HockeyNews
PLUS

Brynäs nya landslagsduo om SHL-livet: "Har absolut inget att klaga på"

(25304) Björninen Skelnicka Brynäs
Tobias Sterner/Bildbyrån

Publicerad: 10 november 2022

Brynäs VM-värvningar David Sklenicka och Hannes Björninen har förstärkt laget rejält.
Landslagsspelarna ställs mot varandra i Karjalaturneringen och ger här sina intryck av första tiden i sin gemensamma SHL-klubb.
– Jag har absolut inget att klaga på, säger Sklenicka till Hokej.cz.

Brynäs hade god koll på vilka spelare de plockade till sig inför SHL-säsongen då den tjeckiske VM-spelaren David Sklenicka, 26, och den finländske OS- och VM-centern Hannes Björninen valdes ut.

Sklenicka har varit Brynäs bästa spelare under hösten och toppar den interna poängligan på sina 15 poäng (4 mål, 11 assist) på 17 matcher. Bara en assist har tillkommit i powerplay.

– Jag har samlat ihop poängen tack vare tur och slump. Mest av allt vill vi lyckas som ett lag, vilket inte alls är det som händer just nu. Men jag tycker att vi har ett starkt lag och ju längre säsongen går desto högre och högre kommer vi att klättra, säger Sklenicka till hokej.cz.

Brynäshemvändaren Anders Lindbäck hade koll på Sklenicka från sin tid i Jokerit och i tränarstaben hade även coacherna koll på honom. David Sklenicka spelar nästan 23 minuter (22:48) per match vilket är överlägset mest i Brynäs. Med 24 tacklingar är han även den som är mest fysisk och med 24 blockerad skott är han den som står i vägen för flest puckar. Sklenicka spelar tillsammans med Niklas Friman mest i boxplay per match.

– Det är otroligt viktigt att veta varför laget valde dig och vilken roll du kommer att spela. När du flyttar någonstans där du inte känner några lagkamrater eller tränare, väntar du faktiskt bara på att se vilken roll tränarna kommer att ha till dig och hur du kommer att spela där. Det första intrycket är mycket viktigt. Och om det inte fungerar är det svårt att ta sig ur det, säger Sklenicka om klubbyten.

Han har en ödmjuk teori om varför han har lyckats göra så många poäng för Brynäs.

– Den svenska stilen och den breda rinken kanske hjälper, för då har spelarna lite mer tid på blålinjen.

LÄS MERBrynäs drag – värvar tillbaka finsk målvakt som ersättare till finsk målvakt

Även den finländske VM- och OS-guldvinnaren Hannes Björninen, 27, är ny i Brynäs den här säsongen. Brynäscoachen Mikko Manner känner väl till Björninens styrkor inte minst från Finlands landslag. Björninen har varit Brynäs bästa tekare (55,17 procent) och har gjort tio poäng (3 + 7) på 17 matcher.

– Jag har haft det riktigt bra. En konsekvent och otroligt högkvalitativ liga. Spel på hög nivå varje kväll. Jag har kunnat spela mycket, säger Björninen till finska MTV Sport.

Hannes Björninen spelar över 18 minuter per match, vilket är femte mest i laget. Efter en trög start då det knakade lite i lagbygget och har fått till följd att Brynäs har gjort en målvaktsrockad; Veini Vehviläinen ut, Tomi Karhunen in, har Brynäs haft perioder med segrar. Nu är laget tia i tabellen och på den sista playin-platsen.

– Det är riktigt bra stämning. Vi visste själva att vi hade en utmanande start. Vi har kunnat förbättra oss, säger Björninen.

Tjeckien möter Tre Kronor på torsdagskvällen i Ceske Budejovice medan Finland inleder Karjalaturneringen hemma i Åbo mot Schweiz.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS