HockeyNews
PLUS

NHL-tipset – del 1: Så slutar Western Conference

Publicerad: 2 oktober 2019

FacebookXWhatsApp

TAMPA. 2018/19 var en helt fantastiskt bra och underhållande säsong där det gjordes 7 664 mål i NHL. Ingen säsong tidigare i den drygt 100-åriga ligans historia har det gjorts fler. Inte så konstigt då ligan har 31 lag numera, men snittet låg på sex mål per match.

Det finns en hel del i Western Conference som talar för att det kan bli minst lika kul i år. Vegas ser riktigt vassa ut och har bara veteranerna Joe Pavelski och Corey Perry bensin kvar för ytterligare en satsning kan de få med sig de andra stjärnorna i Dallas.

ANNONS

Målen rasade in under hösten. Försvaren täppte till bättre efter nyår, men det blev ändå en målglad säsong där sex spelare var över 100 poäng. Det var 13 spelare som nådde minst 40 mål och 178 spelare, av de som spelade minst 20 matcher, tangerade eller satte personliga poängrekord.

Bara att hoppas att trenden håller i sig när ligan startar med att de två senaste årens mästarlag St. Louis och Washington möts. Det har inte hänt sedan 1963 då Toronto och Chicago ställdes mot varandra.

Lite mer historik kring premiärerna där San Joses Joe Thornton och Washingtons Alexander Ovetjkin är de som gjort flest premiärpoäng. Båda står på 17 och finns med i år igen. Flest mål har Ovetjkin och Zach Parise svarat för med tio var. Det är också i Parises nuvarande klubb Minnesota Wilds föregångare Minnesota North Stars premiärernas snabbaste målskytt återfinns. Snabbaste målet kom redan efter tio sekunder mellan Minnesota och Quebec 11 oktober 1986. Målskytten hette Kenta Nilsson.

ANNONS

Här är en kort kommentar kring varje lag i den ordning jag tror att de kommer att hamna efter 82 matcher. Jag har gjort det lätt för mig med fyra från varje division. I våras "vann" Metro med 5–3 mot Atlantic och Central med samma siffror mot Pacific.

Central Division

1. Dallas

ANNONS

Har ett kanonlag på pappret, men måste få ut mycket mer offensivt av det nu när de verkar ha fått ordning på försvaret. Jag menar Benn, Seguin, Radulov, Heiskanen och Klingberg och så Ben Bishop i mål. Men är det veteranerna Joe Pavelski och Corey Perry, som kommer med nycklarna till succén från Kalifornien? I så fall kan det här laget bli det som ställs mot Tampa i en Stanley Cup-final.

2. Nashville

Laget kan ta hem divisionen i år igen. De vann i fjol trots NHL:s sämsta powerplay. En prestation i sig. Nashville måste förbättra sin offensiv och bytte därför Matt Duchene mot P.K. Subban. Duchene är en lynnig spelare. Kan bli succé, men också fiasko. Handlar ändå om att första kedjan med Filip Forsberg, Viktor Arvidsson och Ryan Johansen måste leverera. Utan P.K. lär Mattias Ekholms roll i offensiven bli än viktigare.

ANNONS

3. Colorado

Kedjan med Gabriel Landeskog, Nathan MacKinnon samt Mikko Rantanen är en av världens bästa. Men de måste få hjälp. Det är där general managern Joe Sakic hoppas på nye André Burakovsky. Men försvaret måste också skärpas till. Philipp Grubauer, som kom och tog förstaplatsen i mål förra säsongen, måste nu leva upp till att vara starter i de flesta matcherna.

ANNONS

Gabriel Landeskog får klara sig utan sin landsman Carl Söderberg till årets säsong. Foto: Ron Chenoy/Bildbyrån.

4. Chicago

Släppte in klart mest mål i divisionen i fjol och släppte till alldeles för många skott emot. Det måste åtgärdas, för framåt var det bara Winnipeg som gjorde fler mål. Därför satsade laget på Robin Lehner ihop med Corey Crawford i mål och nye Calvin de Haan bland backarna. Här blir det kul att se hur Erik Gustafsson kan följa upp sin kanonsäsong och vad en Alexander Nylander kan göra om han får förtroendet i den stora ligan.

ANNONS

5. St. Louis

Ett av ligans mest svårslagna lag blir inte lättare att besegra med nye Justin Faulk i försvaret. Men så är det det här med Stanley Cup-baksmälla. Lag som vinner har ofta väldigt tufft säsongen efter. Vill inte säga att St. Louis var oförtjänta mästare, men de vann också beroende på att många andra bra lag försvann på vägen. 2019-20 är verkligheten tillbaka för mästarna. Jag kan till och med se att laget kan få tufft att nå slutspel. Och hur svarar målvaktsundret Jordan Binnington upp till vårens succé?

Jordan Binnington var en av St. Louis succémakare i fjol. Foto: Winslow Townson/Bildbyrån. 

6. Winnipeg

Stökig försäsong med långa kontraktsförhandlingar med Patrik Laine och Kyle Connor. Men mest störande var väl ändå att en otränad Dustin Byfuglien dagen före campen skulle starta meddelade att han inte ville spela hockey längre. Han lämnar bokstavligen ett stort hål i försvaret efter sig. Kommer bli en tuff höst, men laget kan få problem att nå slutspel. Laine måste börja göra mål regelbundet igen. Kul att både David Gustafsson och Carl Dahlström ges chansen.

