HockeyNews
PLUS

Tre Kronors benhårda VM-vapen – Hallam om ett 100-procentigt boxplay

(28113) Dennis Everberg
Joel Marklund/Bildbyrån

Publicerad: 22 maj 2023

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. Tre Kronor är 100 procentigt i boxplay efter sex av sju matcher i gruppspelet.
Sam Hallam hyllar sina hårt slitande försvarsjättar.
– Nånstans tre fyra poäng har de kanske betytt för oss så här långt, säger Hallam efter 4–1 mot Danmark.

Vid 14 tillfällen och i över 27 minuter under VM har Tre Kronor behövt försvara sig med minst en man utvisad. Så här långt har den blågula försvarsmuren varit utan sprickor.

Inte ett enda mål insläppt med spelare utvisade. Boxplay-spelet har blivit ett signum för förbundskapten Sam Hallams effektiva försvar. Det började redan i VM-premiären för tio dagar sedan mot Tyskland.

– Vi har en 1–0-seger mot Tyskland. Där definitivt kan vi ge dem (boxplayspelarna) en poäng i alla fall. Vi har en 2–1-seger mot Finland på straffar. Där får vi ge dem en poäng till. Idag klarar de av både en tre-mot-femma och en fyra-mot-femma, börjar Hallam.

Och enligt en snabbkalkyl tillskriver han boxplay-spelarna tre-fyra vunna poäng åt Tre Kronors 17 av 18 poäng i gruppspelet.

Tre Kronor behövde försvara sig i tre mot fem i en och en halv minut i mitten av matchen då det fortfarande stod 1–1 mot Danmark. Då valde Sam Hallam att ha två forwards och en back inne på isen mot det vanligare med två backar och en forward.

LÄS MERAlexander Nylander om William: "Klart vi har velat spela med varandra"

Backarna Patrik Nemeth och Anton Lindholm delade tillsammans med forwardsen Marcus Sörensen, Jacob de la Rose, Pär Lindholm och Jakob Silfverberg på slitjobbet.

Hallam förklarar uppdelningen:

– Det är lite olika också vad man möter. Men jag tycker att har du två backar på isen så blir du stark runt stolparna men du kanske har svårt att komma upp och verkligen stänga passningsvägar och täcka av vissa skottvinklar. Jag tror vi hade räknat ut att (Nikolaj) Ehlers skulle vara ganska långt ifrån mål och göra det mesta. Då var det kanske bättre att ha två rörliga spelare (forwards) längre ut, säger Hallam om Nikolaj Ehlers som är Danmarks storstjärna från NHL-klubben Winnipeg och som dittills i VM varit bra i ett bra powerplay.

Han var inte så nöjd med starten mot Danmark och mycket riktigt hamnade Tre Kronor för första gången i ett målmässigt underläge, 0–1.

– Jag tycker inte vi är i vår struktur och vårt system. Vi är inte riktigt där i spelet med puck heller. Det är slarvigt där och lika slarvigt systemmässigt. Vi hamnar i ett underläge, håller oss lugna, hanterar det bra så jag tycker att vi växer in i det först när vi klarar av den där tre-mot-femman. Det känns som det får oss verkligen att gå som lag. Vårt boxplay har levererat under hela turneringen, säger Hallam.

Han fortsätter:

– Det har varit lite en story för oss under turneringen att vi kanske dippar tån lite här och där för att se hur mycket vi måste köra. Sedan när vi släpper på det och kör är vi ett väldigt väldigt bra hockeylag och jag hoppas så klart att vi ska starta så imorgon.

På tisdagen avslutas gruppspelet mot USA. Gruppsegern står på spel och Tre Kronor behöver vinna.

– Det kommer att krävas att vi snäpper upp vårt försvarsspel till högsta nivå över hela isen. Att vi försöker få stopp på deras fart och skicklighet. På samma sätt åt andra hållet behöver vårt pucktempo och vår spelbarhet vara bra från start. Vi har knappt sett USA ställa upp och backa hem i mittzonen en enda gång här utan de går mot puck och de sätter tryck. Kan vi göra det bra kan vi vända det till vår fördel också.

Hur viktigt är det att vinna gruppen?

– Vi är här för att försöka tävla mot de bästa, och vara bäst, och får vi chansen att vinna gruppen kommer vi göra allt för att vinna matchen imorgon. Med full respekt att jag tycker att vi möter ett väldigt bra lag också.

Hur ser du på att ni kan vinna gruppen men ändå tvingas åka till Riga?

– Det är en rad omständigheter som spelar in och är det så, jag har full förståelse om man som arrangörsnation vill ha sitt landslag i kvartsfinalen på hemmaplan. Det köper jag. Hade det varit i vår sits så hade jag köpt det också.

Hallam igen:

– Blir det så att vi hamnar etta och Lettland hamnar fyra, då sätter vi oss på flyget till Riga.

Med Fabian Zetterlund sjuk och Linus Johansson tillbaka i träning efter 39-graders feber fick Alexander Nylander ingå i en kedja med Oscar Lindberg och Dennis Everberg. Kedjan stod för 1–1-målet.

Vad tycker du om Alexander Nylanders match?

– Okej, den blev lite ryckig när det blir lite boxplay, men helt okej. Jag tycker att de flyttar upp spelet och tycker att de precis som laget gör det bättre och bättre ju längre matchen går.

Hur är det med Fabian Zetterlund?

– Okej, lite krasslig. Inget spel idag, men inte uteslutet att det kan bli spel imorgon. Får se hur det känns när han vaknar imorgon bitti.

LÄS MEREk: Tre Kronor-spelarna litar stenhårt på Hallam – och de bara vinner

Och Linus Johansson?

– Linus var på benen idag och var på is och har tränat och är aktuell för spel imorgon. Vi känner oss ganska lugna där, sedan kan vi aldrig helt skydda oss.

När Tre Kronor vid underläge med 1–0 i den första perioden först fick spela fem mot fyra fick Rasmus Sandin, André Petersson, Lucas Raymond, Oscar Lindberg och Alexander Nylander spel i numerärt överläge. Men när Danmark 30 sekunder senare fick en man till utvisad och det blev spel fem mot tre ändrade Sam Hallam i uppställningen så att Nylander byttes ut mot Henrik Tömmernes i spel fem mot tre.

– Det är väl att vi vill sätta upp två left-fattade backar och det är ett helt annat spel i fem mot tre. Det har mer med fattning på klubban att göra än nånting annat.

Alexander Nylander är högerskytt och Tömmernes är precis som backkollegan Rasmus Sandin vänsterskytt.

– I fem mot tre vill man att pucken ska vara i mål. Sedan gör väl också (George) Sörensen nån grym räddning när Raymond har ett tidigt läge. Det är små marginaler. Hade vi bankat dit en efter tio sekunder hade alla tyckt att det varit skitbra, säger Sam Hallam.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)