HockeyNews
PLUS

Hellkvist om Leksands rivalitet med Brynäs och Emil Heinemans comeback

(25477) Björn Hellkvist Leksand Brynäs
Bildbyrån

Publicerad: 24 november 2022

Björn Hellkvist överväger att vaska om i kedjorna inför Leksands möte med Brynäs.
Leksandscoachen gillar rivaliteten mellan klubbarna och även det han har sett av Emil Heineman i hemkomsten från Montreal.
– Jag vet att det finns mycket mer att hämta ut av Emil dessutom, säger Hellkvist till HockeyNews.se.

Mötena mellan Leksand och Brynäs och rivaliteten i Gävledaladerbyt går minst ett halvt sekel tillbaka i tiden då klubbarna dominerade svensk ishockey. Men hur är stämningen mellan spelare, tränare och supportrar på 2020-talet?

Leksands huvudtränare Björn Hellkvist, som själv är från Skåne och van vid den hätska stämningen mellan Malmö och Rögle ger sin syn på det han upplever mellan Leksand och Brynäs.

– Det är helt klart känslor involverade. Sedan är det känslor på planen som jag uppskattar. Det är inga okvädinsord och det är inga hot. Det är inte som mellan Rögle och Malmö i bägge riktningarna. Det är inte så att nån annan är bättre än den andra där, säger Hellkvist.

Han fortsätter:

– Här går man ut på isen och tävlar. Det är liksom inte inbördeskrig. Men man märker av det och det är en extra krydda för oss som håller på. Det är bara roligt och så ska det vara. Det finns tyvärr andra derbyn där det kan bli hot, men inte mellan de här klubbarna.

Leksand knep två poäng borta mot Malmö i tisdags, men med tanke på en 2–0-ledning långt in i tredje perioden hade Björn Hellkvist helst tagit med sig alla poängen hem till Dalarna.

– Ser man det i ett engångsperspektiv så är det inte hela världen. Det är väl första ledningen vi tappar sent i en match den här säsongen egentligen. Vi har varit oerhört bra på det och jag såg väl inga tecken på att det skulle hända igår heller. Men hockey är en sport som är mycket sannolikhet och en del tillfällighet.

Hellkvist igen:

– Vi får vara glada för den bonuspoängen vi tog, men det är klart, mycket vill ha mer. Leder man med 2–0 och det är åtta minuter kvar har man inget emot att åka därifrån med tre poäng. Jag stod väldigt trygg i båset för de skapade i-n-g-e-n-t-i-n-g. Man tänkte att ”fan, det är gött. Nu håller Mantas nollan igen”. Men de kanske var hybris av mig. Det kan drabba även den bäste, hehe.

LÄS MERLeksands Justin Kloos skadad på nytt – får petade Quenneville spela?

Hemvändande Emil Heineman var den som ordnade bonuspoängen och han blev tvåmålsskytt i sin andra SHL-match den här säsongen efter äventyret till Montreal där han blev handskadad och sedan hemskickad.

– Det syns fortfarande att han har haft ett ganska långt brejk av sin skada. Sedan mentalt är det klart att det både är en besvikelse, ett misslyckande på det individuella planet för honom själv, och det ska hanteras. Självförtroendet kanske får sig en knäck även om man har varit inställd på det. Jag tror att du och jag hade reagerat så att om man hade haft ena foten inne på sitt livs jobb och vet att man har gjort det bra, ”Jag kunde inte ha gjort en bättre anställningsintervj”, så när du får beskedet att det blir inget, då blir man inte så jävla nöjd. Det såg man på (William) Eklund på Djurgården förra året till exempel, säger Björn Hellkvist.


Emil Heineman slog till med två mål i 3–2-vinsten på straffar borta mot Malmö och blev matchhjälte. Foto: Bildbyrån.

Däremot tror Leksandscoachen att Emil Heineman, i en större roll än förra säsongen då han likväl gjorde elva mål, kan bli väldigt framgångsrik i SHL.

– Det syns fortfarande på Emil. Han är inte inne i det fullt ut. Det är en annan hockey, det är ett högre tempo faktiskt på ett sätt. Puckpressen är annorlunda i SHL, det är svårare att sätta sitt offensiva spel. Sedan är jag jätteglad att han gör två mål. Jag vet att det finns mycket mer att hämta ut av Emil dessutom.

Hur fungerar era kedjor tycker du?

– Helt okej, men inte jättebra. Vi gjorde ett experiment och spräckte kedjorna (mot Malmö) så att folk inte ska bli bekväma och tycka att saker står skrivna i sten. Vi är lite inne på att gå tillbaka till de uppställningar vi hade tidigare (före landslagsuppehållet).

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS