HV71:s sportchef om pengarna i SHL-satsningen: "Bra allsvenska löner"


13 september 2021

JÖNKÖPING. HV71 satsar hårt på en omedelbar återkomst till SHL – men ingen i laget uppges ha en lön som överstiger SHL-snittet på 120 000 kronor i månaden.

– Det finns definitivt spelare som har bra allsvenska löner, säger sportchefen Johan Hult till HockeyNews.se.


Degraderingen till Hockeyallsvenskan tog hårt på många i och runt HV71. För hockeytokiga Jönköping var det chockartat att klubben som har spelat hem fem SM-guld åkte ur SHL och ska nu ställas mot mindre Smålandsklubbar som bara har kunnat se upp till mäktiga HV i årtionden.


För HV71 är det självklara, och enda målet, att ta sig tillbaka direkt till SHL.


– Det är svårt att jämföra med andra säsonger, för det är en annorlunda säsong. Någonstans har vi tävlat om guld tidigare säsonger. Nu tävlar vi om, absolut, det är ett slutspel på samma sätt, men i potten står en plats om SHL. Det är klart att det är ett tydligt mål, säger HV:s sportchef Johan Hult.


Han tar emot inne på sitt kontor i Husqvarna Garden i Jönköping denna soliga eftermiddag i september med två veckor kvar till premiären mot AIK.


Hans kollega, HV71-legendaren Johan Davidsson, har lämnat sin plats i sportchefsrummet, men fortfarande sitter en photoshoppad affisch med tre jublande HV-spelare – samtliga tre med Davidssons glada ansikte – kvar uppe på väggen.


Även om det har varit tungt att resa sig från fallet ur SHL i våras har klubben tagit i rejält.


En ny styrelse är på plats med nye ordföranden Anders Wilander. Och förutsättningarna att nå SHL får på förhand anses vara goda.


– Vi har jättebra förutsättningar. Det kan vi inte sticka under stol med. Men vi vet om att det finns en massa lag i serien som också har väldigt väldigt bra förutsättningar och också satsar för att ta just den där platsen. För oss har det handlat mycket om att vi måste vara medvetna om att det kommer att bli en jättetuff resa. För oss har det varit en viktig bit att få möta våra konkurrenter, säger Johan Hult.


LÄS MERHV71 vill värva ersättare till JVM-spelaren: "Just nu funderar vi på..."


Även om HV71 har träningsspelat mot SHL-lag som Linköping och Örebro har man också mött kommande konkurrenter i Hockeyallsvenskan.


– Vi hade en vecka när vi var först i Karlskoga och sedan Västervik för att se vad det innebär. Spelarna som är i Karlskoga och Västervik, eller i andra lag, de åker lika fort, de skjuter pucken lika hårt, de är lika starka. Det måste vi inse. Och verkligen lära oss vad som krävs för att vinna matcher i Hockeyallsvenskan, säger Johan Hult.


Passionen för ishockey är lika stor, om inte större i våningen under SHL.


– Nu vann vi en i sudden och fick stryk i en… Men vi fick med oss många besked. Jag tror att många både spelare och ledare lär sig mycket under resan. Det är bra att få det plats. Det blir lättare att ta det vidare i den dagliga verksamheten. Bra besked och bra svar på vad vi behöver jobba på och förbereda oss på.


HV71:s sportchef Johan Hult har byggt ett lag som ska ta Jönköpingsklubben tillbaka till SHL. Foto: Mattias Ek/HockeyNews.se.


Johan Hult har blivit kvar som sportchef och han har fått slita. När HV ramlade ur SHL revs samtliga kontrakt och bara junioren Jonathan Wikström hade ett gällande avtal.


Det blev 24 nya kontrakt att förhandla fram för Johan Hult. Plus en ny tränarstab, fysioterapeuter och fystränare.


– Det blev mycket.


Hult fortsätter:


– Sedan försvann Oskar (Olausson) på ett av de kontrakten, men det är klart att i vanliga fall när man har mycket så kanske du har sex till åtta spelare.


HV71:s sportchef håller utkik efter en stor och stark forward och har sannolikt inte skrivit sitt sista spelarkontrakt den här säsongen.


Men hur många av spelarna har en SHL-lön?


– I stort sett ingen höll jag på att säga. Det finns definitivt spelare som har bra allsvenska löner, säger Hult.


I SHL beräknas snittlönen för spelarna ligga på omkring 120 000 kronor i månaden.


– Ja, och det snittet når ingen upp till, säger Johan Hult.


Det innebär att spelare som Simon Önerud, David Ullström och Fredrik Forsberg gått med på att spela för en lön som kanske är lägre än vad de hade kunnat få på annat håll.


– Som sagt, vi har några spelare som har väldigt bra allsvenska löner. Löner som kanske våra konkurrenter absolut inte kommer upp i. Det tror jag. Men SHL-löner funkar inte, säger Johan Hult.


