HockeyNews
PLUS

Nye Röglekaptenen om NHL-buden, CHL-knocken, guldchansen och HV-mötet

(24523) Anton Bengtsson Rögle
Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 31 augusti 2022

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. Anton Bengtssons supersäsong ledde till VM-spel och NHL-erbjudanden. Han knockades medvetslös i CHL, men fick vara med om att vinna Rögles första titel.
Nu ska smålänningen leda skåningarna mot klubbens första SM-guld och så väntar heta SHL-möten med HV71 igen.
ANNONS

Rögle är regerande mästare i Champions Hockey League. För Ängelholmsklubben som ännu inte vunnit SM-guld firades vinsten i CHL – rejält.

– Det betydde jättemycket för klubben. Det var första titeln i Rögle. Det kände man verkligen innan finalen, att det var hajpat. Den känslan runt CHL har jag inte riktigt känt innan. Men det blev verkligen en stor grej och det känns som det har vuxit med åren, från när det började, och det tycker jag är skitkul. Det var en riktigt häftig final och att få vinna, säger Rögles nyutnämnde lagkapten Anton Bengtsson till HockeyNews.se.

ANNONS

Han har tidigare vunnit SM-guld med HV71, 2017. Men Rögles första titel var något extra i nordvästra Skåne.

– Absolut. På något sätt fick man mersmak att man vill vinna igen. Den känslan i arenan, det kokade, och då vill man bara tänka på om vi vann SM-guldet… Det hade varit häftigt.

Rögle kan anses få en mjukstart i årets CHL med bortamöte med Katowice i Polen under torsdagen för att sedan fortsätta till Ungern för match mot nykomlingen Fehérvár AV19 på lördag.

ANNONS

Förutom CHL så är förstås ett SM-guld ett mål som hägrar för Rögle som var i SM-final så sent som 2021.

Hur ser förutsättningarna ut för att vinna SM-guld, tycker du?

– Jag tycker att det ser spännande ut. Vi har ett ungt lag i år igen (snittålder på drygt 24 år). Väldigt ungt, och tävlingsinriktat, så det kommer att bli en jäkla kamp om platser. Vi har ganska många forwards och det tror jag kan vara nyttigt för oss.

ANNONS

Andra har värvat etablerat – ni går en annan väg och har yngst lag i SHL?

– Det är lite så Chris (Abbott) och de har jobbat. De ser utvecklingen och tar en del spelare från allsvenskan. Vi hade Ludde Larsson och (Oskar) Stål Lyrenäs förra året och förhoppningsvis tar de ett steg till i år. Vi jobbar mycket på det sättet, att försöka ta steg hela tiden och jag tror mycket på det. Framför allt just hungern är jäkligt viktig. Att ha en bred trupp och orka i slutspelet sedan. Med CHL också blir det väldigt mycket matcher, säger Anton Bengtsson.

Den Nässjöfostrade forwarden flyttade själv vidare från HV71 till Rögle 2019 när han kände att han inte fick den personliga utveckling som han ville ha. I HV sågs han som en defensiv forward som i synnerhet fick slita i boxplay, vilket han gjorde med den äran.

ANNONS

– Jag kände själv att jag hade fastnat. Hade spelat egentligen samma roll där i sju säsonger och fick inte riktigt det här klivet. Jag kände att jag behövde ett miljöombyte och det var det bästa valet jag har gjort. Just framför allt att få andra ögon som ser på en och få möjligheten att vara lite mer offensiv. Jag har alltid strävat efter att kunna få bli mer offensiv. Det har jag verkligen fått och fått jobba på det. Tagit små steg hela tiden. Förra året var ett jättebra år och jag vill bygga vidare på det.

Anton Bengtsson sköt 20 mål och fick ihop 19 assist i SHL. Det var personligt rekord.

Och i CHL blev Rögle mästare. Men vägen dit var tuff och Bengtsson i den andra semifinalen borta mot Frölunda kolliderade han med Johan Sundström. Röglestjärnan blev liggande på isen och fördes sedan med ambulans till sjukhus.

ANNONS

LÄS MEROtäck smäll i huvudet på Bengtsson när Rögle tog sig till CHL-final

– Det var lite otäckt. Jag åkte på en ordentlig smäll och tuppade av lite. Sedan mådde jag bra. Jag vet att jag hade sagt till dem att jag ska spela igen, när jag låg på båren… Men det var en säkerhetsåtgärd att jag skulle in. Jag klarade mig jättebra och hade lite lite huvudvärk på förmiddagen dagen efter, men sedan var jag verkligen helt hundra igen. Vi tog ändå några veckor för säkerhets skull och tog det sakta och trappade upp träningen.

Bengtsson fortsätter:

ANNONS

– Det var en otäck smäll, men jag hade tur att det gick bra. Jag har aldrig haft någon smäll mot huvudet utan det var egentligen första gången. Det var mest bara otur, inget oschyst och det var tur att det inte var på det sättet.

För Rögles nye lagkapten Anton Bengtsson blev det VM-debut för Tre Kronor i Tammerfors i maj 2022. Foto: Bildbyrån.

ANNONS

För Rögle tog SHL-säsongen slut i semifinalen mot Färjestad, men för Anton Bengtsson bar det iväg till VM med Tre Kronor. Det var hans debut och han klarade alla roller på ett suveränt sätt. Dessutom gjorde han tre mål och två assist på vägen till VM-kvartsfinalen mot Kanada.

– Det var fantastiskt roligt att få representera Sverige i ett VM och framför allt med de spelarna som kom, med backar som är stjärnor i NHL, och att få se dem på nära håll. Det var riktigt häftigt, och kul att det gick bra för en själv. Vi gör en dålig period i det VM:et annars tror jag vi hade kunnat vara med och slåss om det.

NHL-ryktena tog fart och visst kom det bud till den 29-årige smålänningen, som hade förlängt sitt kontrakt med Rögle till 2025.

ANNONS

– Jag hade intresse och det fanns förslag, men på nåt sätt kände jag att jag inte riktigt är klar. Och det var inget som var tillräckligt passande för min situation med familj och så. Då kände jag att jag vill ta ett år till och visa att jag kan ännu mer och kanske i framtiden kunna sticka över.

Var det tvåvägskontrakt?

– Jag vill inte gå in på vad det var för typ av kontrakt, men jag kände att jag inte var klar i Rögle.

ANNONS

SHL väntas ”bli bättre än någonsin” och Bengtssons förra klubb HV71 är tillbaka och gör en stor satsning likt många andra.

– Så här bra tror jag inte att SHL har sett ut på förhand på många år. Framför allt att det är många från KHL som kommit hem. Jag ser väl egentligen inget lag som ser svagt ut utan alla har värvat på bra. Det kommer att bli extremt kul och jäkligt kul.

Bengtsson medger utan omsvep vad han känner för sin förra SHL-klubb.

ANNONS

– Jag tycker att det är jättekul att HV är tillbaka. De ska vara i SHL, så är det bara. De har också värvat på ganska bra så det ser spännande ut.

Blir det speciellt att komma tillbaka till Jönköping och möta HV igen när de har varit nere i Hockeyallsvenskan och vänt?

– Ja, verkligen. Det kommer alltid att vara speciellt. De kommer alltid att ha en plats i hjärtat, säger Anton Bengtsson.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln