HockeyNews
PLUS

Djurgårdens lagbygge tar form – ytterligare pusselbitar snart på plats

(23261) Norman Berglund Öhgren
(c) photo.khl.ru Yaroslav Neelov/Bildbyrån

Publicerad: 20 april 2022

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. Djurgården börjar snabbt att ta form efter degraderingen.
Toppcentrarna är klara. Flera spelare har bud att ta ställning till.
Mesta mästarna ska tillbaka till SHL per omgående.

K-G Stoppel har jobbat konstant med Djurgårdens lagbygge sedan han klev in efter avhoppade Joakim Eriksson i början av december. Stoppel hade ett SHL-lag nästan klart, men det har åkt i papperskorgen.

Men Djurgårdens lag för Hockeyallsvenskan har kommit en bra bit på väg. Tränarstaben med Joakim Fagervall, Marcus Ragnarsson och Fredrik Mikko är klar. Nu återstår jobbet med de olika lagdelarna. Att få in OS-duon Daniel Brodin och Marcus Krüger gav eko i hela hockey-Sverige. Det är två tredjedelar av Djurgårdens förstakedja i Hockeyallsvenskan. 

På onsdagen blev det officiellt att Ludvig Rensfeldt, som jobbade sig uppåt i Djurgårdens SHL-lag och ledde förstakedjan med Marcus Sörensen och Filip Cederqvist, blir kvar i laget och har skrivit på ett treårskontrakt.

Enligt uppgift till HockeyNews.se har Djurgården under en tid varit i diskussion med KHL-centern John Norman för att se om det går att hitta en lösning för den mångsidige forwarden som har varit i KHL de senaste sex åren varav fem år i Jokerit.

LÄS MERBrodin om flytten hem till Djurgården och att spela i Hockeyallsvenskan

HockeyNews.se kunde under vintern avslöja att Marcus Sörensen skrivit ett treårskontrakt med Fribourg-Gottéron. Och nyligen berättade vi att Filip Cederqvist tackat för sig och jagas av Leksand. K-G Stoppel bekräftar att Tre Kronor-uttagne Cederqvist lämnar Djurgården.

– Vi hade Cederqvist väldigt långt upp i någon av de här toppformationerna, men nu valde han att vilja vara kvar i SHL. Då får vi tänka lite nytt. De pusselbitar vi har fått in och de vi har på gång så känner jag mig ganska trygg, säger Stoppel.

Djurgårdens sportchef bedömer att stödet för den nedflyttade Stockholmsklubben är stort och ekonomiskt starkt.

– Det har vi. Det finns en stark omgivning. Sedan hoppas vi att vår stora fanskara och våra partners ska vara med på vår resa, att vi gör det tillsammans. Likt HV gjorde.

HV71 åkte ur SHL förra våren på ett chockartat sätt, men bestämde sig omedelbart för att satsa nytt och med en stark HV-stomme för att få bästa möjliga gruppdynamik. Så här långt har det gått bra.

Och med Brodin, Krüger, Ludvig Rensfeldt och Tim Söderlund med på resan har Djurgården skickat ett budskap till Djurgårdskretsen att det är SHL som är målet och att resan tillbaka kan bli rätt kul, trots allt.

– Med tanke på vad folk har kanske beklagat sig över, hur det har sett ut. Nu tycker jag att det är rätt tydliga signaler och vad vår ambition är, säger K-G Stoppel.

Tim Söderlund, som haft ett Djurgårdshjärta sedan barnsben, anslöt under säsongen efter en tung tid i Nordamerika. Han var en av de första spelarna att förlänga, trots nedflyttningen.

– Vi hade mycket samtal och för honom handlar det också om att bygga en trygghet och bygga en glädje. Det har varit hattigt för honom om man tittar på hans karriär de senaste åren. Att få bygga upp och få ett förtroende istället för att gå från den ena till den andra och behöva börja om och bevisa för fler för oavsett hur duktig du är måste du bevisa för din omgivning att du förtjänar det och så vidare.

På centersidan har alltså Djurgården klart med både Marcus Krüger och Ludvig Rensfeldt. Diskussioner pågår med John Norman. Och så har Emil Berglund fått ett kontraktsförslag.

– Emil har fått ett bud så vi väntar på återkoppling. Vi skulle höras här efter påsk, säger K-G Stoppel.

Djurgårdens framgångsrika juniorlag kommer också att synas i lagbygget. Under säsongen i SHL skrev målvakten Carl Lindbom och forwardsduon Jonathan Lekkerimäki och Liam Öhgren på rookiekontrakt. De ser ut att stanna i Djurgården för att fortsätta utvecklas.

– Vi har fått positiva signaler. Nu är de iväg och ska inleda U18-VM. Vi är överens med alla. Det är några som har kontrakt som har sagt OK. Och det är några som vi ska skriva med här i dagarna. Sakta men säkert ska det här ta form. Man får inte glömma att det är två veckor sedan vi åkte ur, säger Stoppel och skrattar till över den höga hastigheten i lagbygget.

Ytterligare tre juniorspelare kommer att lyftas upp i A-laget är tanken.

– Det är (Calle) Odelius, Noah Östlund och Wiktor Nilsson som vi också pratar med, säger K-G Stoppel.

LÄS MERVar förstecenter förra säsongen – nu stannar han i Djurgården: "Stort ansvar"

Backtalangen Nils Strandberg Sarén kan komma att söka sig till någon SHL-klubb, men Djurgården är intresserat.

– Honom för vi en dialog med. Det kan vara aktuellt också.

Några Djurgårdsprofiler lämnar laget och Niclas Bergfors är en av dem.

– Han vet inte riktigt vad han ska göra och vi känner väl någonstans att ska vi bygga nytt, jag menar han har krigat på bra, men han hade en extremt tung säsong. Ibland är det bättre att skiljas åt när tid finns, brukar jag säga.

För knäskadade målvakten Niklas Svedberg är läget osäkert. Svedberg vill gärna fortsätta i Djurgården, men har man råd att vänta på honom?

– Vi har en dialog, men han har en lång rehabprocess fortfarande innan vi vet hur den går och var han kommer att befinna sig. Vi har en öppen dialog vad gäller honom, men också när det gäller andra målvakter. Det måste vi ha, säger Stoppel.

LÄS MERSvedberg öppen för en fortsättning i Djurgården: "Alltid prio för mig"

Djurgården har Carl Lindbom. Däremot kan Svedbergs comeback dröja lite för länge.

– Det låter mer som oktober-november spelklar. Så mycket kanske inte vi kan gamla, vi får se. Men vi håller dialogen öppen i alla fall och pratar med varandra.

Backen Marcus Högström har haft skadebekymmer sedan i november och ser inte ut att bli kvar.

– Det är lite som Svedberg. Hans kontrakt går ut och vi vet inte hans status om han ens ska kunna spela. Han ligger rätt långt bort i våra tankar om vi ska vara ärliga. Vi ska inte göra om samma misstag att vi går in med en trupp som har för stark skadehistorik. Framför allt inte på så viktiga spelare, säger K-G Stoppel.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)