Då tar Victor Hedman Stanley Cup-bucklan till Örnsköldsvik: "Han ska hem"


12 augusti 2021

STOCKHOLM. Victor Hedman är en av världens bästa backar i ishockey och han har vunnit Stanley Cup två år i rad.

Men han har aldrig fått spela OS.

För HockeyNews.se berättar 30-årige Hedman om OS-drömmen – och när han tänker ta Stanley Cup-bucklan hem till Örnsköldsvik.Tampa Bay-backen Victor Hedman har mycket att vara stolt över. Det var bara några veckor sedan som han vann Stanley Cup. Och han ler glatt när det kommer på tal.


På torsdagen presenterades han av Expressen som årets vinnare av det prestigefyllda priset Guldpucken, som landets bästa hockeyspelare under den gångna säsongen.


Samtidigt har Victor Hedman koll på världsläget och utstrålar en klädsam ödmjukhet.


– Det har varit ett tufft år för väldigt många under pandemin. Men för mig är det svårt att klaga när det kommer till sport, och jag har blivit pappa för första gången. Det är mycket som har varit bra, säger Hedman till HockeyNews.se under Tre Kronors OS-samling i Stockholm.


Att bli pappa är ett nytt och stort inslag i livet.


– Det har varit en omställning, men det är det bästa som finns. Jag är oerhört glad. Det har varit bra tio månader om man säger så. Rio heter han, säger Hedman nöjt.


Tillsammans med lagkamraterna i Tampa Bay har han nu vunnit Stanley Cup två år i rad, vilket är en bedrift, inte minst i påfrestande coronatider.


Victor Hedman vill dela sin glädje och stolthet med alla vänner och (Modo)supportrar i Örnsköldsvik. Och det gör man bäst genom att visa upp Stanley Cup-bucklan. Den ska flygas till Sverige igen.


– Jag hoppas på att det blir i början på september. Det är inte hundra procent klart än med datum. Men Övik kommer att få veta, kan jag lova, när den väl kommer, säger han och ler brett.


LÄS MERHar bosatt sig i Stockholm – förhandlar om nya kontraktet: "Är inte oroad"


I sociala medier har hans nordamerikanska lagkamrater poserat med Stanley Cup-bucklan i sina hemorter den senaste tiden.


– Man vill ju ha han här. Det börjar klia i fingrarna när man ser grabbarna som har den där borta, men som sagt. Vi får vänta ett tag till. Men hem ska den i alla fall, fastslår Victor Hedman.Den 30-årige backbjässen är självskriven i Tre Kronors OS-lag om NHL-spelarna får grönt ljus inom kort.


Victor Hedman utsågs till NHL:s bästa back 2018 och fick Norris trophy och förra året blev han Stanley Cup-slutspelets MVP och lade beslag på Conn Smythe trophy.


2016 spelade han World Cup med Tre Kronor och 2017 var han med och vann VM-guld. Men OS har Victor Hedman inte fått spela.


Därför hoppas han få chansen i Peking om sex månader.


– Ja, förhoppningsvis och det är oerhört inspirerande. Vi förbereder oss som om vi ska dit. Sedan om det inte händer, det tänker vi inte ens på… Vi fokuserar på det vi som är här. Och de som inte är här för det är en oerhörd bredd när det kommer till Tre Kronor. Det skulle vara oerhört inspirerande att kunna få en möjlighet att representera Sverige på den största scenen, säger han.


Victor Hedman blev inte uttagen till OS i Sotji 2014 där många ansåg att han skulle ha varit.


– Det känns som man hade en bra chans, men sedan är det inte jag som tar ut laget. Det var en oerhörd bredd på backsidan redan då och ännu bredare nu tror jag. Det suger när du inte blir uttagen. Du vill bli uttagen, men när du inte blir det är det besvikelse och som sagt, det var bara att lägga bakom sig så fort som möjligt, säger han.


Victor Hedman med VM-guldet i Köln 2017. Foto: Bildbyrån.


Kommande säsong ska Victor Hedman och Tampa Bay göra ett försök att vinna Stanley Cup för tredje säsongen i rad.


Och visst har Florida-gänget en möjlighet till det om man ser till lagbygget. Fast några kännbara avbräck har det förstås blivit.


– Vi har tappat många. Hela tredjekedjan är borta. Tyler (Johnson) försvann och Luke (Schenn) försvann på backsidan. Sedan har vi fått in Corey Perry och (Pierre-Édourad) Bellemare och Zach (Bogosian) kommer tillbaka, konstaterar Hedman.


Nästan i samma andetag hyllar han sin organisation.


– Vi litar mycket på våra yngre förmågor i Syracuse (farmarlaget). Det har sett fantastiskt bra ut när de ha varit med och tränat mycket med oss, så det känns som att de tar steg hela tiden. Det känns som de gör något väldigt bra där i Syracuse och bygger upp spelare. När de kommer upp så är de redo att spela direkt. Stora kärnan är intakt och vi jobbar vidare mot nya mål.


Tampa Bay ska också ge Rögles genombrottsman, centern Simon Ryfors chansen att slå sig in i NHL-laget.


Victor Hedman har skaffat sig koll på Ryfors.


– Ja, jag snackade lite med honom innan han sajnade så det ska bli kul att få träffa Simon på riktigt. Han har haft en otrolig utveckling i Rögle så det ska bli väldigt kul att se honom, säger Victor Hedman.