Nykomlingen HV71 har höga krav och tydligt mål: "SKA gå till slutspel"

8 augusti 2022
HV71 må vara nykomling i SHL.
Men för Jönköpingsklubben som har blivit svenska mästare fem gånger är det ett tydligt mål som gäller vid comebacken i SHL.
– Vi SKA gå till slutspel. Vi har det som målsättning och sedan ska vi ta det därifrån, säger sportchefen Kent Norberg till HockeyNews.se.


Under coronasäsongen 2020/2021 gick det mesta snett för HV71. Laget blev sist i SHL och föll i kvalet mot Brynäs. Men med en stabil ekonomisk grund och en skicklig iscensatt satsning lyckades Jönköpingsklubben ta sig tillbaka direkt till SHL efter bara en ettårig mellanlandning i Hockeyallsvenskan.

Nu är laget tillbaka i SHL. Tolv nya spelare har värvats däribland hemvändarna Mattias Tedenby och André Petersson från KHL. Om nye sportchefen Kent Norberg lyckas locka till sig NHL-backen Anton Strålman också är laget komplett.

Och då kommer det att bli en tuff kamp om speltiden inte minst på forwardssidan där nyförvärv som Mikkel Bödker, Lucas Elvenes, Andy Miele, Joonas Nättinen och Sam Vigneault anlänt till Jönköping. Till och med kvalhjälten Fredrik Forsberg kommer att märka av konkurrensen om istid i powerplay.

LÄS MERStjärnklart i HV71 – så väntas centersidan se ut i SHL-starten

– Det kommer att bli tufft för alla. Vilka som kommer att spela powerplay och boxplay. Det kommer att vara tuff konkurrens för alla spelare. Jag tror inte att man kan leva på gamla meriter i HV71 i år utan det gäller att visa framfötterna. Det gäller alla, säger sportchefen Kent Norberg till HockeyNews.se.

HV71 har redan ställt in siktet på SM-slutspelet. Undantaget fiaskosäsongen 2020/2021 då HV slutade på 14:e och sista plats har Jönköpingsklubben inte missat slutspel sedan 2005.

Därför blir det en balansgång mellan att ha en bra stämning i laget samtidigt som det blir kamp om positioner och roller.

– Vill man vara med på den resan får man acceptera att det är tuff konkurrens, säger Norberg.

Och med slutspel menas topp sex eller topp tio?

– Vi ska till slutspel, hahaha.

Helgardering?

– Vi ska vara bland de åtta. Det är att man spelar kvartsfinal. Hur man tar sig dit, det får vi ta den vägen det blir. Slutspel är en målsättning vi kommer att ha i föreningen.

HV71 har 15 forwards i truppen. Minus Simon Önerud som långtidsskadad och troligen inte tillbaka förrän någon gång efter nyår.

– Simon är med och tränar men är inte aktuell förrän när det blir. Jag vet inte än.

I övrigt är HV71 skadefritt inför måndagens första träning på is.

– Peppar peppar så tränar alla. Det är inget som är problematiskt ännu i alla fall, hehe.