Stjärnklart i HV71 – så väntas centersidan se ut i SHL-starten


7 augusti 2022
HV71 har tolv nya spelare i laget.
Och med två OS-spelare som centrar får Jönköpingslaget en spets som gör att etablerade centrar får nya roller.

HV71 har tre nya centrar jämfört med förra säsongen. Den finländske OS-guldvinnaren Joonas Nättinen, 31, är ny från KHL-klubben Severstal Tjerepovets och har skrivit på ett tvåårskontrakt. Andy Miele, 34, som vann SM-guld med Växjö 2018, var lagkapten i USA:s OS-lag i Peking. Och Sam Vigneault var Modos vassaste spelare förra säsongen. Tyler Vesel är kvar och för HockeyNews.se berättar sportchefen Kent Norberg att det är de här fyra spelarna som är tänkta centrar i HV71:s premiärlag i SHL.

– Sedan har vi ex antal som kan spela center. Vi har väl en sex sju stycken, men så är tanken från start, säger Norberg.

Det skulle innebära att den nye lagkaptenen Taylor Matson och ex-djurgårdaren Marcus Davidsson blir ytterforwards i det nya lagbygget.

– Vi kommer att prova allting. Det är fördelen med några av dem, Nättinen kan spela på en kant, men Andy (Miele) och Vigneault kommer definitivt att spela center. Sedan exakt hur det kommer att bli i slutändan får vi se, säger Norberg.

LÄS MERHV71 på offensiven – har haft möte med NHL-backen Anton Strålman

Bröderna Jonathan och Marcus Davidsson var några av de första som HV71 skrev nya kontrakt med inför comebacken i SHL. Redan den 6 maj presenterades kontraktsförlängningarna.

– Davidsson-bröderna har jag stora förhoppningar på. Det är spelare som jag gillar och jag tror att de kommer att vara jävligt betydelsefulla för oss. Sedan vilken roll och hela den biten, det får vi se.

Halva HV:s lag, tolv spelare, är nya jämfört med förra säsongen. Det är en stor spelaromsättning.

– Det är väl inte optimalt. Jag började här den 1 maj. Jag hade satt ihop Timrå så det har varit lite speciellt. Men samtidigt, det sköna den här gången var att det inte var någon intressekonflikt. Jag kunde inte börja jobba med HV förrän den 10 maj eller vad det var. Jag visste inte var HV skulle spela, säger Kent ”Nubben” Norberg som är starkt kopplad till Timrå IK efter alla år i klubben.

Kent Norberg är ny sportchef i HV71 och kommer närmast från Timrå IK. Foto: Bildbyrån.

2008 skrev han ett treårskontrakt med Frölunda och kom till en liknande storsatsning. Efter två och ett halvt år tackade Norberg för sig. Och sedan 2011 och fram tills för några månader sedan var det Timrå som gällde.

– Förra gången, när jag skulle till Frölunda och Timrå var kvar, då kan jag väl villigt erkänna att det är svårare. I år var det mycket mycket lättare. Först köra Timrå och mån om att göra ett bra avslut där.

Coacherna Tommy Samuelsson och Fredrik Stillman, som tog HV71 tillbaka till SHL, har varit med i lagbyggandet. Liksom förre sportchefen Johan Hult och klubbdirektören Johan Lindbom.

– Det är klart att jag har gått mycket på vad tränarna tycker, vilka spelare som ska vara kvar och inte. Sedan hade man väl en egen bild också och den stämde bra överens, säger Norberg.

När det gäller rollfördelningen är det ännu mer coachernas jobb att hitta rätt med detaljerna.

– Det är klart, det är mycket tränarna, men vi har en dialog om det. Så är det alltid. Vi har en ganska klar bild av hur det här laget ska vara. Det har vi haft från dag ett. Vi har egentligen inte gått bom så mycket om man ska vara riktigt ärlig. Det är ganska tydligt vad vi har sökt och vad vi vill ha. Sedan har vi tagit det därifrån, säger Kent Norberg.