle Nackakeepern gör ett kanonjobb i Väsby. Han har varit tränare i klubben i några år och har i år byggt en lagmaskin som har vunnit två raka seriesegrar och som nu är på väg till kvalserien. Imponerande av en klubb av Väsbys mått och stor del i framgången ska tillskrivas 31-årige Tuurala som kan vara en coming man i tränarskrået i landet. Dessutom måste man ge Tuurala cred för fingertoppskänsla i målvaktsvalet.

Annons

Annons