HockeyNews
PLUS

Svenske backen om livet i Tjeckien, CHL-finalen och galna publiken

(12389) Eklund-Mountfield
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 4 februari 2020

FacebookXWhatsApp

HRADEC KRÁLOVÉ. Frölunda ställs mot Mountfield, där SHL-bekantingen Oscar Eklund återfinns.
Eklund själv får dock inte spela – men han vet vilken stämning som väntar i tjeckiska lagets arena.
– Mitt första derby här förra säsongen hoppade fansen in och slogs med tränaren när han var på väg till bänken, så redan då blev man chockad, säger han till HockeyNews.se

Frölundas finalmotståndare Mountfield har en svensk i laget, backen Oscar Eklund, som tidigare har ett förflutet i Brynäs och Djurgården. Men han kommer inte komma till spel i kvällens final.

– De har fyllt registeringskvoten. Jag tror vi är fyra spelare som inte kan spela på grund av att vi kommit in för sent. Jag hade kunnat vara med i sista semifinalen. Men det är klart att jag hade velat spela finalen, det vill alla.

Mountfield slog ut Djurgården i semifinalen, då var det det fysiska spelet som banade väg. Oscar Eklund förväntar sig en liknande matchplan mot Frölunda.

– Jag har inte varit med på lagmötet idag, men jag tror att vi kommer spela på ett liknande sätt. Vi har vårt spelsystem och det tror jag inte att de ändrar på speciellt mycket.

Hur spelar ni?

– En blandning av en defensiv och offensiv hockey, ett gammalt 1-3-2 system. Men det beror nog lite på hur Frölunda agerar också. Vi får se.

Vilka ser du som favoriter?

– Frölunda måste vara favoriter, de är regerande mästare och borde känna sig som favoriter, men jag hoppas att vi vinner.

LÄS MER: Frölundabacken redo – med hjälp av specialskydd 

Frölunda och Mountfield har mötts två gånger tidigare denna säsong. Foto: Michael Erichsen/Bildbyårn

Den tjeckiska klubbens fans är kända för sin hängivenhet och Oscar Eklund varnar Frölunda för den högljudda kulissen.

– Det kommer vara hög ljudvolym när de kommer ut, framförallt idag eftersom det betyder så mycket för klubben. Det är chansen på en stor titel och jag tror de sålde slut biljetterna på 18 minuter, säger han.

Oscar Eklund har sedan han lämnade Brynäs säsongen efter säsongen 14/15 representerat idel utländska klubbar.

Inför förra säsongen flyttade han till Tjeckien och Pardubice, men den 13 januari i år blev han trejdad till värsta rivalen Mountfield. En flytt många fans ser som oacceptabel – och han har märkt av hatet som finns.

– Det är bara att ta derbyna jag spelat här nere där jag märkt av att det är ett stort hat mellan lagen. Mitt första derby här förra säsongen hoppade fansen in och slogs med tränaren när han var på väg till bänken, så redan då blev man chockad.

Har du själv fått utstå något hat?

– Nej, men jag förstår ju inte heller vad folk säger här nere så jag kommer undan allt som står i sociala medier och tidningar. Jag klarar mig nog därifrån.

LÄS MER: Så ställer Frölunda upp i CHL-finalen – jättetalangen utanför laget 

Oscar Eklund har ett förflutet i bland annat Brynäs. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Hur trivs du här nere?

– Det är annorlunda och spännande på samma gång. Det händer mycket grejer som man inte är van vid från hemma i Sverige och Finland.

Och utanför isen?

– Vi hade ett hus i Pardubice, det funkade helt okej. Nu har min familj åkt hem. Det tuffa är det sociala att man inte kan prata med folk, ingen kan engelska, så det är ju hopplöst på så sätt. Annars funkar det okej, det är billigt att gå ut och äta så man kan i alla fall unna sig saker här nere.

Du har varit utomlands de senaste fem säsongerna. Är din tanke att fortsätta utomlands?

– Varje gång jag bestämmer någonting blir det precis tvärtom. Jag hade ingen plan på att åka till Tjeckien heller, men det dök upp en möjlighet och jag tog den. Jag vet inte vad som händer i framtiden heller. Jag är gärna kvar utomlands, men det ska vara något som passar mig och min familj.

Vägen till finalen – Frölunda


Vägen till finalen – Mountfield

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)