Allettan-extra: Dramatik ända in i slutminuterna på flera håll


11 december
Det blev en hel del dramatik i ladorna i Hockeyettan på onsdagskvällen. Sex lag gjorde upp om de sista Allettan-platserna. HockeyNews reporter Daniel Grozdanovski hade full koll på händelserna och ger här det viktigaste från kvällens fajter.


Annons

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Det spelades 23 matcher i Hockeyettan på onsdagskvällens avslutande omgång. Med andra ord var samtliga lag i gång. Här går vi igenom serie för serie och berättar vilka lag som var starkast i kampen om de sista platserna till Allettan.

HOCKEYETTAN NORRA – SLUTTABELL

Kommentar: Det här blev en svängig afton där Kiruna IF till slut stod som segrare i kampen om femteplatsen. Men det satt hårt och till skiljer det alltså sex ynka plusmål. Kiruna AIF:s derbysegrar hjälpte inte hela vägen. 

Den som blev den store hjälten för Kiruna IF blev Simon Thyni, som gjorde det så viktiga 21-målet i början av den tredjeperioden i den svåra bortamatchen mot topplaget Piteå. Thyni petade in pucken mellan benen på Piteåkeepern John Vestermark.


I och för sig kvitterade Piteås stjärnlirare Magnus Isaksson, men Piteå höll undan och kunde ta matchen till förlängning (där Piteå avgjorde), vilket skulle visa sig räcka för att lägga beslag på den sista platsen till Allettan.

När slutresultat i Piteå var fastställt, så återstod det några minuter i Lombiahallen där Boden hade en 32-ledning. I det läget behövde Kiruna AIF göra två mål för att nå Allettan. En kvittering kom med minuten kvar och det blev dramatiskt. Boden kunde hålla undan och säga "Välkomna till Allettan till Kiruna IF". Det spelade ingen roll att AIF tog hand om bonuspoängen. Eftersom laget hade sämre målskillnad än KIF så var det kört.


Det är otroligt synd att vi inte får njuta av nya Kiruna-derbyn i Allettan, men kan inte få allt här i världen. Kanske får vi mäktiga derbyn i playoff? Vi får hoppas på det.

I kampen om seriesegern så var det till slut Östersund som tog hand om platsen överst i tabellen.

HOCKEYETTAN ÖSTRA – SLUTTABELL

Kommentar: Vallentunas formidabla avslutning på grundserien löste till slut en plats till Allettan. Wings gav laget en hård fajt om den sista platsen, men man måste imponerad av Vallentuna. Under slutomgångarna vann man borta mot Visby/Roma, tog poäng mot Huddinge och vann enkelt hemma mot klara seriesegraren Väsby.

Med sitt nionde mål för säsongen bröt 43-åringen Andreas Paulsson dödläget i matchinledningen. Halvvägs in i perioden kom även 20 genom Nicklas Sjölund. En ledning som Vallentuna hade efter 40 minuter. I den tredje perioden punkterade klasspelaren Marcus Andersson tillställningen med två fullträffar. Noterbart är att stabile och rutinerade målvakten Alexander Jirhage i Vallentunamålet.

Även om Wings gjorde sitt mot Segeltorp så blev det aldrig någon större dramatik om femteplatsen till Allettan. Ändå kan man känna med Wings, som visserligen har varit ojämna, men som ändå har stått för en klart godkänd höstsäsong. 

HOCKEYETTAN VÄSTRA – SLUTTABELL

Kommentar: Här var det i princip bara kampen om seriesegern som skapade någon form av spänning i slutomgången. Men både Mariestad och Borlänge verkade till en början inte speciellt sugna på att fira jul som vinnare. Båda lagen låg under mot Kumla, respektive Forshaga.

Jag kan ju förstå att spelarna i Forshaga, under ledning av nye tränaren Dennis Hall (tidigare tränare i Borlänge) ville visa. Men att Mariestad skulle ha problem med Kumla på hemmaplan förvånade mig.

I den andra perioden så vaknade serieledaren till och genom Jesper Lindéns två mål (ett straffmål), så var Mariestad i förarsätet. Och så slutade också striden i toppen. Helt välförtjänt tog Mariestad hand om seriesegern.

HOCKEYETTAN SÖDRA – SLUTTABELL


Kommentar:
Robin Holm. Säg den som hade förutspått att just Robin Holm av alla spelare skulle bli matchvinnare för Halmstad och vara den som till slut, efter stor dramatik, skulle vara den fixade den historiska Allettan-platsen för Halmstad.

Men oj, oj, vilket drama det här blev. Efter att ha fullständigt havererat med fem minuter kvar så såg Halmstad ut att spela skänka bort biljetten till Allettan till Kalmar, som gjorde sitt mot Tyringe. Nerverna spelade Halmstadsspelarna ett spratt när 31 blev 33. I det läget var Kalmar i Allettan. Dock skulle Halmstad resa sig. I ett flygande anfall där Robin Holm fyllde på fint så kunde han dundra in 43-målet i slutminuterna. Det blev till slut en lyckligt slut på succélagets höstresa, medan det måste vara blytungt för Kalmar HC.

I kampen om seriesegern gjorde Nybro vad man skulle hemma mot Mörrum, samtidigt som Troja/Ljungby gjorde en slät figur borta mot bottenlaget Hanhals. För Nybro var det här första seriesegern på 20 år.

LÄS MER: Så här spelas troligen Allettorna


Annons

Annons