HockeyNews
PLUS

Samuelsson om nycklarna som ska göra HV71 till ett SHL-lag – direkt

(912) Tommy Samuelsson
Bildbyrån

Publicerad: 19 september 2021

FacebookXWhatsApp

När HV71 kontaktade Tommy Samuelsson var klubben fortfarande i SHL.

Degraderingen har inte förskräckt den erfarne och meriterade coachen. Tvärtom. Det motiverar 61-årige Samuelsson till att utföra stordåd.

Tommy Samuelsson hade varit huvudtränare i Färjestad, Vienna Capitals, Ingolstadt och Skellefteå när han gjorde ett avsteg och tog ett uppdrag som assisterande coach till Tre Kronors tidigare förbundskapten Rikard Grönborg i ZSC Lions i Zürich.


Samuelsson, 61, är nyfiken och vill framåt och uppåt. Utvecklas och inspireras. Efter vad han ser som ett nyttigt och lärorikt år i schweizisk hockey bestämde han sig för att nappa på ett erbjudande om att ta över femfaldiga svenska mästarna HV71.


Så han valde att utnyttja en klausul i kontraktet med Zürich i ett läge där han inte visste mycket om sin eller HV71:s framtid.


– Jag hade en option januari ut klubben och jag. Jag sade upp den i januari och då hade jag ingen vetskap om vart det här kunde ta vägen. Jag valde att göra det och riskerade lite grann att sitta utan kontrakt den tiden på året med tanke på pandemisituation och ekonomisituation i organisationer, säger Samuelsson till HockeyNews.se.


Det var här som HV kom in i bilden.


– När det var 8-10 omgångar kvar fanns det en lös kontakt, men då visste inte organisationen vilket ben de skulle stå på i det läget, om det var allsvenskan eller om det var SHL.


Samuelsson funderade och kände att även om det är milsvid skillnad på SHL och Hockeyallsvenskan, framför allt ekonomiskt, var inte det avgörande för hans beslut rörande HV71.


Att laget föll ur fick honom inte att dra öronen åt sig.


– Snarare att det var mer avgörande för jag blev ännu mer motiverad givetvis att få en del av att lägga det pusslet, säger Samuelsson.


Tommy Samuelsson är mannen som ska försöka ta HV71 tillbaka till SHL. Lyckas han på första försöket? Foto: Bildbyrån.


Han och hustrun Madelén tog bilen hem från Schweiz och det var ett känslosamt första möte med personerna i HV71.


– Det är klart att det var ett sorgearbete som pågick de första dagarna när jag rullade in. Men jag fick ett jättebra mottagande. Det är först när man kommer på plats som man förstår hur mycket det berör folk egentligen, allt som sker, både positivt och negativt, säger Samuelsson, som sedan i våras har hunnit bekanta sig med Jönköping.


Det sedan årtionden tillbaka hockeytokiga Jönköping. HV71 fyller 50 år 2021 och jubileet har alltså sammanfallit med degraderingen till Hockeyallsvenskan.


Jönköpingsborna i allmänhet känner igen Tommy Samuelsson och vet om varför han har dykt upp i stan vid Vätterns södra strand.


– Allt från att gå på Willys eller Ica och handla till att kanske ta någon snabbmat på Sibylla eller köpcentrumet så är det folk som kommer fram och snackar lite grann och önskar lycka till. Man förstår verkligen att det betyder mycket för dem här, säger han.


LÄS MERHV71:s sportchef om pengarna i SHL-satsningen: "Bra allsvenska löner"


Hockeysuget är inget unikt för Jönköping.


– Jag har haft förmånen att få vara i organisationer, Skellefteå och Färjestad, där det också betyder mycket, men jag måste säga att de har en ruggig uppbackning här. Det har varit jättebra.


Sportchefen Johan Hult har fått skriva 24 nya kontrakt inför den här säsongen och mycket i HV71 är nytt.


Den tidigare storspelaren Fredrik Stillman har vänt hem och ska hjälpa Samuelsson i båset tillsammans med målvaktstränaren William Rahm.


– När jag kom på plats fanns ju inte en spelare. Jag, ”Stille” och William blev klara först av alla. Det var en signal för rekryteringen av spelare, att föreningen pekade ut en ledarstab. Vi har varit involverade hela vägen.


När HV:s lagbygge satte igång på allvar var det en spelare som betydde väldigt mycket för satsningen tillbaka mot SHL.


– Vi resonerade väl som så att det är klart att de har egenskaper på isen, men lika viktiga är egenskaperna utanför isen. Det var där vi lade ganska mycket fokus när det gäller rekryteringar. Sedan fick vi lite hjälp på traven i och med att en sådan viktig spelare, förhoppningsvis, som Nichlas Torp, som har gått igenom ganska många organisationer i Sverige och som sitter på ett kontrakt i Oskarshamn. Han väljer självmant att ta upp kontakten och vill vara med på det här som ska genomföras. Det skickades bra signaler direkt, säger Samuelsson.


