HockeyNews
PLUS

Dubbla turer till Nordamerika för att scouta NHL-svenskarna inför OS

(12303) Johan Garpenlöv
Daniel Eriksson/Bildbyrån

Publicerad: 3 oktober 2021

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv tar med sig landslagsledningen på två scoutingresor till Nordamerika inför OS i Peking.

Antalet NHL-spelare som får väljas ut till den långa listan den 15 oktober blir begränsat.

– Jag har hört rykten om det, säger Garpenlöv till HockeyNews.se.


Den 15 oktober ska ishockeyns OS-nationer lämna in en lista över alla de spelare som är aktuella att delta i Peking i februari 2022.


Tyngdpunkten kommer att ligga på NHL-spelare och i augusti samlade Tre Kronor-ledningen ett 30-tal NHL-svenskar under några dagar i Stockholm för att dra upp riktlinjerna inför OS i Kina.


Landslagsledningen kan behöva lista väldigt många spelare beroende på läget i pandemin och hur smittspridningen ser ut när det närmar sig OS-starten.


– Jag tror att det har förändrats. Vi får se när det väl blir officiellt, säger förbundskapten Johan Garpenlöv till HockeyNews.se.


Det som har förändrats är möjligheten till att lista OS-aktuella NHL-spelare.


– Jag tror att antalet namn på listan kommer att minskas. Alla Europaspelare kommer fortfarande vara tillgängliga, men jag tror att det kommer att bli ett visst antal i NHL, säger Garpenlöv.


LÄS MEROron inför OS tvingar fram rekordlång lista med spelare: "150–200 man"


Han vill inte avslöja några detaljer kring den information han har fått till sig.


Men antalet NHL-spelare på långa listan kan bli begränsat?


– Ja, det är vad jag har hört. Men jag har inte skickat in några namn än. I Europa får det vara hur många namn som helst om jag har förstått det rätt.


USA kommer inom kort att göra det möjligt för resor mellan Europa och Nordamerika och det innebär att Tre Kronors coacher kommer att bege sig till USA och Kanada under hösten.


Syftet är att scouta NHL-svenskarna inför OS.


– Vi kommer att åka mellan Karjalaturneringen och Channel One. Då gör vi första resan och egentligen täcka av alla lagen så att vi har sett dem live och på plats och pratat med spelarna, säger Garpenlöv.


LÄS MERTre Kronor bekräftar – NHL-meriterade coachen klar för OS-jobb


Han fortsätter:


– Sedan lutar det åt att vi gör en resa i början på januari också inför presskonferensen den 24 januari.


Det är det magiska datum då Garpenlöv ska presentera sin 25 man starka OS-trupp.


Och han kommer att ha hjälp av de tidigare Tre Kronor- och Detroitstjärnorna Henrik Zetterberg och Niklas Kronwall i arbetet med att ta ut OS-spelarna.


– Både ”Zäta” och ”Krona” kommer att vara där borta med Detroit, så de kommer att göra sina resor där och ihop med det. Sedan kommer jag, (Markus) Åkerblom, (Marcus) Ragnarsson och (Stefan) Ladhe åka över, säger Garpenlöv.


De tidigare Detroit-kaptenerna Niklas Kronwall och Henrik Zetterberg ingår i Tre Kronors OS-stab. Foto: Bildbyrån.


– Ladhe ska se målvakterna. Han har inte varit över någon gång tidigare så nu har han fått möjlighet att åka.


Tre Kronors första trupp för säsongen tas ut om några veckor till Karjalaturneringen som spelas i Linköping och Helsingfors i början av november.


Men tanke på att det teoretiskt kan bli spelare från SHL, KHL och Schweiz i Tre Kronors OS-trupp är det något Johan Garpenlöv bär med sig när uttagningen ska göras.


– Nu är alla spelare från ligorna i Europa tillgängliga så nu blir det ett normalt år. Sedan får vi se hur vi planerar de här två turneringarna. Även om NHL:arna skrivit på så har de en ”out” den 10 januari, så vi måste ha lite tanke med dubbla spår, säger Garpenlöv.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)