HockeyNews
PLUS

Silfverberg om faktorn som talar för Tre Kronor: "Ofta de som går långt"

(28116) Jakob Silfverberg
Joel Marklund/Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 23 maj 2023

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. Tre Kronor har med en urstark defensiv lagt grunden för ett roligt VM-slutspel. Boxplay är fläckfritt och powerplay är på gång.
– De lag som får det att klicka först, det är oftast de som går långt i såna här turneringar, säger lagkaptenen och NHL-veteranen Jakob Silfverberg.
ANNONS

I den näst sista matchen i gruppspelet vände Tre Kronor ett tidigt 1–0-underläge till en stabil 4–1-seger mot Danmark.

– Jag ska inte säga att det är skakigt, men vi får inte riktigt matchen dit vi vill i första (perioden). Det känns som de är lite hetare, men efter det tycker jag att vi jobbar oss in och spelar riktigt bra i andra och tredje och får lite utdelning i tredje. Det är skönt. Överlag en klart godkänd match. Vi fortsätter att tugga på, säger Anaheim-forwarden Jakob Silfverberg.

ANNONS

Han ser ändå förbättringsmöjligheter till den avslutande gruppfinalen mot USA på tisdagskvällen.

– I vissa lägen blir vi lite kladdiga med pucken och försöker lite för mycket. Ibland måste vi spela lite rakare. Jag tycker vi gör ett bättre i andra och tredje att överväga när det finns läge att spela snyggt eller blad-blad och när pucken faktiskt måste avanceras framåt. Det gör vi bra i andra och tredje då har vi kontroll över pucken i stora delar av matchen. Bara fortsätta så.

LÄS MERTre Kronors benhårda VM-vapen – Hallam om ett 100-procentigt boxplay

ANNONS

Jakob Silfverberg var inne i boxplay när Tre Kronor spelade tre mot fem. För ovanlighetens skull valde förbundskapten Sam Hallam att spela med två forwards och en back och inte två backar och en forward, vilket är det vanliga sättet att försvara sig på i krisläget.


Tre Kronor-spelarnas familjer är på plats i Tammerfors och ger här Dennis Everberg och Jakob Silfverberg bästa tänkbara stöd. Foto: Bildbyrån.

– Jag sa det, det är första gången i min karriär vi går två forwards. Det var väldigt nytt, men det funkade superbra. Jag tycker att vi gör det bra. Vi rullar på korta byten. Då orkar man spela med en hög press och då går det inte att ha långa byten så jag tycker vi är väldigt ödmjuka. Vinner man 15 sekunder och pucken clearas, då åker man och byter. Det är en laginsats. Det är hårt jobb som gäller och det har funkat superbra. Gäller bara att fortsätta.

ANNONS

Ett tecken på att det kan gå bra för Tre Kronor i VM är att laget är råstarkt i boxplay med noll insläppa mål på sex matcher.

– Jag tycker det speglar lite vårt fem mot fem-spel också. Jag tycker vi är jäkligt stabila bakifrån och så bygger vi spelet på så sätt. Lag framför allt i såna här turneringar när det är kort inpå, de som får ihop de bitarna först, special teams och framför allt boxplay, men också försvarsspelet. De som får det att klicka först, det är oftast de som går långt i såna här turneringar.

Sam Hallam är mästerlig på att få forwards att delta på ett väl avvägt sätt i försvarsspelet.

ANNONS

Silfverberg:

– När de (motståndarna) har pucken gäller det att man har koll, men när vi vinner puck, då gäller det att göra sig spelbar. Få en enkel förstapass från backarna. Jag tror att det är nog så viktigt för dem att när vi väl vinner puck så måste forwards vilja ha pucken. Man kan inte vara nöjd med att bara stå där. Det gäller att röra på fötterna och skrika efter den och vara spelbar. På så sätt kan vi ta oss ur (egen zon) så att det inte blir att man vinner pucken och flippa ur den varje gång för då kommer de bara att skölja tillbaka över oss. Jag tycker vi är ett bra jobb med forwards och centrar som gör sig spelbara i mitten och inte bara fastnar vid sargerna.

Att lagdelarna sitter ihop väl går inte att ta miste på. Men även om Tre Kronor har sex segrar och bara tre insläppta mål så finns det några skönhetsfläckar i försvarsspelet. Då har målvakterna Lasse Johansson och Jesper Wallstedt funnits där längst bak för laget och tagit tre matcher var.

ANNONS

Men mot Danmark fick Jakob Silfverberg finna sig i att det blev fel vid baklängesmålet i samspelet med backarna Timothy Liljegren och Rasmus Sandin.

LÄS MERFamiljerna på plats i Tammerfors – då kan Tre Kronor tvingas till Riga

– Det gäller att man litar på dem och de har gjort ett otroligt bra jobb. Just den gången när jag gick fel, då small det istället… Men det är sånt som händer. Det tar vi lärdom av. Det gäller att som forward inte bli för sugen att kliva för lågt. Men det har vi gjort superbra i turneringen, säger Silfverberg.

ANNONS

Nu har han och Tre Kronor-spelarna fått välkommet besök hemifrån i Tammerfors. Familjen Silfverberg är på plats.

– De är här. De kom till senaste matchen, men då var det sent. Idag fick de stanna hela. Det var kul att se dem på läktaren. De är stolta. Han (sonen) börjar fastna mer och mer för det, så det känns kul, säger lagkapten och pappa Jakob Silfverberg.

PLUS gratis i en månad! (ord pris: 69). Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln