HockeyNews
PLUS

Oron inför OS tvingar fram rekordlång lista med spelare: "150–200 man"

(20340) Johan Garpenlöv/Tre Kronor/OS
Simon Hastegård/Bildbyrån

Publicerad: 15 augusti 2021

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Ovissheten kring NHL-spelarnas deltagande i OS i Peking gör att Tre Kronor-ledningen måste gardera sig.

Rekordmånga spelare kommer att bli aktuella för turneringen.

– Jag skulle gissa på att om man lägger ihop det så blir det 150–200 man som behöver sättas upp på en ”long list”, säger tävlingschefen Olof Östblom till HockeyNews.se.


I onsdags den här veckan hade Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv samlat ett stort gäng OS-aktuella NHL-spelare i centrala Stockholm för att gå igenom en rad förberedelser inför OS-turneringen i Peking som börjar i februari nästa år.


Fortfarande är det oklart om NHL-spelarna kommer att vara med, men Tre Kronor-staben förbereder sig för en drömturnering och medaljjakt.


Den Tre Kronor-trupp som presenteras den 24 januari ska innehålla 25 spelare, inklusive tre målvakter och 22 utespelare.


NHL-spelare som Rasmus Andersson, Erik Karlsson och William Nylander var inte på plats i Stockholm den här veckan, men är inte avskrivna från OS.


Faktum är att det är många som är aktuella.


– Listan kan vara hur lång som helst för oss. Det finns inget stopp eller något tak på den. Vi vill naturligtvis ta en för mycket än en för lite. Vi har plockat ut 36 stycken hit för den här träffen och det har vi gjort av en anledning. Vi satte gränsen där, säger Johan Garpenlöv till HockeyNews.se.


LÄS MERKronwall om nyckelrollen i OS-uttagningen – hyllas av NHL-spelarna


Tre Kronors förbundskapten fortsätter:


– Sedan finns det en massa spelare som inte är här och som kan bli aktuella. Det har jag sagt till killarna också. Det kan vara aktuellt att någon annan kommer in om de levererar och har en fin utveckling på säsongen. Allt baseras på vad man gör runt säsongen i den här uttagningsprocessen. Men vi kan inte kalla in hundra spelare hit så man måste sätta ett tak någonstans.


Svenska ishockeyförbundets tävlingschef Olof Östblom håller i trådarna och sköter bland annat kontakten med Sveriges olympiska kommitté (SOK). Det är SOK som vidarebefordrar den långa listan över OS-aktuella spelare till Internationella Olympiska Kommittén (IOK) och arrangörerna i Kina.


– Om vi tar det i stort så har vi kallat ett gäng hit till Stockholm, men sedan kommer vi att sätta upp fler av NHL-spelarna på ”long list”. Vi har närmare 100 där (i NHL) och de flesta av dem kommer att finnas med för det är inte några dörrar stängda, förklarar Östblom för HockeyNews.se.


Tävlingschefen Olof Östblom gissar att 150–200 spelare kommer att behöva vara aktuella för OS i Peking. Foto: Bildbyrån.


Under OS i Sydkorea 2018 släppte inte NHL iväg sina spelare till turneringen och därför deltog spelare baserade i Europa. Coronapandemin kan ställa till det den här gången så att det blir något liknande om ett halvår vid OS 2022.


– Vi kommer också att behöva ha en ”long list” på europeiska spelare, som är med där också, för att det är väl det vi har lärt oss av de ett och ett halvt åren (under pandemin) som har varit att ingenting är givet, ingenting är klart. Vi får förbereda för alla alternativ egentligen. Vi kommer att få ha många på en long list, säger Östblom.


Hur många namn kan det tänkas bli?


– Jag skulle gissa på att om man lägger ihop det så blir det 150 till 200 man som behöver sättas upp på en long list.


LÄS MERDå tar Victor Hedman Stanley Cup-bucklan till Örnsköldsvik: "Han ska hem"


Det låter som ett rekord…?


– Förmodligen! Det skulle jag gissa på.


Kommer ni att offentliggöra den listan?


– Det tror jag inte. Det blir ju en väldig mängd spelare. Det ska väl in den 1 oktober som SOK ska ha det. Då kommer vi att ta ut väldigt många. Vi har inte kommit igång och börjat spela ännu för det kan hända väldigt mycket på de här månaderna fram tills vi ska ta ut laget i januari. Det kommer att vara många namn, säger Olof Östblom.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!