Enligt uppgift till HockeyNews.se kan en spelare som Chad Billins komma upp i SHL-lön i HV71 om man räknar in de bonusar de få när de skriver på ett kontrakt och när de lämnar klubben, så kallade sign on- och sign off-pengar.


SHL-meriterade Chad Billins (t h) är ny i HV71 och kommer närmast från kvalmotståndaren från i våras Brynäs. Foto: Bildbyrån.


– Naturligtvis har vår kostym fått anpassas rejält. Vi har tagit bort en hel del tjänster runt omkring. Vi har inte ersatt Johan Davidsson. Vi har tagit bort en assisterande coach. Vi har haft en mental coach, Magnus Carlson, på deltid, som vi inte har ersatt när hans avtal gick ut. Så vi har flyttat på en del för att anpassa kostymen, säger Johan Hult.


I SHL ligger spelarbudgeten för ett lag på omkring 42 miljoner kronor. En summa som HV71 har tvingats halvera.


– Vår klubbdirektör har tidigare varit ute och pratat kring 20 miljoner och det är i det häradet vi håller oss, säger Johan Hult.


Johan Lindbom har ersatt Agne Bengtsson som klubbdirektör i HV71 och nu blir det han som ska försöka se till så att HV inte tappar alltför mycket intäkter jämfört med i SHL även om tv-avtalet krymper kraftigt.


– Vi har haft en fantastisk uppslutning av både fans, medlemmar och sponsorer som har gått in och backat oss. Det är inte bara att man blir lycklig i hjärtat av att se det. Det har naturligtvis hjälpt till ekonomiskt, men framför allt tror jag att det har hjälpt till otroligt mycket energimässigt, säger Johan Hult.


Han har hunnit bekanta sig med HV:s nye ordförande Anders Wilander. Och nya HV-basen har mycket tydligt slagit fast att Jönköpings hockeystolthet ska tillbaka till SHL direkt.


Hult kan använda ordföranden som bollplank i mångt och mycket.


– Det arbetet är precis som det ska vara. Vi är överens om en del saker, absolut inte om andra… Men det jag tycker har varit bra är att det har varit väldigt högt i tak. Du vågar tala om vad du tycker, vad du känner, om du har idéer. Sedan går inte allt att genomföra och det finns olika parametrar i det. Det finns en öppenhet och vi törs prata med varandra och det är det viktigaste, att vi kan kommunicera. Och det absolut viktigaste är att vi har samma mål i grund och botten.


Och Anders Wilander har stuckit ut hakan i en intervju med Expressen och sagt att han avgår om HV71 missar SHL i vår.


– Ja, jag såg det. Anders är en sådan som pratar från hjärtat. Det gör han. Det visar väl den öppenheten som vi pratade om innan, säger Hult.


– Högt i tak och ärlig.


Själv var Johan Hult ifrågasatt när HV åkte ur SHL, men klubben behövde snabbt komma på fötter och sätta ihop ett nytt lag.


Ett lag som ska ta klubben tillbaka till SHL.


– Om man bara tittar på min tjänst, så antingen skulle det ha stått någon här två dagar efter det att vi åkte ut och sagt: ”Vet du vad, Johan, nu är du klar. Nu kommer jag att gå in och köra det här”. Det andra alternativet är som det blev nu.


Han fortsätter:


– Vi lade upp en ganska snabb plan om vilka nycklarna är för den här säsongen. Ganska snäva tidsramar. Vi ville gå från mörkret och hopplösheten till tro och hopp igen. Bygga någonting. Det var de tankarna jag hade. Jag har full förståelse för alla människor, både experter och fans och sponsorer där vissa säkert tyckte att jag skulle kliva av och vissa tyckte att jag skulle sitta kvar. Det är en del av det här arbetet.


Den 29 september, när HV71 tar emot Västerås i Husqvarna Garden, blir det fritt fram att fylla arenan. Då finns det inga publikrestriktioner kvar.


Beskedet från regeringen kom i förra veckan.


– Det jublades uppe på kontoret, haha. Jag var inte riktigt med på att den där presskonferensen skulle komma, men jag hörde att det började jublas och då hakade jag på. Det är klart att det är fantastiskt. Jag kanske blir aningen partisk i det, men jag tycker att Jönköping och HV71 och atmosfären i en fullsatt Husqvarna Garden är oslagbar, säger Hult.


– Dels känslomässigt att faktiskt få se publik här ute. Dels stöttningen som jag vet att publiken ger oss på matcher kommer att vara otroligt värdefull för oss.


HV71 åkte ut ur SHL i tystnad.


Men återkomsten ska bli desto mer högljudd är förhoppningen.


– Jag tror definitivt att vi växer av det. Som jag sa, vi har en makalöst bra publik. En väldigt stöttande publik. En trogen publikskara som är här. Den atmosfären kommer definitivt att gynna oss i vinter, att vi får släppa in dem.