HockeyNews
PLUS

Holmqvist fick ge upp – då storspelade Lidö för DIF

(31291) Carl Lidö Patrik Andersson
Mattias Ek/Hockeynews

Publicerad: 7 januari 2024

FacebookXWhatsApp
STOCKHOM. Carl Lidö, 20, fortsätter att storspela för Djurgården.
Men huvudcoachen Michael Holmqvist tvingades ge upp mot Västervik efter bara en period.

Det blev den assisterande coachen Patrik Andersson med hjälp av skadade lagkaptenen Marcus Krüger som fick leda Djurgården efter en period mot Västervik.

Huvudcoachen Michael Holmqvist mådde dåligt.

– ”Honken” blev magsjuk mitt i allt så han fick stanna kvar och lägga sig och vila, säger Patrik Andersson.

När Holmqvist bröt matchen ledde Djurgården med 3–0 mot Västervik.

– Vi kommer ut bra och får bra utdelning. Sedan händer det nåt i andra då vi blir ganska rejält tillbakapressade och det var mycket försvarsspel. I tredje gör vi det bra och ligger på rätt sida, har en bra ”F3:a” (forward) och har med oss farten hem, säger Andersson efter 4–1-vinsten.

Djurgården lät Tyresö/Hanviken-lånet i målet Carl Lidö följa upp 3–0-debuten mot Nybro med en första match för Djurgården på Hovet inför 5 487 åskådare.

Lidö tog 29 av 30 skott och Djurgården vann alltså med klara 4–1. På sina två första matcher som målvakt i Hockeyallsvenskan har han stoppat 57 av 58 skott (98,3 procent).

– Nybromatchen var häftig. En kul start tycker jag. Roligt att få känna på den här nivån. En tuff bortamatch. Ett bra Nybro, säger Lidö till Hockeynews.

Han gled in på Hovets is till match först av alla. Och efter 4–1-vinsten fick han leda klackens segersång. 

ANNONSSe ALLA matcher på TV4 PLAY+ SPORT TOTAL – spara 1200 kr med Hockeynews

Redan efter Nybromatchen fick han mycket cred.

– Man fick en del sms och så där. Lite uppmärksamhet blev det.

Carl Lidö hade ett visst stöd av nära och kära på Hovet i sin hemmadebut för Djurgården.

– Många kollade tv. Så jag hade några kompisar och familjen uppe på läktaren också.

Hur var det att spela?

– Det var väldigt mäktigt inför en så stor publik och grymma fans. Det var coolt.

Lidö tog 29 av 30 skott och han höll nollan i över 87 minuter innan Västervik kunde reducera till 3–1 i den andra perioden.

– Jag tycker vi håller dem mer på utsidan så det blir mycket skott utifrån. Det gör min uppgift lite enklare skulle jag säga. Sedan var det ett par tuffare lägen. Men jag tycker vi gör det väldigt bra.

Hockeyettan-målvakten Carl Lidö har avlastat Djurgårdens målvakter Viktor Andrén och Hugo Hävelid som nu är tillbaka från JVM. Lidö har stoppat 57 av 58 skott.

– Klart det är kul. Det går lite snabbare. Det är lite bättre skott skulle jag säga. Sedan är det lite beroende på vilka lag man möter. Men det känns som jag klarar av nivån. Det känns bra.

Är du förvånad själv?

– Det har känts bra på träningarna så jag har ändå känt att får jag chansen kan jag ta den. Att jag kan spela på den här nivån. Så har det känts på träningar och att få bevisa det på match har också varit väldigt kul.

Vad gäller nu?

– Ingen aning. Jag tar det som det kommer.

Planen är att Carl Lidö ska tillbaka till Tyresö och spel i Allettan, men han kan återvända till Djurgården när som helst vid behov.

– Skitkul för Calle. Han kommer in och gör två superbra matcher för oss, säger Djurgårdscoachen Patrik Andersson.

Carl Lidö om sitt närmaste mål:

– Det är att göra den här säsongen så bra som möjligt. Om det betyder spel för Djurgården eller spel med Tyresö tar jag som det kommer. Får jag spela med Tyresö som tanken är så vill jag så klart gå så långt som möjligt och ta oss till kvalserien. Det är det första målet.

Djurgårdslegendaren Nichlas Falk, som är huvudtränare för Västervik fick inte med sig mycket från Hovet den här gången. 3–0 i första perioden gav en för tuff uppförsbacke.

– Det blir ett dåligt byte av oss som gör att de får ett friläge. Rätt dömd straff för att vi inte riktigt är med och det kostar oss. I och med målet får Djurgården en väldig fart och kommer och sköljer över oss medan vi blir mer stillastående och förlorar ännu mer närkamper. Djurgården går ifrån till 3–0, rättvist, det kunde ha varit mer till och med, säger Falk efter 4–1-förlusten.

Han fortsätter:

– I andra tycker jag att vi tar oss samman och flyttar upp spelet lite grann och får göra ett mål. I tredje perioden är det mer ställningskrig. Vi har några bra chanser och med lite tur så hade vi kunnat snubbla in en tvåa och då vet man aldrig vad som hade hänt.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!