7. Minnesota

Här är ytterligare ett lag som måste vässa sin offensiv. Därför har ett par spelare som fått sin hockeyskolning i Sverige kallats in. Minnesota hoppas mycket på Mats Zuccarello och Kevin Fiala. Laget blir också ett nytt avstamp för Victor Raskts karriär, som gått i stå. Joel Eriksson Ek och Jonas Brodin har givna roller i laget. 26-årige Brodin når för övrigt snart 500 matcher i klubben och i NHL. Tuff start för Minnesota, som har 13 av de första 18 matcherna på bortais.

Pacific Division

1. Vegas

Det lag som tillsammans med Dallas och möjligen Calgary får göra upp om vem som ska möta Tampa i finalen. Laget går in i sin tredje säsong och ser oförskämt starka ut. Marc-André Fleury i mål, en jämn och bra backuppsättning med Nate Schmidt som topp bakom en bra avvägd forwardsuppställning. Där ska nu också Mark Stone göra sin första hela säsong. William Karlsson i den sylvassa förstakedjan inleder år 1 på sitt långa kontrakt. För att nå toppen måste laget dock bli avsevärt mycket bättre i powerplay. Skadorna på Cody Eakin och Alex Tuch oroar en del i början.

2. Calgary

Gjorde en kanonsäsong 2018-19 och var poängmässigt näst bäst efter Tampa. Även om laget nu med Cam Talbot och ettan David Rittich har ett av ligans bästa målvaktspar och laget fått ännu mer tuffhet i form av Milan Lucic, tror jag motståndarna är mer förberedda i år. Toppkedjan med Johnny Gaudreau, Sean Monahan och svenske poängkungen Elias Lindholm fortfarande väldigt viktig, men kan laget göra 289 mål i år igen? Laget var mediokert i special teams ifjol. Där finns utrymme för förbättringar. Rasmus Andersson och Mickael Backlund givna i sina roller. Oliver Kylington med från start.

3. San Jose

Vräkte in mål i fjol. Har sett väldigt trögt ut där på försäsongen. Saknaden av Joe Pavelski kan bli väldigt stor. Hoppet står till världens bäst betalde back den här säsongen. En nyopererad Erik Karlsson får 14,5 miljoner dollar den här säsongen och ser redan mycket rappare ut i benen. Logan Couture som ledargestalt blir väldigt viktig i ett lag där 40-årige Joe Thornton får en ny chans.

Kan Brent Burns och Erik Karlsson ta Sharks hela vägen? Foto: Stan Szeto/Bildbyrån. 

4. Arizona

Ett av ligans bättre lag efter nyår. Laget har ett bra försvar, bra boxplay, men måste vässa målskyttet och powerplay. Lagkapten Oliver Ekman Larsson måste efter tre säsonger med 12, 14, 14 mål upp till de 23 och 21 han hade säsongerna innan. Mycket spännande att se vad 30+arna Phil Kessel och Carl Söderberg kan göra åt det. Carl kom ju från sin målmässigt bästa NHL-säsong, med 23 fullträffar i Colorado. Kessel gjorde 27 i Pittsburgh.


5. Edmonton

Hur långt räcker världens bästa hockeyspelare? Connor McDavid måste givetvis ha hjälp även om han själv kan ta laget riktigt långt. Bakom förstakedjan måste andra producera mer. Det är den rollen James Neal är tänkt att ta. Ska också bli spännande att se vad en av SHL:s bästa spelare de senaste åren, Joakim Nygård, kan göra här. Försvaret måste också tätas för at vinna matcher och målvaktsparet Koskinen/Smith är ett frågetecken. Oscar Klefbom och Johan Larsson måste tillbaks till 2016-17 års offensiva form.

Får världens bästa hockeyspelare fortsätta lira till våren? Foto: Sergei Belski/Bildbyrån. 

6. Vancouver

Hur långt kan Elias Pettersson ta det här laget? Efter hans förkrossande överlägsna rookieår är bara frågan hur bra den mest meriterade svensken som klivit in i NHL kan bli. Och hur bra och starkare har han blivit till i år? Han måste dock ha hjälp. På försäsongen har Alexander Edler varit en lysande sidekick i powerplay. Där har också Brock Boeser bidragit till att Vancouver kanske varit försäsongens bästa lag i den spelformen. Jacob Markström måste höja sig ännu mer i mål och Loui Eriksson komma tillbaks efter sin sämsta NHL-säsong.

7. Anaheim

I ett lag som skriker efter mål, sist förra säsongen med bara 196, kan en blågul trio bli svaret. Kedjan med Jakob Silfverberg, Rickard Rakell och Isac Lundeström har varit enda glädjeämnet i det här laget på försäsongen. Men bakom dem är det tunt och jag rekommenderar förbundskapten Johan Garpenlöv att ta svängen till södra LA ett par gånger i vinter. En bra relation med de här grabbarna kan bädda för ett VM-guld för Tre Kronor i vår. Slutspel lär de knappast vara upptagna med.

8. Los Angeles

I ett lag med sju 30-åringar behövs ung speed. Passar Adrian Kempe och Carl Grundström perfekt. Carl sköt fem mål på de 15 matcher han fick spela i fjol. Gäller att ta vid där och det kan bli en riktigt kul säsong. När LA vann Stanley Cup var det på ett betongförsvar. Men det har rasat det också och måste byggas upp igen. Vidare måste en så bra betald spelare som Anze Kopitar prestera betydligt mer än vad han mäktade med förra säsongen. Sistaplatsen känns given i Pacific. Kan bli det i hela ligan också.

SVEN GUSTAVSSON

50% rabatt i 3 månader Skaffa PLUS. (Säg upp när du vill.)

ANNONS