HockeyNews
PLUS

Brickley spelade med tuff skada – nu kan både han och Vela lämna Modo

(28274) Daniel Brickley
Pär Olert/Bildbyrån

Publicerad: 7 juni 2023

FacebookXWhatsApp
Både backen Daniel Brickley och centern Marcus Vela har kontrakt med Modo i SHL kommande säsong. Men frågan är om de blir kvar i klubben.
Och med lite distans till slutspelssuccén medger sportchefen Henrik Gradin att Brickley inte borde ha spelat efter skadan den 28 mars.
– Ja, det var egentligen orättvist mot honom själv, säger Gradin till HockeyNews.se.

När Modo tog klivet tillbaka till SHL efter sju års väntan förlängdes automatiskt kontrakten med backen Daniel Brickley, 28, och centern Marcus Vela, 26. Det gör att Modo i nuläget har tolv backar under kontrakt.

– De tillhör oss, sedan håller vi på med olika lösningar så får vi se vad som händer längre fram. Just nu har de kontrakt med oss så får vi se vart det tar vägen därifrån, säger Modos sportchef Henrik Gradin om Daniel Brickley och Marcus Vela.

Modo köpte loss Daniel Brickley och Marcus Vela under säsongen som var från allsvenska konkurrenten Västervik. Brickley var dominant i Västervik där han gjorde 28 poäng (7 mål, 21 assist) på 31 matcher. I Modo blev det mer blygsamma fem assist på 20 allsvenska matcher.

Och i det allsvenska slutspelet skadades NHL- och VM-meriterade Brickley i den sjätte och sista kvartsfinalen borta mot AIK på Hovet utanför AIK:s bås i en kamp med William Ignberg Nilsson.

– Det var riktigt illa. Han hade behövt vila fyra till åtta veckor om det inte vore slutspel. Han provade och ville så gärna, men till slut funkade det inte, säger Gradin.

LÄS MERModo stärker upp defensiven – värvar VM-back: "Stor och stark"

Efter matchen mot AIK sågs Brickley halta runt på Hovet i väntan på bussresan tillbaka till Övik. Men några dagar senare, i semifinalen mot Mora var Daniel Brickley tillbaka på isen och spelade lite över elva minuter. Men det gick inget vidare spelmässigt och han tvingades vila från de tre återstående matcherna i semifinalen. Det gav honom nio dagars ledigt från matcher, men den 16 april var han tillbaka i final 1 mot. Djurgården och spelade över 24 minuter och hade assist till Modos första mål i 2–1-vinsten på övertid.

– Han hade fullt sjå att stödja på foten mellan matcherna, berättar Henrik Gradin.

LÄS MERModos intresse för stjärnmålvakten kvarstår: "Där vi är med honom"

Brickley fick vila ifrån finalmatch 2. Han kämpade på trots skadan och spelade i tre matcher men med allt mindre istid. I den sjunde och avgörande matchen i Övik blev det inget spel.

– Vi försökte och han ville verkligen försöka, men vi fick stanna där.

Det såg smärtsamt ut?

– Ja, det var egentligen orättvist mot honom själv. Vi skulle ha tagit beslut tidigare att det inte funkade för honom. Jag gillade den inställningen, att han ville till varje pris, men nej, det funkade inte.

Återstår att se var Daniel Brickley och Marcus Vela spelar till hösten.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)