Nichlas Torp har HV71 som moderklubb och den ”äkta” dialekten. Att han bröt med SHL-klubben Oskarshamn för att flytta hem till Jönköping när de flesta andra hade lämnat det sjunkande skeppet gav det energi till jobbet med lagbygget.


– Vi har varit tydliga i vår process hela tiden att vi har sagt att ska ni med på den här resan ska ni vara med från början och vara på plats när vi sätter igång. Så fort kontraktet är påskrivet ska ni vara här. Det här någonting som är större än er själva. För det kommer att blåsa i den här serien också och då kan man inte ha ett flyktbeteende.


Lite grann av en belöning blev det när Nichlas Torp utsågs till en av de två assisterande lagkaptenerna vid sidan av kulturbäraren Simon Önerud och Röglevärvningen Taylor Matson.


– Den erfarenhet han (Torp) besitter från olika nivåer och olika organisationer, men också signalvärdet, precis som du var inne på. Han var en av de första att signalera att han ville vara med och göra detta, säger Tommy Samuelsson.


Nichlas Torp bröt sitt kontrakt med Oskarshamn för att få spela i HV71 för första gången sedan 2011. Han vann SM-guld 2010. Foto: Bildbyrån.


– (Alexander) Ytterell var en annan sådan spelare som satt på ett kontrakt (med Modo). Du har ”Gunnar” (Jonas Gunnarsson) i målet, Simon Önerud och så vidare.


Även skyttekungen Fredrik Forsberg bestämde sig för att skriva ett nytt kontrakt med HV71 trots lockrop från annat håll.


– ”Foppa” gjorde 17-20 mål första året i SHL så det är klart att du har alternativ. Han känns som en klok gubbe och förhoppningsvis är det ett klokt beslut för hans karriär.


HV71 har nu laget klart och det är på papperet ett häftigt bygge. Förväntningarna är uppskruvade och fansen hoppas på snabbast möjliga resa tillbaka till SHL.


– Det är därför vi har sagt att det här måste vara något som är större än en själv. Det är HV71. Det är det jag spelar för, säger Samuelsson.


– Sedan är en av anledningarna, trots sorgen och det jobbiga med att åka ur och allt vad det innebär och det berör människor runt omkring, att jag skulle ta ett beslut är den här motivationen och se det som en inspiration att komma till Tingsryd, Karlskoga en fredagskväll. Du vet inte… Det är så upplagt allting i SHL. Du vet vem som tar emot dig och som är SHL-värd. Handdukarna ligger där, kaffet är serverat, omklädningsrummet ser ut så där och du vet publikmässigt hur publiken reagerar på hur du gör 1–0 på bortaplan eller motståndarna kör över dig i första bytet. Du vet precis hur det är.


Det kommer att bli kontraster för en klubb som har varit i SHL i 36 år på raken. Hockeyallsvenskan är ett annat djur.


– Här vet du ingenting förrän du har spelat en runda. Att se detta som en inspiration. Simon (Önerud) var tio år när han var i Tingsryd och spelade sist, kanske.


Men visst finns det allsvensk erfarenhet i HV71. Tommy Samuelsson ville verkligen ha den kunskapen som en ingrediens i SHL-jakten.


– Det gäller att vi delar med oss av den erfarenhet som vi tycker att vi har i vår mix i laget. Alltifrån unga spelare, individuella skills, men också erfarenheter. Simon, du har aldrig spelat på den här nivån. ”Foppa”, du har gjort det. (Jesper) Kokkonen, du har också spelat här. Dela med er. Hur ser det ut när vi kommer till Karlskoga en fredagskväll.


– De kan få en jävla trigger av det, menar Samuelsson.


Jesper Kokkonen (t v) och Fredrik Forsberg (mitten) har allsvensk erfarenhet från BIK Karlskoga och den ska komma väl till pass i vinter. Foto: Bildbyrån.


Han har själv inte coachat i Hockeyallsvenskan sedan 2005/2006 med Skellefteå, men visst vet han om vad som gäller.


– Det jag tar fasta på när det är en ganska ny trupp är just glädjen och inspirationen de kommer in med varje dag. De ger varandra energi och sprider den runt omkring sig. Glädjen av att spela hockey, säger Tommy Samuelsson.


– Någonstans är det här vårt ursprung när inte businessen är lika skarp när du åker ur eller går upp i serier och det är pengar hit och dit. Den glädjen vill vi få sprida.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)