HockeyNews
PLUS

Nu testas succélaget på bortaplan: ”Samma spel överallt”

(10920) Simon Thyni Kiruna IF
Peter Skaugvold/Bildbyrån

Publicerad: 13 november 2019

FacebookXWhatsApp

Ifjol var laget en slagpåse som kom sist i den norra fortsättningsserien. I år är de ett betydligt mer slagkraftigt gäng som inför veckoslutets bortaturné har slagläge för att landa en plats i Allettan.
Man skulle kunna säga att vinden har vänt för Kiruna IF.
– Det är otroligt viktigt för föreningen att det går bra, säger kulturbäraren Simon Thyni till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Ifjol ett bottengäng. I höst den norra seriens största succélag.

Trots färre matcher spelade än övriga lag ligger Kiruna IF just nu på en femteplats i serien som innebär spel i Allettan efter jul. En skaplig kontrast till den gångna säsongens kräftgång.

– Den stora skillnaden är att vi har en ny grupp med många nya spelare som kommit in. Det har blivit en annan konkurrenssituation för oss som är kvar. I många år har vi haft en stor stomme av spelare från Kiruna, den är viktig att vi har, vi är många som har spelat med varandra sedan unga år, säger trotjänaren Simon Thyni som förtillfället leder den interna poängligan med tio poäng (5+5) på lika många matcher.

– Även om vi förlorar matcher är det inte hela världen, vi vet vad vi klarar av. I år vinner vi även matcher som vi hade förlorat förra säsongen.

För din egen del har det också gått riktigt bra...
– Det har startat ganska bra, speciellt matcherna på slutet, jag har fått göra lite poäng men jag tycker spelet över hela banan har fungerat. Det handlar om självförtroende, man växer av att det går bra.


Avgörande bortaturné
Ett Kiruna IF-lag sprängfyllt med självförtroende har skaffat sig ett slagläge för att knipa en av platserna till Allettan. I skrivande stund har de en poäng mer än seriesexan Kalix trots att IF har spelat två matcher färre.

– Vi har satt oss i en sits där det är vi som bestämmer hur det ska sluta, konstaterar Thyni.

Men faktum är att Kiruna IF spelat sju av sina tio matcher på hemmaplan och att det är där merparten av poängen hämtats. Nu väntar tre bortamatcher på fyra dagar och ett rejält test för succélaget. Simon Thyni menar dock att hemmaplan eller bortaplan inte gör någon större skillnad.

– Vi har fått vårt spel att stämma på slutet. Vi spelar samma spel överallt, men det har klaffat bättre på slutet och då har vi i stort sett bara haft hemmamatcher.

– Vi lägger stor vikt på det defensiva spelet och har hög fart i allt vi gör. Det är då vi lyckas pressa motståndarna. Puckkontrollen är också bättre, det som inte varit så bra tidigare år när vi skvätt iväg för många puckar.

Nu väntar i tur och ordning Boden (torsdag), Östersund (lördag) och Örnsköldsvik (söndag) under Kirunas bortaturné.

– Det är de två tuffaste bortamatcherna, vi måste kunna fortsätta med det spel som vi presterat på hemmaplan. Det blir kul med en lite längre roadtrip. Det har varit otroligt mycket hemmamatcher och även få matcher, nu blir det kul att få många matcher på kort tid. Det är viktiga poäng på spel.

Är det svårt att ställa om från att knappt spela några matcher alls till att matcha så tätt?
– Vi får hoppas att det inte blir det, vi är förberedda på att spela många matcher. Det är fantastiskt mycket roligare att vinna. Det är otroligt viktigt för föreningen att det går bra.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)